Forum Discussion

Witraxia's avatar
5 years ago

Nie wlaczajace sie mody w the sims 4

Hejka, dzisiaj (07.12.2020) wyszla nowa aktualizacja, i nie moge wlaczyc modow! Klikam w opcjach zeby mody sie wlaczyly, restartuje gre i po raz kolejny wyskakuje mi okienko ze mody sa wylaczone przez nowa aktualizacje ... da sie to jakos naprawic czy bez szans? Sory za brak polskich znakow, ale mam zagraniczna klawke.

9 Replies

• Hej @Witraxia 

To oznacza, że masz w grze zepsute mody, bowiem aktualizacja wyłącza w grze nieaktualne mody.

W takiej sytuacji musisz przejrzeć folder Mods i pozbyć się z gry wadliwych modów.

Instrukcję znajdziesz w tym poradniku:  https://answers.ea.com/t5/Problemy-techniczne/Poradnik-Jak-sie-pozbyc-bledow-w-grze-i-problemow-z-modami/m-p/7197126#M1863

Po wyjęciu z gry folderu Mods, nie zaszkodzi także ją naprawić> Origin>okładka gry>prawy przycisk myszki.

Pozdrawiam

• Witraxia's avatar
    Witraxia
    5 years ago

Okey, dzięki za podpowiedz, spróbuje tego rozwiązania 😉

• Witraxia's avatar
    Witraxia
    5 years ago

@danuta720Dobra, zrobilam chyba wszystko co moglam, i nic, ciagle dzieje sie to samo, nawet gdy nie mam nic w folderze "Mods" nie wiem co robic.

• danuta720's avatar
    danuta720
    Hero+
    5 years ago

@Witraxia 

Zrób tak:

1. Wyjmij cały folder gry na pulpit komputera - katalog Dokumenty, tam, gdzie jest folder Mods.

2. Włącz grę , w opcjach gry zaznacz  obiekty zmodyfikowane i zapisz grę>wedlug opcji "zapisz jako" - ważne! i wyjdź z gry już bez zapisywania.

3. Jeżeli nowa gra nie będzie zawierała błędów to z folderu gry na pulpicie wyjmij foldery:

- saves

- Mods

- Tray

i zamień je z tymi samymi folderami w nowej grze.

4. Włącz grę i sprawdź czy włączyły się mody, oraz czy nie ma innych błędów.

Daj znać, jak poszło. 🙂

• Witraxia's avatar
    Witraxia
    5 years ago

Wszystko działa jak wcześniej, dzięki bardzo za pomoc 🙂

• LakiSoo's avatar
    LakiSoo
    5 years ago
    @danuta720 Hej, zrobiłam dosłownie wszystko, jak mówiłaś, jednak nadal mi nie działa nawet zwykła modyfikacja na buty
  • kreatora's avatar
    kreatora
    Hero (Retired)
    5 years ago
    @LakiSoo

Ostatnio ten problem wystepuje u graczy uzywajacych pogramow antywirusowych Avast , Avg czy Sophos.
    https://answers.ea.com/t5/Technical-Issues-PC/CURRENT-ISSUE-Anti-Virus-blocking-User-Folder-Screenshots/td-p/9572695/jump-to/first-unread-message
    W twoim wypadku antywirus zablokowal tylko wygenerowanie sie poprawnego pliki GameVersion w folderze gy, gorzej ze potrafi tez zablokowac plik odpowiedzialny za wlaczenie gry.
    Na dzis njlepszym rozwiazaniem jest odinstalowanie go do zera - praktycznie Windows Defender na PC czy Gatekeeper na Macu wystarczajaco chronia twoj komputer
    Z folderu gry - tam gdzie masz folder mods wywal plik czy folder o nazwie GameVersion
    Nastepnie napraw gre na Origin
    Origin /Moja biblioteka gier - prawym myszy na pkładke gry - opcja Napraw
    Problem powinien zniknąć
    Jesli koniecznie chcesz dodatkowy program to raczej uzyj Kaspersky ktory jak dotąd nie blokuje gier EA.
    https://www.kaspersky.pl/kaspersky-free
    Mozesz oczywiscie dodac 2 pliki Origin - Origin. exe i OrigiClientService.exe oraz 2 pliki gry TS4.exe oraz TS4_x64.exe - razem cztery pliki do wyjatkow w twoim dotychczaswoym programie antywirusowym jesli potrafisz to zrobić.

