Forum Discussion

atu27's avatar
atu27
Seasoned Adventurer
3 years ago
Solved

Czy ktoś też ma takie kłopoty?

Ostatnio wiele domów które zbudowałam i zapisałam,pokazuje mi się że nie mam ich w swojej bibliotece,gdy staram się je tam zapisać gra przestaje działać.Tak samo się dzieje gdy chcę postawić jeden ze starszych domów na parceli,nie mam żadnych cc,pozbyłam się modów i zaktualizowałam grę,użyłam nawet opcji napraw grę.Nic nie pomaga,wielu domów nie mogę postawić bo gra przestaje działać.Tak samo podczas rozgrywki,nigdy nie miałam takich lagów jak teraz,a nie mam ani ostatnich dwóch pakietów,ani dodatku licealnego,które podobno stwarzają problemy.Wszystko posypało się po ostatniej aktualizacji.Mam też kłopot z ustawieniem kolejki działań sima,gdy ustawię trzy lub cztery czynności lub interakcje,sim mimo wyłączonej wolnej woli wykonuje tylko tą pierwszą,interakcji typu pierwszy pocałunek czy flirt,lub pochwal,simy nie chcą wcale robić,nawet gdy są w małżeństwie i mają zapełniony zielony i różowy pasek relacji.Jest też wielki problem w trybie budowy,już pomijam okrągłe ściany pełne błędów,chodzi o platformy które u mnie się zupełnie popsuły.Przedtem gdy stawiałam platformę,podzieliłam ją żeby zrobić różne wysokości mogłam zrobić np schody,teraz to niemożliwe,gdyż niższe platformy mają automatycznie ścianki ze wszystkich stron tak wysokie jak wyższe przylegające do nich platformy,zamiast schodów wychodzą dziwne korytka,dzieje się to przy obniżaniu za każdym razem.Bardzo lubiłam opcję platform,często ją używałam,bo dawała wiele możliwości w trybie budowy,a teraz po aktualizacji która miała polepszyć grę,odczuwam niechęć do wchodzenia do gry z tak wieloma problemami.Czemu przy wcześniejszych dodatkach i aktualizacjach nie było takich błędów?Teraz jest coraz gorzej.Nie kupię żadnego dodatku,ani pakietu póki nie naprawią tego wszystkiego.

• @marekzb

To nie sam dodatek zepsuł gre, ale aktualizacja do niego. Jednak jesli chcesz to sprawdzić i dodatek odinstalować :
    Otworz Origin, kliknij prawym myszy na okadke TS4 i wybierz Wlaściwości
    Nastepnie otworz: Zaawansowane opcje uruchomienia.
    W czystym Polu agrumentów wiersza poleceń wpisz dokladnie to co nizej:
    -disablepacks:EP12
    I zatwierdź

Paru graczy potwierdziło ze niemożność zapisania gry powoduje posiadanie w grze jakichś CC. Niestety nie wymiwnilil oni ich nazw podając tylko ze to są CC "z rozszerzeniami" - niestety nie wiem do czego ta nazwa sie odnosi,

Nie mam zadnych tych błedów wymienionych przez ciebie jak na przyklad  bledu ze znikaniem domu po podrozy sima - mam tylko dwa mody w tym MCC ( wreszcie jest MCC2022_5) i mam zero zero CC. Jaki wnosek mozna wysnuć z tego ze ja nie mam tych bledow a ty masz? Na pewno nie ten ze to wina samego dodatku. 

7 Replies

• kreatora's avatar
    kreatora
    Hero (Retired)
    3 years ago

@atu27

Ja nie mam 🙂
    Moga być różne przyczyny tego - przeładowany folder Tray (biblioteka w Galerii) - jesli masz w nim oprocz wlasnych objektow domy Maxisa wywal je. Ale i wlasnymi wyrobami mozna go zapchac .
    Długo grana gra nie zapisywana opcja "Zapisz jako" ale zapisywana zawsze opcją Zapisz , ktora nadpisuje nowe bledy na starych.
    Wszystkie te bledy z trybu budowania nie powinny wystepować.
    Jesli masz duzo simow a nie masz 16GB pamieci operacyjnej to takie cuda z kolejką zadań mogą się mogą zdarzać.
    Jednak aby usunąć wiekszosc bledow z gry wystarczy zrobić tak zwany fabryczny reset folderu gry jak w opisie ponizej.

