Forum Discussion

OskWrocPL's avatar
OskWrocPL
Seasoned Novice
4 years ago
Solved

Nie wykryto zainstalowanej gry

PODCZAS URUCHAMIANIA GRY WYSTĄPIŁ BŁĄD.
Nie wykryto zainstalowanej gry The Sims™ 4. Zainstaluj ją ponownie lub ponów próbę jej uruchomienia.

Witam, kupiłem i zainstalowałem Simsy na Steamie, kiedy chcę włączyć grę przez Steam przenosi mnie do Origin a tam w bibliotece Simsy są do pobrania, kliknięcie powoduje powyższy błąd. Jak to rozwiązać? Steam pobrał gre, ale za każdym razem uruchamia Origin. Rozumiem, że należało połączyć ze sobą konta- zrobiłem to, ale za każdym razem? Odinstalowałem grę i zainicjowałem ponowną instalację z Origin- uruchomił się Steam i pobrał- błąd nadal się utrzymuje.

• Dziękuję za podpowiedzi, ale za dużo z tym roboty, a ja nie mam czasu. Kupiłem Simsy bo chciałem się odprężyć, a tu nic z tego.

5 Replies

• kreatora's avatar
    kreatora
    Hero (Retired)
    4 years ago

@OskWrocPL

Teoretycznie gra powinna się uruchamiać ze Steamu, a w bibliotece Origin Simsy nie powinny być do pobrania.
    1. Byc moze folder z gra plus plik uruchamiający gre został u ciebie zablokowany przez twoj program antywirusowy pobrany z netu. Gdy gra jest zablokowana antywirusem, to takie przenoszenie uzytkownika do aplikacji Origin jest bardzo charakterystyczne, no i oczywiscie komputer "nie widzi zainstalowanej gry"
    Jesli masz program antywirusowy z netu taki jak Norton, Avast , AVG, Sophos , McAfee, Kasperski albo jakikolwiek inny - wyłacz go, albo odinstaluj. . Na dzis kazdy z tych programow potrafii zablokować losowo pliki gier. Nawet ten uruchamiajacy grę. Windows Defender na Win10 lub GateKeeper na Macu wystarczajaco chronia twoj komputer.
    Tu jest info jak powinno sie odinstalować Avast
    https://support.avast.com/pl-pl/article/Uninstall-Antivirus/mputer.
    Jeśli masz inny program niż Avast wpisz w Google jego nazwę plus słówko Uninstall, Odinstaluj . Nastepnie wyszukaj w pokazanych linkach instrukcje jak to zrobić
    Jesli chcesz testowo wylaczyc taki program wpisz w Google jego nazwe i slowko Disable. Wyłaczanie.
    W zadnym wypadku nie usuwaj takiego programu opcja Windowsa Dodaj/Usuń programy bo to nie odinstaluje takiego programu całkowicie i dalej bedzie on blokował pliki gry.

2. Spóbuj naprawic gre na Steamie
    Zaloguj się do Steam, wejdź do biblioteki gier, następnie kliknij prawym przyciskiem myszy na okładkę gry The Sims 4 i z menu wybierz "Właściwości" następnie kliknij na zakładkę "Pliki lokalne" i następnie na "Sprawdź spójność plików gry.."

3. Byc moze wystapił jakis bład przy instalacji gry.i komputer ma problem ze ściezką do folderu gry
    Proponuję odinstalować grę i ponownie ją pobrać ze Steamu ale zanim ja zaczniesz pobierać po odinstalowaniu odszukaj folder Steamu z grami
    nie wiem jak sie powinien nazywać - prawdodobnie "Steam games" oraz folder "Origin games" - oba powinny być w Pliki programów (x86) i oba te foldery wywal do kosza. Komputer je odtworzy przy ponownej instalacji gry.

3, Mozesz tez wyczyscić cache Origin i Steamu profilaktycznie ale nie sadzę aby to mialo jakiś wpływ na ten bład
    https://help.ea.com/pl-pl/help/faq/clear-cache-to-fix-problems-with-your-games/
    https://support.steampowered.com/kb_article.php?ref=3134-TIAL-4638&l=polish

• OskWrocPL's avatar
    OskWrocPL
    Seasoned Novice
    4 years ago

Witam, niestety nie udało się rozwiązać problemu. Nadal nie mogę uruchomić zakupionej gry. Próbowałem zrobić wszystko o czym pisano powyżej ale bez powodzenia. Podjąłem również próbę uruchomienia na innym komputerze i tam jest inny problem- z kreatora Simsów gra się nie uruchamia. Może pliki na serwerze są uszkodzone?

• kreatora's avatar
    kreatora
    Hero (Retired)
    4 years ago

@OskWrocPL

Zakladam ze jestes na Win10 z systemem 64 bitowym (na Win7 gra sie nie uruchomii)
    Kliknij znaczek Windowsa w lewym rogu ekranu z listy programow ktore sie otworza wyszukaj na dole Ustawienia i kliknij w to. Nastepnie wybierz Aplikacje i tam poszukaj takich plikow Microsoft Visual: C++. Kazdy z nich bedzie mial koncowke z datą roku. Kliknij na kazdy z nich po kolei prawym myszy i wybieraj opcje Modyfikuj - aby je uaktualnić. Microsoft nie uaktualnia ich w aktualizacjach i trzeba to robić samemu. Wszystkie pliki z końcówką 2015 odinstaluj
    Nastepnie wejdz w ten link i w dziale Visual Studio 2015,2017 2019. 2022 pobierz 2 pliki Microsoft Visual C++ x64 oraz VisualC++x86 (NIE POBIERAJ WERSJI ARM)
    https://support.microsoft.com/pl-pl/topic/najnowsze-udost%C4%99pnione-pliki-programu-visual-c-do-pobrania-2647da03-1eea-4433-9aff-95f26a218cc0
    Nastepnie zainstaluj te pliki klikając na nie a po zainstalowaniu zrestartuj komputer (opcja uruchom ponownie)
    UWAGA!
    Zanim zaczniesz pobierac te pliki - musisz przygotowac na nie miejsce na komputerze i wiedziec gdzie umieścic pobrane pliki:
    Kliknij prawym myszy na ekran komputera i wybierz : Nowe...Folder
    Powstanie nowy pusty folder na ekranie,
    Kliknij na niego prawym myszy i wybierz :Zmień nazwe i zmien mu nazwe na Pobrane
    Teraz zacznij pobierac te dwa pliki z linku - gdy dostaniesz pytanie gdzie je umieścić wybierz Ekran, a nastepnie folder Pobrane, Po pobraniu obu plików mozesz otworzyc ten folder i dwukrotnie kliknąć na kazdy plik aby go zainstalować, Ne zapomnij po instalacji tych plikow zrestartować komputer

Jesli to nie zadziała
    Zalacz do postu DxDiag swojego komputera
    https://answers.ea.com/t5/Problemy-techniczne/Info-Jak-wygenerowac-raport-DxDiag/td-p/5923956

• OskWrocPL's avatar
    OskWrocPL
    Seasoned Novice
    4 years ago

Dziękuję za podpowiedzi, ale za dużo z tym roboty, a ja nie mam czasu. Kupiłem Simsy bo chciałem się odprężyć, a tu nic z tego.

About The Sims 4 Problemy techniczne i błędy

Uzyskaj pomoc w problemach technicznych, przesyłaniu i pobieraniu dla EA App, Steam, Epic, PC, Mac, Origin, Playstation i Xbox.7,320 PostsLatest Activity: 2 years ago