Nie jestem pracownikiem EA
  • danuta720's avatar
    danuta720
    Hero+
    5 years ago

@LakiSoo 

Przypuszczam, że nie zrobiłaś wszystkiego, co doradzałam. 🙂

.

W takiej sytuacji najpierw:

- usuń wszystkie stare mody oraz obiekty CC - poradnik

- dopóki nie sprawdzisz wszystkich modów/CC po kolei, nie wkładaj ich  z powrotem do gry,

- na pewno stare skiny, rzęsy, makijaże -  pobrane gdzieś z blogów, są już dawno niekatulane, do tej pory gra mogła je tolerować, jednak najnowsza aktualizacja całkiem zmieniła CAS i  teraz broni się przed nimi, wyłączając je w grze.

Przy okazji, wyłączenie modyfikacji przez grę podczas jej aktualizacji nie znaczy, że gra nie widzi tych modów i pozostawienie ich w grze podczas jej aktualizacji  może powodować uszkodzenie gry.

Przed każdą aktualizacją gry, bezwzględnie należy wyjmować z niej folder Mods. 

Drugim czynnikiem, który może powodować uszkodzenie gry, jest zapisywanie jej zwykłym zapisem.

Jedynie opcja  "zapisz jako" jest poprawnym zapisywaniem gry.

Trzeci, ważny czynnik to regularne aktualizowanie gry i Origin. Jeżeli przez dłuższy czas tego nie robimy,  często potem wyskakują błędy.

Jeżeli nie przestrzegasz powyższych wskazówek to po jakimś czasie gra może się zepsuć i wtedy nie pozostanie nic innego, jak rozpocząć nową grę - oczywiście bez starych modów/CC.

Najlepiej  także co jakiś czas całkiem wymieniać mody/CC, chyba, że na bieżąco są one aktualizowana i wymieniasz je regularnie,  pobierając ich aktualizacje bezpośrednio od tworcow tych modów/CC.

Niestety, na ogół blogerzy nie aktualizują swoich CC - mam na myśli wszystkie obiekty z trybu CAS oraz trybu budowy. Jedynym serwisem, który na bieżąco aktualizuje CC, jest thesimsresource.

@kreatora 

Co do porad na temat  blokady antywirusowej, ściągniętych z innych stron,...przypomina mi się powiedzonko o goździkowej 😉... owszem, po poprzedniej aktualizacji antywirus trochę namieszał graczom, choć nie wszystkim, ale najnowsza aktualizacja naprawiła tamte błędy, no i wprowadziła bardzo poważne zmiany w CAS. Choć nie wykluczam, że ktoś jeszcze może mieć i takie błędy w swoim komputerze. Ale to raczej indywidualny błąd, a nie zbiorowy.

Myślę jednak, że w tym wypadku lepiej najpierw zapytać gracza, a nie klepać przyklejoną formułkę.

Od tworców CC z CAS wiem, że nowe obiekty działają poprawnie, natomiast stare - utworzone przed czerwcem 2018 roku trzeba sprawdzić, gdyż wiele z nich już  nie działa, nie pokazuje się w grze. Dzieje się tak dlatego, że wtedy weszła aktualizacja, która dodała opcję opalania i stare skórki nie działają.  Przy okazji mogą także nie działać z tamtego okresu włosy, makijaże, oczy, rzęsy, etc..., czyli wszystko, co "przyczepia się" do ciała Sima.

Pozdrawiam.

About The Sims 4 Problemy techniczne i błędy

Uzyskaj pomoc w problemach technicznych, przesyłaniu i pobieraniu dla EA App, Steam, Epic, PC, Mac, Origin, Playstation i Xbox.7,313 PostsLatest Activity: 6 hours ago