1. Przenieś / wysuń myszką caly folder gry TS4 z Dokumenty /folder Electronics Arts na pulpit komputera.
    Sciezka do tego folderu w Win10
    Kliknij ikonkę Windowsa w lewym rogu ekranu z listy programów co sie otworzą wybierz i kliknij > System > nastepnie wybierz: "Ten komputer" > dysk C > Uzytkownicy > nazwa komputera albo twoje imię > Dokumenty > Electronic Arts > The Sims 4
    2. Nastepnie napraw gre na Origin
    Origin Moja biblioteka gier - prawym myszy na okladke gry opcja Napraw. Musisz odczekac az Origin sprawdzi wszystkie dodatki
    UWAGA! (Jednak jesli gre kupileś/kupiłaś na Steamie naprawiasz ją na Steamie
    Zaloguj się do Steam, wejdź do biblioteki gier, następnie kliknij prawym przyciskiem myszy na okładkę gry The Sims 4 i z menu wybierz "Właściwości" następnie kliknij na zakładkę "Pliki lokalne" i następnie na "Sprawdź spójność plików gry.." )
    3. Wlacz grę aby utworzył sie nowy folder The Sims 4 w Dokumentach.
    Zacznij nowa gre byle jakim simem i sprawdź czy nadal masz te bledy
    4. Jesli błędy zniknęły wyjdź z gry i usuń z nowo postałego folderu TS4 w Dokumentach nastepujące foldery: Saves i Tray.
    5. Następnie skopiuj swój stary folder Saves z pulpitu i wklej go do tego nowego folderu gry.
    Zrób to sam z folderem Tray - to twoja biblioteka - oraz jesli masz w starym folderze na pulpicie taki plik TrayDeleteItems to przeklej go tez do nowego folderu gry.
    Włącz grę i sprawdź czy błędy zniknęły także w starym sejfie. jednak jesli to jest dlugo grany sejf i zawsze zapisywany opcją Zapisz, to mógł sie on zbugować.

P.S. Aby zrobić schody nie dzielisz platformy ale ustawiasz jedna platforme na drugiej tak aby powstal uskok.  z tym , ze  wewnatrz domu mozna zrobic (wewnatrz pomieszczenia) co najwyzej dwa schodki roznicy. Schodow laczących pietra zrobić sie nie da. Do platfortmy wystajacej spod budynku dodajesz kwadrat fundamentow - jak podnieszesz findameny o 1 wysokosc to ci powstaną schody zewnetrzne 

I fakt okrągłe sciany są beznadziejne - ja omijam je z daleka. 

• atu27's avatar
    atu27
    Seasoned Adventurer
    3 years ago
    @EA_Kuba taki reset robię co kilka miesięcy,ostatnio po upgradzie mojego sprzętu w styczniu,co do platform,nie łączą mi się z fundamentami,mam czerwony komunikat że się nie da,a budować schody mogę tylko od najniższej do najwyższej,jak robię odwrotnie to przykładana platforma wyrównuje się automatycznie z tą wyższą po postawieniu,kolejka zadań wróciła do normy dzisiaj,nie wiem czy to z powodu ost.aktualizacji,nadal pewne zachowania romantyczne typu flirt i pierwszy pocałunek simy ignorują.Domek który zbudowałam rok temu wciąż zacina całą grę,jakby go nie było,mimo że oficjalnie widać go w moich zapisanych domach i galerii,ale nie da się go postawić,za kilka dni zrobię reset i zobaczę czy coś to da.Pozdrawiam i dziękuję.
  • marekzb's avatar
    marekzb
    Seasoned Hotshot
    3 years ago

Ja mam problem z zapisami. Od sierpniowej nowelizacji The Sims 4 kilka dni zajmuje mi naprawa gry i zaczynanie od początku. Po wrześniowej w ogóle nie mogę grać, bo gra się nie zapisuje. Nawet jak przejdę do CAS, albo do innego świata - wracam do starego stanu: Simowie zapominają swoje umiejętności, gubią cechy. Codziennie usuwam z Dokumentów katalog The Sims 4, rozpoczynam od początku i po przeniesieniu Tray i podstawowych modów Simowie się nie zapisują. Sim, który się urodził i jest już dzieckiem po przejściu do CAS znika. Na mapie świata widać tylko te domy, które postawię na mapie świata. To co postawię na parceli jest do czasu kiedy Sim wyjedzie np. do Nocnego Klubu. Jak wróci domu nie ma a wszyscy Simowie, którzy zostali w domu: ebe... ebe... Pełny Alzheimer. Wszystko zapomnieli. Już sobie z tym nie mogę poradzić. Dzisiaj po powrocie do domu znowu zacznę grać od zera tylko ze starym katalogiem Tray. Ale bez modów po 15 minutach gra mi się nudzi. Dopóki mam szanse, że naprawię to trzyma mnie przy komputerze, jak się dzisiaj nie uda to chyba stracę do niej cierpliwość.

