Forum Discussion
Hey, niestety te skróty klawiszowe nie działają na MacBook Pro z polską klawiaturą QWERTY, jakie skróty mogę użyć w tym wypadku? ;-) Z góry dziękuję za pomoc!
Hej @ewawolny 🙂
W przypadku gry The Sims 4, na MAC-u powinny działać te same kody, co pod Windows. Tu masz artykuł dotyczący działania kodów na konsoli: https://answers.ea.com/t5/Technical-Issues-Mac/READ-FIRST-Sims-4-Mac-Help-Guides-and-Troubleshooting/m-p/4612394#M167
Z niego wynika, że korzystanie z kodów konsoli jest identyczne na komputerze Mac, jak w systemie Windows. W takim układzie myślę, że nie zaszkodzi wypróbowanie kombinacji klawiszy:
- CTRL+[ i CTRL+]
- lub Shift+[ i Shift+]
- lub ALT+[ i ALT+[
Możesz także przed wprowadzeniem tych kodów wpisać w oknie konsoli kod: testingcheats true
Przejrzyj także ten temat: https://forums.thesims.com/en_us/discussion/816221/mac-resizing-objects
Jeżeli to nie poskutkuje, to sprawdź, czy masz jakieś mody w grze, mogą być zepsute i blokują dostęp do tych kodów.
Pozdrawiam. 🙂
- 6 years ago
Cześć @danuta720 ;-)
dziękuję za odpowiedź! Użyłam zarówno kodu testingcheats true/on oraz wszystkich możliwych kombinacji klawiszy, nic nie działa.
Czy mogłabym Cię prosić o pomoc w tym:
"Jeżeli to nie poskutkuje, to sprawdź, czy masz jakieś mody w grze, mogą być zepsute i blokują dostęp do tych kodów."
Jak mogę to sprawdzić i naprawić?
Pozdrawiam,
Ewa
- danuta7206 years agoHero+
Hej @ewawolny
Najlepszym krokiem będzie uważne przeczytanie poradnika i zastosowanie go w swojej grze: https://answers.ea.com/t5/Problemy-techniczne/Poradnik-Jak-sie-pozbyc-bledow-w-grze-i-problemow-z-modami/m-p/7197126#M1863
Najpierw spróbuj tego sposobu:
1. Wyjmij folder Mods na pulpit komputera (i nie wkładaj go z powrotem do gry, zanim nie sprawdzisz wszystkich modów oraz CC)
2. Z folderu gry znajdującego się w katalogu Dokumenty usuń plik localthumbcache.package
3. Napraw grę na Origin klikając PPM na okładkę gry.
4. Włącz grę i sprawdź powiększanie/pomniejszanie obiektów. Kombinacje klawiszy włącza się w ten sposób, ze trzeba najpierw przytrzymać obiekt, następnie przycisnąć klawisz CTRL/lub Shift/ lub ALT i trzymając któryś z tych klawiszów wciskasz klawisz ](powiększanie)lub klawisz [ (pomniejszanie).
5. Niezależnie, czy klawisze (bez modów w grze) zadziałają, czy nie, sprawdź wszystkie mody oraz CC według podanego wyżej poradnika, a zepsute usuń na stałe z gry.
Pozdrawiam 🙂
- 6 years ago
Cześć @danuta720
dziękuję za odpowiedź. Spróbowałam zastosować się no wszystkich wskazówek z podesłanego poradnika oraz do pięciu punktów jakie wysłałaś. Próbowałam odinstalować i zainstalować grę na nowo i niestety nic nie działa.
Próby ze zmianą języków sugerowane przez @Ukyojin poczyniłam zanim zadałam to pytanie, próbowałam klawiaturę PL, ENG US i UK. Spróbowałam chyba wszystkich skrótów klawiszowych sugerowanych na forach polskich i zagranicznych.
Nigdy nie modyfikowałam katalogów Moods, mam jedynie taki plik: Resource.cfg tak więc nie wiem co dalej...? Help! ;-)
Pozdrawiam :-)
- 6 years ago
Cześć!
Akurat miałam kiedyś maca i spróbuję pomóc. Jeżeli masz polską klawiaturę to rozumiem przez to, że są na niej polskie znaki. Niestety, to oznacza, że nawias kwadratowy masz w innym miejscu niż w standardowych klawiaturach.
Spróbuj z klawiszem CTRL wdusić ó albo ( (ewentualnie zrób to z klawiszem SHIFT).
Wiem też, że niektóre programy wymagają zamiast CTRL używania klawisza COMMAND lub ALT.
Możesz też ustawieniach przestawić sobie na czas gry klawiaturę z polskiej na english US i powinno pomóc. Niestety, nie pamiętam teraz gdzie są ustawienia w nowszych iOS-ach.
Co do Twojego pytania, to często działanie gry zakłócają umieszczone w katalogu Mods tworzone przez graczy dodatki, takie jak darmowe programiki do uatrakcyjnienia gry (np. mody na nowe kariery) lub CC (dodatkowe meble, fryzury, makijaże). Jeżeli coś takiego ściągałaś i umieściałaś w katalogu Mods (znajdziesz go w katalogu The Sims 4) to warto na czas testów wyjąć wszystko z owego katalogu i sprawdzić, czy problem się powtarza. Jeżeli w tym tkwi problem, trzeba niestety przejrzeć swoje zbiory i odnaleźć winowajcę. ☹️
About The Sims 4 Problemy techniczne i błędy
Recent Discussions
- 6 hours ago
- 24 hours ago
- 2 days ago