Forum Discussion

20maks01's avatar
7 years ago
Solved

Problem z grafiką: krawędzie

Mój problem: ogólnie jakoś przedwczoraj odpalam simsy i patrzę w CASie, że simowie mają wszystkie krawędzie "ostre" (nie wiem jak to nazwać), sprawdzam w trybie życia i jest to samo(simowie,obiekty,ściany,rośliny itp.), wiadomo, że nigdy nie było super wygładzania krawędzi ale coś takiego miałem tylko na starym kompie na najniższych ustawieniach, tak samo, zauważyłem że tekstury drzew, krzaków itp. przy oddalaniu zmieniają się  w 2D (też jeszcze nigdy mi się to na nowym komputerze nie zdarzyło), gram w rozdzielczości fullhd, na najwyższych ustawieniach,
ogólnie sprawdzałem również po zmianie ustawień na niższe, odinstalowałem i zainstalowałem grę - nic nie pomogło,

moim zdaniem jest to problem związany z grą, a nie z komputerem, tak mi się wydaję jakby jakieś ustawienie w  grze samo się wyłączyło choć niby wszystko jest na maximum
Bardzo proszę o pomoc, ponieważ nie będę ukrywać ale po dłuższej chwili nie da się już patrzeć na monitor, ponieważ wszystkie krawędzie tak wyglądają(często nawet gorzej)

Przesyłam w załączniku jak było przed a jak jest teraz(screen z CASa)

• Narayen's avatar
    Narayen
    7 years ago

@20maks01 

Widzę że karta jest Ok, sterowniki również 🙂

Jeśli masz włączoną aplikację G-Force Experience w zasobniku systemowym, to ją wyłącz - robi więcej szkód w grach jak pożytku.

Wejdź jeszcze w Panel Konfiguracyjny NVidia i zobacz czy masz zaznaczoną opcję  "Użyj ustawień aplikacji 3D" jak na zdjęciu, jeśli nie to zaznacz to i Kliknij "Zastosuj"

Daj znać, czy pomogło 🙂

8 Replies

• Narayen's avatar
    Narayen
    Legend
    7 years ago

@20maks01 

Widzę że karta jest Ok, sterowniki również 🙂

Jeśli masz włączoną aplikację G-Force Experience w zasobniku systemowym, to ją wyłącz - robi więcej szkód w grach jak pożytku.

Wejdź jeszcze w Panel Konfiguracyjny NVidia i zobacz czy masz zaznaczoną opcję  "Użyj ustawień aplikacji 3D" jak na zdjęciu, jeśli nie to zaznacz to i Kliknij "Zastosuj"

Daj znać, czy pomogło 🙂

• Pomogło, bardzo dziękuję, mam tylko jeszcze jedno pytanie: czy te drzewa, rośliny zawsze jak się oddala kamerę to się tak rozmazują, czy to też jest jakiś problem?

Wysyłam screena o co mi chodzi

• Po dłuższym sprawdzeniu nie będę ukrywać, że pomogło ale dalej jest problem, natomiast nie jest aż tak źle, że nie da się grać

• Narayen's avatar
    Narayen
    Legend
    7 years ago

@20maks01 

Bardzo się cieszę, że Ci pomogło 🙂

Co do oddalania widoku i rozmywania się w oddali, nic nie poradzimy.

Dużo czynników wchodzi w grę - Oświetlenie w samej grze względem pór roku, zachmurzenie, śnieg, deszcz itp..

U mnie tak samo się dzieje, z oddali obraz jest z lekka rozmyty.

Spróbuj poustawiać w opcjach graficznych gry jeszcze różne warianty, ale nie gwarantuję że da to satysfakcjonujący efekt.

Myślę , że ograniczenia mogą być w samym silniku graficznym gry.

Jeszcze zobacz, czy masz zaznaczony w opcjach "tryb laptopa", jeśli jest to odznacz to jak najbardziej.

Pozdrawiam 🙂

• Pozmieniałem w ustawieniach, niezbyt pomogło ale i tak jest naprawdę dobrze, więc jeszcze raj wielkie dzięki 🙂

About The Sims 4 Problemy techniczne i błędy

Uzyskaj pomoc w problemach technicznych, przesyłaniu i pobieraniu dla EA App, Steam, Epic, PC, Mac, Origin, Playstation i Xbox.7,301 PostsLatest Activity: 11 minutes ago