@LakiSoo
Przypuszczam, że nie zrobiłaś wszystkiego, co doradzałam. 🙂
.
W takiej sytuacji najpierw:
- usuń wszystkie stare mody oraz obiekty CC - poradnik
- dopóki nie sprawdzisz wszystkich modów/CC po kolei, nie wkładaj ich z powrotem do gry,
- na pewno stare skiny, rzęsy, makijaże - pobrane gdzieś z blogów, są już dawno niekatulane, do tej pory gra mogła je tolerować, jednak najnowsza aktualizacja całkiem zmieniła CAS i teraz broni się przed nimi, wyłączając je w grze.
Przy okazji, wyłączenie modyfikacji przez grę podczas jej aktualizacji nie znaczy, że gra nie widzi tych modów i pozostawienie ich w grze podczas jej aktualizacji może powodować uszkodzenie gry.
Przed każdą aktualizacją gry, bezwzględnie należy wyjmować z niej folder Mods.
Drugim czynnikiem, który może powodować uszkodzenie gry, jest zapisywanie jej zwykłym zapisem.
Jedynie opcja "zapisz jako" jest poprawnym zapisywaniem gry.
Trzeci, ważny czynnik to regularne aktualizowanie gry i Origin. Jeżeli przez dłuższy czas tego nie robimy, często potem wyskakują błędy.
Jeżeli nie przestrzegasz powyższych wskazówek to po jakimś czasie gra może się zepsuć i wtedy nie pozostanie nic innego, jak rozpocząć nową grę - oczywiście bez starych modów/CC.
Najlepiej także co jakiś czas całkiem wymieniać mody/CC, chyba, że na bieżąco są one aktualizowana i wymieniasz je regularnie, pobierając ich aktualizacje bezpośrednio od tworcow tych modów/CC.
Niestety, na ogół blogerzy nie aktualizują swoich CC - mam na myśli wszystkie obiekty z trybu CAS oraz trybu budowy. Jedynym serwisem, który na bieżąco aktualizuje CC, jest thesimsresource.
@kreatora
Co do porad na temat blokady antywirusowej, ściągniętych z innych stron,...przypomina mi się powiedzonko o goździkowej 😉... owszem, po poprzedniej aktualizacji antywirus trochę namieszał graczom, choć nie wszystkim, ale najnowsza aktualizacja naprawiła tamte błędy, no i wprowadziła bardzo poważne zmiany w CAS. Choć nie wykluczam, że ktoś jeszcze może mieć i takie błędy w swoim komputerze. Ale to raczej indywidualny błąd, a nie zbiorowy.
Myślę jednak, że w tym wypadku lepiej najpierw zapytać gracza, a nie klepać przyklejoną formułkę.
Od tworców CC z CAS wiem, że nowe obiekty działają poprawnie, natomiast stare - utworzone przed czerwcem 2018 roku trzeba sprawdzić, gdyż wiele z nich już nie działa, nie pokazuje się w grze. Dzieje się tak dlatego, że wtedy weszła aktualizacja, która dodała opcję opalania i stare skórki nie działają. Przy okazji mogą także nie działać z tamtego okresu włosy, makijaże, oczy, rzęsy, etc..., czyli wszystko, co "przyczepia się" do ciała Sima.
Pozdrawiam.