Mam oczywiście jeszcze Sim City, Wiedźmina, itp, ale tylko je zobaczyłem i wyłączyłem. Więcej do nich nie wracałem. Wystarczały mi moje Simy. A tu taki kłopot...

• marekzb's avatar
    marekzb
    Seasoned Hotshot
    3 years ago

@atu27 pisze, że grę mógł zepsuć dodatek Licealne lata. Ja go wprawdzie kupiłem i zainstalowałem, ale tylko zobaczyłem, że jest mi nieprzydatny więc już mogę go odinstalować. Ale nie wiem jak 🙂

• kreatora's avatar
    kreatora
    Hero (Retired)
    3 years ago

@marekzb

To nie sam dodatek zepsuł gre, ale aktualizacja do niego. Jednak jesli chcesz to sprawdzić i dodatek odinstalować :
    Otworz Origin, kliknij prawym myszy na okadke TS4 i wybierz Wlaściwości
    Nastepnie otworz: Zaawansowane opcje uruchomienia.
    W czystym Polu agrumentów wiersza poleceń wpisz dokladnie to co nizej:
    -disablepacks:EP12
    I zatwierdź

Paru graczy potwierdziło ze niemożność zapisania gry powoduje posiadanie w grze jakichś CC. Niestety nie wymiwnilil oni ich nazw podając tylko ze to są CC "z rozszerzeniami" - niestety nie wiem do czego ta nazwa sie odnosi,

Nie mam zadnych tych błedów wymienionych przez ciebie jak na przyklad  bledu ze znikaniem domu po podrozy sima - mam tylko dwa mody w tym MCC ( wreszcie jest MCC2022_5) i mam zero zero CC. Jaki wnosek mozna wysnuć z tego ze ja nie mam tych bledow a ty masz? Na pewno nie ten ze to wina samego dodatku. 

• marekzb's avatar
    marekzb
    Seasoned Hotshot
    3 years ago

@kreatora 

Zdrada! Nóż w plecy znienacka zadany od tyłu ręką m.in. Mrocznej Elli, moderki, z której modów korzystam od dawna. Rzeczywiście ci gracze mają rację - dwa mody psuły mi grę (o drugiej nawet nie wspomnę, bo to bardzo znana autorka simiowych modyfikacji). Całą noc straciłem nad tym i w końcu je wyłuskałem. Staram się korzystać z modów autorów sprawdzonych, z którymi mam kontakt a tu proszę... Świat jest podły i nikomu już nie można ufać. A człowiek (tzn. ja) jest zawsze głupi. @danuta720 zawsze mówi: Nie wrzucaj do gry moda, o którym ci co najmniej 100 osób na discordzie nie powie, że sprawdzili i jest dobry. I co? Grochem o ścianę. Może teź dlatego, że ja nie opanowałem jeszcze discorda.

Bardzo dziękuję za kolejną radę. Zapisałem ją sobie, jak i inne na pulpicie w katalogu Niezwykle ważne.

Dzisiaj będę sprawdzał kolejne mody, z których korzystam. Na razie gra jest jeszcze niestabilna, ale już zapisuje swoje stany. Korzystam z waszych porad z @danuta720 i za każdym razem grę czyszczę i naprawiam. Zamieniłem też Mroczną Elle na innego modera. Bardziej odpowiedzialnego.

4 godziny temu Deaderpool zapowiedział MCC Commander w wersji 6.0.

Jeszcze raz dziękuję za rady.

Pozdrawiam

Featured Places

Node avatar for The Sims 4 Problemy techniczne i błędy

The Sims 4 Problemy techniczne i błędy

Uzyskaj pomoc w problemach technicznych, przesyłaniu i pobieraniu dla EA App, Steam, Epic, PC, Mac, Origin, Playstation i Xbox.Latest Activity: 12 hours ago
7,631 Posts