Mody a światy wakacyjne
Witam wszystkich. Już nie miałem kłopotów z Sims 4, potem miałem kilkumiesięczną przerwę i znowu problem. Gra działa wprawdzie dobrze, ale chyba jakieś mody mi się zestarzały, bo straciłem dostęp do niektórych światów urlopowych. Chcę np. jechać na urlop w lasy, a lasy mi się nie ładują. Naprawiłem grę i dalej podstawowy świat urlopowy mi się nie ładuje. Kupiłem więc Wyprawę na Batu. Ładuje się wprawdzie, ale nie mogę się dostać do kwatery. Działa ona na zasadzie króliczej nowy. No tak nie może być. Sim jest w środku, ale do kwatery za nim wejść nie mogę. Dziwny dodatek.
Mody instaluję od lat z Parteona i TSR, staram się, żeby były aktualne. Jest ich już tyle po latach, że przenoszenie ich na pulpit komputera i wgrywanie partiami do gry potrwa ze trzy dni, a i tak nie będę wiedział który mod psuje mi grę. Chyba, że nie o mod chodzi a co innego. Grę prze Origin naprawiłem, a do lasu i tak nie mogę na urlop jechać. Do Batu mogę a do lasu nie.
Co zrobić? Proszę o radę, może ktoś miał podobny problem i jakoś naprawił.
- @marekzb
Jak dobrze wiesz po kazdej aktualizacji wiekszość script modów i duza część CC nie bedzie juz kompatybilna z grą. Szczegolnie ostatnie aktualizacje były dewastujące dla wszystkich script modów i 80% obiektów CC.
Owszem bedziesz wiedzial ktore mody psują ci gre ale niestety po tygodniu cierpliwego sprawdzania tych obiektów. Jesli po jakiejś partii dodanych obiektow CC - blad znów wyskoczy - po prostu musisz sprawdzic kazdy obiekt z tej partii osobno. No niestety taka jest cena za ryzyko grania z modami, za których błędy EA nie ponosi żadnej odpowiedzialnosci. o czym z góry uprzedza.
Jednak zanim sie do tego sprawdzania zabierzesz wysun z folderu gry CAŁY folder mods na pulpit komputera, z folderu gry usuń takze plik localthumbcache.package oraz wszystkie foldery ze słowem cache w nazwie. Gra odtworzy je po włączeniu.
Idź na Origin/Moja biblioteka gier - prawym myszy na okładke TS4 - opcja Napraw. Musisz poczekać aż Origin sprawdzi wszytkie dodatki jakie posiadasz.- szczególnie te ze Swiatami wakacyjnymi...
Wlącz grę aby wygenerowal sie nowy, pusty folder mods i i sprawdź czy nadal masz ten bład.
Jesli blad zniknął sprawdź, czy są dostępne nowe, zaktualizowane wersje modów, których używasz.
Następnie przeklejaj po kolei swoje mody i CC z pulpitu do nowego folderu mods za kazdym razem sprawdzając czy błąd nie wrócił tak długo az znajdziesz te ktore są zepsute i je usuniesz.
Przeczytaj tez ten podrecznik
https://answers.ea.com/t5/The-Sims-4/Poradnik-Jak-sie-pozbyc-bledow-w-grze-i-problemow-z-modami/td-p/7197126/jump-to/first-unread-message