Forum Discussion

DarkBenjiX's avatar
5 years ago
Solved

Każda czynność trwa długo

Cześć,

mam podstawową wersję sims 4, kupiłem z ciekawości. Zauważyłem taki problem - każda czynność trwa dosłownie wieki, skorzystanie z toalety? Sim siada, czas leci, pasek potrzeby ciągle czerwony i po upływie jakichś 20-40 minut w grze dopiero pasek staje się zielony. Identycznie ze wszystkim - sim zaczyna robić jakąś czynność i to trwa wieki w grze, jak np. jedzenie.

Czy to jest normalne w tej grze?

5 Replies

• @DarkBenjiX  Cześć

W niektórych sytuacjach to tak - jest to normalne.

Czynności jakie ma wykonać sim, mogą nawet trwać od kilku do nawet kilkunastu godzin jak np. pisanie książek na komputerze w zależności od poziomu umiejętności pisania, rodzaju komputera + jego ulepszenia.

W przypadku korzystania z toalety jest tak samo - rodzaj sedesu i dodatkowe ulepszenia, wiadomo im droższy obiekt i ulepszony tym szybciej sim będzie z niego korzystał.

Identycznie jest z gotowaniem i na jakim etapie gotowania jest, im wyższa umiejętność tym szybciej sim gotuje - nie robi tego niezdarnie, rodzaj kuchenki i dodatkowe ulepszenia.

W sumie początki w grze są dosyć trudne i długotrwałe, ale z biegiem gry, pozyskiwania lepszego sprzętu i zdobywania wyższych umiejętności, czynności powinny być wykonywane szybciej.

• kreatora's avatar
    kreatora
    Hero (Retired)
    5 years ago

@DarkBenjiX

Istotnie jedzenie trwa bardzo dlugo - dlatego najlepiej jest by sim jedząc ogladał telewizje - kanal kulinarny albo komediowy, bo to podciagnie poziom jego umiejetnosci. Jednak jesli chodzi o toalete to nie powinno tak długo trwać. Trwa długo ale tylko dla malców na nocniku kiedy zaczynaja sie uczyć tego nocnika uzywac no itak jak Ti_Sento u gory wyjasnil zalezy to odjakosci danego sprzetu. . Bardzo przydatna tu jest nagroda "stalowy pecherz" bio jesli ja wykupisz sim wcale toalety nie bedzie uzywał.
    Sim sprzata wolno chyba ze kupisz mu w nagrodach "szybko sprzata". Sim stosunkowo szybko weźmie prysznic ale bedzie dlugo kapal sie w wannie. Do tego momentu te czynnosci zabieraja mniej wiecej tyle simowych minut ile nam w przyblizeniu ta sama czynnosc zajmie minut w realu. Ale podczas gdybysmy my mieli namalowac obraz - to malowalibusmy go pewnie tydzien - sim zrobi to w zaleznosci od wielkosci obrazu od 40 simowych minut do 2 godzin.
    Niemniej nie powinno byc przerw od wydania polecenia myszką do zaczecia wykonywania tej czynnosci. Jesli sim nie reaguje natychmiast na polecenie myszki oznacza to ze gra ma za mało pamieci RAM do dyspozycji od systemu.
    Wiekszosc graczy gra większa iloscia simow niz jeden simow w rodzinie i kiedy musisz kontrolowac , zone oraz meza plus troje dzieci to te długie wykonywanie czynnosci nie bedzie ci juz przeszkadzac - wrecz odwrotnie bedziesz zadowolony ze dany sim jest zajety i tkwi w jednym miejscu.
    Nagrody kupuje sie za punkty ktore to punktu otrzymujesz albo za spelnianie aspiracji albo wypełnianie zyczen.
    Aspiracje mozna zmieniac na bieząco. Na przyklad sim lowi ryby - wlaczasz mu aspiracje "wedkarz" . Sim maluje obraz - wlaczasz mu aspiracje "wybitny malarz" i tak dalej - w ten sposob szybko nazbierasz punkty na wykup nagród

Nie jestem pracownikiem EA

• Cześć 😉

niestety nie, może powinienem dodać, że grałem we wszystkie części simsów i nie jestem nowicjuszem 😉

nie chodzi mi o długość trwania takich czynności jak nauka czynności, etc.

problematyczne dla mnie jest, że np. Chce zeby sim skorzystał z toalety a on najpierw stoi w miejscu (bez wykonywania innych czynności), po upływie jakiegoś czasu sim idzie do wc, siada i nic sie nie dzieje przez np. 30 min w grze (pasek potrzeby ciagle czerwony, bez zmian a nawet sie pogorsza z upływem czasu) i cała czynność od zlecenia do zakończenia trwa np. 1-2 godziny. 

czas od zlecenia jakiejś czynności do wykonania jej jest bardzo długi i porównując do poprzednich simsow uważam to za błąd, ktory powinien zostać naprawiony 🙂

• Narayen's avatar
    Narayen
    Legend
    5 years ago

@DarkBenjiX 

To widocznie coś ci się z grą stało.

Spróbuj naprawić grę korzystając z opcji w Origin "Napraw" - kliknij na okładkę gry TS4 w Origin prawym przyciskiem myszy i z menu wybierz "Napraw" trzeba odczekać chwilę i po naprawie uruchom grę ponownie.

Modyfikacji żadnych nie używasz w grze?

Jeśli nadal problem będzie występował, prześlij raport DXDiag - https://answers.ea.com/t5/Problemy-techniczne/Info-Jak-wygenerowac-raport-DxDiag/td-p/5923956 

Featured Places

Node avatar for The Sims 4 Problemy techniczne i błędy

The Sims 4 Problemy techniczne i błędy

Uzyskaj pomoc w problemach technicznych, przesyłaniu i pobieraniu dla EA App, Steam, Epic, PC, Mac, Origin, Playstation i Xbox.Latest Activity: 1 day ago
7,706 Posts