Forum Discussion

KarolinaDo's avatar
1 year ago
Solved

nie działające miasto z miejskiego życia

Witam, mam problem z niedziałającym miastem z dodatku miejskie życie. wszystkie budynki są nieaktywne. Cały czas wyświetlają się na nich niebieskie kwadraty.

Na chacie z supportu nie pomogli. Wykonałam wszystkie czynności polecane przez EA, sprawdzenie sterowników, karty graficznej, próba naprawienia gry w aplikacji, odinstalowanie i zainstalowanie wszystkiego ponownie i nic nie działa. Proszę o rady co zrobić, żeby zaczęło działać.

• danuta720's avatar
    danuta720
    1 year ago

@KarolinaDo 

Tak, przede wszystkim wyjmij z gry cały folder Mods, a następnie napraw grę w aplikacji EA.

Nie wkładaj folderu Mods z powrotem do gry, tylko włącz ją i sprawdź grę.

Jeżeli nadal będziesz miała błędy to:

1. W katalogu Dokumenty>Electronic Arts do folderu gry dopisz jakąś nazwę, np stara gra.

2. Następnie włącz grę - pokaże się całkiem nowa gra, tak jakbyś dopiero ją kupiła - jest to "czysty rozruch gry".

3. W CAS wybierz pierwszego z brzegu Sima i wybierz dla niego dom, sprawdź rozgrywkę. Jeżeli będzie wszystko w porządku to zapisz grę według opcji "Zapisz jako" - wyjdź z gry.

4. Z folderu The Sims 4 - Stara Gra skopiuj następujące foldery:

- saves

- Tray

i zamień jej z tymi samymi folderami w nowo utworzonej  grze The Sims 4

5.Włącz grę (pokazę sie stara rozgrywka, ze starymi  zapisami, rodzinami, domami, etc. -  sprawdź czy nadal jest wszystko w porządku.

Na razie nie nie przenoś do nowej gry ze starego folderu Mods żadnych modów!

6. Uważnie przeczytaj poradnik i zastosuj wszystkie jego wskazówki.

Pozdrawiam

5 Replies

• Hej @KarolinaDo 

Czy nie masz przypadkiem w grze jakiś modów? jeżeli tak to wyjmij z gry cały folder Mods na pulpit komputera (i nie wkładaj go z powrotem do gry!).

Z folderu The Sims 4 (w Dokumentach) usuń następujące pliki/foldery:
    - cache,
    - cachestr,
    - onlinethumbnailcache,
    - localthumbcache,

Jeżeli masz w nim pliki o nazwie:
    - lastException .txt,
    - LastUIException.txt
    - LastCrash.txt
    to także usuń je natychmiast, gdyż one również powodują błędy gry.

Napraw grę w aplikacji EA.

Włącz i sprawdź tryb budowy/grę (bez modów!).

Przeczytaj uważnie poradnik.

Pozdrawiam

• Bardzo dziękuję za odzew. Niestety to też już sprawdziłam i nie ma żadnych plików z tymi końcówkami.Chyba z 2 takie miałam, od razu usunęłam i później również próbowałam naprawić grę i bez efektu. Mody posiadałam ale, moim pierwszym krokiem po znalezieniu tego problemu było usunięcie wszystkich modów z folderu. Generalnie mam ponad 20 dodatków/pakietów rozgrywki i nigdy nie miałam żadnego problemu z nimi. To jest pierwszy dodatek który ma ze sobą jakiś problem. Reszta nadal działa prawidłowo bez żadnych błędów. Czy jest coś jeszcze co mogę zrobić?

• danuta720's avatar
    danuta720
    Hero+
    1 year ago

@KarolinaDo 

Tak, przede wszystkim wyjmij z gry cały folder Mods, a następnie napraw grę w aplikacji EA.

Nie wkładaj folderu Mods z powrotem do gry, tylko włącz ją i sprawdź grę.

Jeżeli nadal będziesz miała błędy to:

1. W katalogu Dokumenty>Electronic Arts do folderu gry dopisz jakąś nazwę, np stara gra.

2. Następnie włącz grę - pokaże się całkiem nowa gra, tak jakbyś dopiero ją kupiła - jest to "czysty rozruch gry".

3. W CAS wybierz pierwszego z brzegu Sima i wybierz dla niego dom, sprawdź rozgrywkę. Jeżeli będzie wszystko w porządku to zapisz grę według opcji "Zapisz jako" - wyjdź z gry.

4. Z folderu The Sims 4 - Stara Gra skopiuj następujące foldery:

- saves

- Tray

i zamień jej z tymi samymi folderami w nowo utworzonej  grze The Sims 4

5.Włącz grę (pokazę sie stara rozgrywka, ze starymi  zapisami, rodzinami, domami, etc. -  sprawdź czy nadal jest wszystko w porządku.

Na razie nie nie przenoś do nowej gry ze starego folderu Mods żadnych modów!

6. Uważnie przeczytaj poradnik i zastosuj wszystkie jego wskazówki.

Pozdrawiam

• EA_Kuba's avatar
    EA_Kuba
    Icon for Community Manager rankCommunity Manager
    1 year ago

Daj nam znać czy udało Ci się rozwiązać problem. 

Featured Places

Node avatar for The Sims 4 Problemy techniczne i błędy

The Sims 4 Problemy techniczne i błędy

Uzyskaj pomoc w problemach technicznych, przesyłaniu i pobieraniu dla EA App, Steam, Epic, PC, Mac, Origin, Playstation i Xbox.Latest Activity: 5 hours ago
7,633 Posts