Forum Discussion

Mallinkaaxx00's avatar
Mallinkaaxx00
Rising Novice
23 days ago

Dine out pack doesn't work

Hi!

While in the restaurant my Sims  have no options associated with Dine Out pack: "book table", "sit at the table", "order" etc. I have mods, but starting the game without them changes nothing. I have checked other topics, but I found no solutions. I used to be able to play it without issues back in september 2025.

8 Replies

• Mallinkaaxx00​ 

Na forum EA obowiązuje regionizacja (wyjątkiem są jedynie uznane już problemy związane z grą). Dlatego proszę o pisanie tutaj i po polsku. 🙂

Wracając do tematu, sprawdziłam w swojej grze rezerwację stolika oraz  zamawianie potraw i nie mam z tym problemu (a także mam mody w grze).

Myślę więc, że nadal masz w grze jakieś zepsute mody.  Od września zeszłego roku minęło sporo czasu i doszło do gry wiele aktualizacji , a te uszkodziły wiele modów.  Ponadto usuniecie modów z gry bez usunięcia z niej pliku localthumbcache.package może nie dać rezultatów, gdyż plik ten zapamiętuje wszystkie błędy rozgrywki. W tej sytuacji doradzam uważne przeczytanie poradnika Jak pozbyć się błędów w grze i problemów z modami - i zastosowanie jego wskazówek.

• Mallinkaaxx00's avatar
    Mallinkaaxx00
    Rising Novice
    23 days ago

Hej. Dzięki za zwrócenie uwagi!

Wracając do tematu, od września gram regularnie w simsy (we wrześniu ostatni raz kojarzę rozgrywkę z restauracją 🙂). Nie omijałam żadnej aktualizacji. Ponadto, zanim zaktualizuję grę sprawdzam dostępność wszystkich modów, jakie posiadam - bez tego nie aktualizuję gry do momentu zaktualizowania modów. Mody mam posegregowane i zaktualizowane, a sam poradnik chyba znam na pamięć 😅.

Regularnie też usuwam plik localthumbcache.package, resource.cfg oraz onlinethumbnailcache. No i tak jak napisałam, sprawdzałam też grę z wyłączonymi modami i wtedy tych opcji również nie ma.

• danuta720's avatar
    danuta720
    Hero+
    23 days ago

Mallinkaaxx00​ 

Niestety, wyłączenie modów w grze nie rozwiązuje problemu, gdyż ta opcja została stworzona tylko dlatego, że EA nie odpowiada za mody w grze (często jednak po wyłączeniu ich w grze, gra nadal je widzi, a na pewno widzi błędy). Musiałabyś całkowicie usunąć z gry  folder Mods, a także usunąć z niej plik  localthumbcache.package, a potem naprawić grę w aplikacji EA. Jeżeli jednak jakieś uszkodzone mody zepsuły zapisy rozgrywki to nie zawsze to pomoże.

Najszybszym sprawdzeniem gry jest wyjęcie z niej folderu The Sims 4 na pulpit komputera i włączenie gry. Wtedy w Katalogu Dokumenty>Electronic Arts utworzy się całkiem nowy folder The Sims 4 > w tej nowej grze wybierz jakiegoś Sima z CAS i sprawdź rozgrywkę w restauracji.

• Mallinkaaxx00's avatar
    Mallinkaaxx00
    Rising Novice
    23 days ago

danuta720​ 

Wyjęłam całkowicie folder mods, usunęłam pliki i to również nie pomogło. Nie mam  żadnej reakcji po kliknięciu stoika, krzesła czy stanowiska szefa sali. Naprawa gry również nic nie wniosła.

• danuta720's avatar
    danuta720
    Hero+
    22 days ago

Mallinkaaxx00​ 

Prawdopodobnie ten zapis jest zepsuty.

Sprawdź proszę, poradę, którą napisałam w komentarzu wyżej:

danuta720 wrote:

Najszybszym sprawdzeniem gry jest wyjęcie z niej folderu The Sims 4 na pulpit komputera i włączenie gry. Wtedy w Katalogu Dokumenty>Electronic Arts utworzy się całkiem nowy folder The Sims 4 > w tej nowej grze wybierz jakiegoś Sima z CAS i sprawdź rozgrywkę w restauracji.

• Okazuje się, że w grze nie działają niektóre stoiki - nie ważne czy z gry czy obiekty cc. I dodatkowo nie działają parcele pobrane z galerii. Rozwiązanie znalazłam na redditcie :)

• danuta720's avatar
    danuta720
    Hero+
    21 days ago

Mallinkaaxx00​ 

Dziękuję za odpowiedź.  🙂

Nie napisałaś, że pobrałaś restaurację z galerii - wtedy doradziłabym, żebyś dobrze sprawdziła wszystkie wymagania dla tej parceli.

Gdy klikniesz na wymagania (tryb budowy) - pojawi się lista tych wymagań, wtedy wystarczy kliknąć na każdy sprzęt wymieniony na tej liście i zobaczysz, jakie stoliki i krzesła  mogą zostać użyte w restauracji (w trybie kupna/budowy otworzy się zakładka restauracji) .   Jeżeli w zakładce restauracji nie ma stołu/krzesła, które masz w grze to bardzo prawdopodobne, że nie będzie ono działać w restauracji. 

Dlatego ważne, żeby po pobraniu z Galerii jakiejś parceli społecznej>zawodowej>biznesowej, sprawdzić dobrze jej zawartość, zanim zaczniesz na niej grać.  

Ważne też, żeby ustawić działanie restauracji (dotyczy to także  restauracji niezależnej prowadzonej przez NPC) : zanim przystąpisz do grania, dobrze jest wybrać kucharzy, kelnerów, oraz kierownika sali, sprawdzić, czy na miejscu znajdują się wszystkie niezbędne sprzęty... a także ustawić opcję strojów, oraz kartę menu.

Tutaj znajdziesz mały poradnik na ten temat.

Życzę miłego grania!  🙂

Featured Places

Node avatar for The Sims 4 Problemy techniczne i błędy

The Sims 4 Problemy techniczne i błędy

Uzyskaj pomoc w problemach technicznych, przesyłaniu i pobieraniu dla EA App, Steam, Epic, PC, Mac, Origin, Playstation i Xbox.Latest Activity: 6 minutes ago
7,654 Posts