Forum Discussion

xNattPL's avatar
1 year ago
Solved

Problem z odpaleniem gry z DirectX 11

Cześć! Mam problem - po zmienieniu właściwości gry w EA App i dodaniu "-dx11" gra nie chce się odpalać. Po kliknięciu odpala się komunikat "Żądana aplikacja wymaga podniesienia uprawnień". Po usunięciu dopisku gra włącza się normalnie. Dodam, że włączam grę oraz EA App z uprawnieniami administratora. Mój komputer jest dobry i obsługuje DirectX 11 (a także 12). Nie mogę również naprawić gry, bo również wymaga uprawnień, których rzekomo nie ma. Mam na komputerze jedynie to konto i ma ono wszystkie uprawnienia. Z góry dziękuję za pomoc!

• Aktualizacja: przeinstalowałam całą grę, ustawiłam ponownie uprawnienia administratora dla skrótu na pulpicie do gry, EA App (które reinstalowałam już wczoraj), a potem ręcznie w plikach gry zaznaczyłam to również dla TS4_Launcher_x64 i wygląda na to, że działa. Nie jestem pewna, który z tych kroków pomógł, ale chyba teraz wszystko jest w porządku, można zamknąć.

9 Replies

• Witaj @xNattPL 

Komunikat "Żądana aplikacja wymaga podniesienia uprawnień" oznacza, że nie połączyłaś do końca DirectX 11 z grą.

(tłumaczenie Google):

Skrót na pulpicie: Aplikacja EA: * Wymaga uprawnień administratora systemu Windows

1. Kliknij prawym przyciskiem myszy skrót na pulpicie The Sims 4 i wybierz „Właściwości”.
    2. W polu „Cel” dodaj spację na końcu i wpisz „-dx11”.
    3. Kliknij „Zastosuj”, a następnie „OK”, aby zapisać zmiany.

Przeczytaj uważnie instrukcję, prawdopodobnie dokończyłaś konfiguracji ostatniej części (zdjęcie wyżej).

Edit:

Jeżeli posiadasz Windows 10 to zastosuj także te kroki:

1. Znajdź folder „Electronic Arts” w „Dokumentach”.
    2. Kliknij na niego prawym przyciskiem myszy i wybierz „Właściwości”.
    3. W nowym oknie wybierz „Udostępnianie”, a kilka wierszy poniżej naciśnij przycisk „Udostępnianie ...”.
    4. Otworzy się nowe okno. Zobaczysz rozwiniętą listę. Wybierz „Wszyscy”, a następnie "Dodaj".
    5. Wszyscy zostaną dodani do poniższej listy. Wybierz „Odczyt / zapis” na poziomie uprawnień dla wszystkich.
    6. Zapisz zmiany.
    7. Otwórz aplikację EA App - "jako administrator", zaloguj się i spróbuj ponownie uruchomić grę.

:Pozdrawiam

• xNattPL's avatar
    xNattPL
    1 year ago

Mam Windows 11, jednak dla pewności zrobiłam oba kroki. Niestety oba nie przyniosły skutku. Wciąż dostaję komunikat, iż "Żądana operacja wymaga podniesienia uprawnień".

• danuta720's avatar
    danuta720
    Hero+
    1 year ago

@xNattPL 

Jeżeli posiadasz jakiś program antywirusowy pobrany z internetu, może on blokować dostęp do niektórych plików na komputerze (także aplikacji oraz gry) - zajrzyj do tego tematu: https://answers.ea.com/t5/Problemy-techniczne/Dodawanie-wyjatkow-i-aktualizacja-programow-antywirusowych/m-p/12504591#M1949

Uwaga:

Nie zawsze wystarczy dodać do wyjątków pliki gry oraz aplikacji, wtedy najlepiej odinstalować program  antywirusowy (nie dotyczy to zabezpieczeń systemowych komputera)

Przeczytaj także ten artykuł: https://answers.microsoft.com/pl-pl/windows/forum/all/problem-z-directx-12-w-grach-kt%C3%B3re/7e41ddf3-fa84-45b4-8b7b-c3cdb7db3bc9, może któraś z jego wskazówek pomoże rozwiązać problem.

• xNattPL's avatar
    xNattPL
    1 year ago

Mam tylko systemowe zabezpieczenia. Próbowałam wszystkiego z linku - niestety bez skutku...

• xNattPL's avatar
    xNattPL
    1 year ago

Tak jak pisałam - przetestowałam wszystko z linku, również tworzenie nowego konta, to także nie działa, wyświetla się ten sam błąd.

• Aktualizacja: przeinstalowałam całą grę, ustawiłam ponownie uprawnienia administratora dla skrótu na pulpicie do gry, EA App (które reinstalowałam już wczoraj), a potem ręcznie w plikach gry zaznaczyłam to również dla TS4_Launcher_x64 i wygląda na to, że działa. Nie jestem pewna, który z tych kroków pomógł, ale chyba teraz wszystko jest w porządku, można zamknąć.

• EA_Kalina's avatar
    EA_Kalina
    Icon for Community Manager rankCommunity Manager
    1 year ago

Fantastycznie! Cieszę się, że się udało @xNattPL 

Zaznaczyłam Twoją odpowiedź jako rozwiązanie, ale każdy kto zajrzy do tego tematu, niech przerobi wszystkie odpowiedzi i podpowiedzi.

Dzięki @danuta720 za Twoje wsparcie ⭐

Featured Places

Node avatar for The Sims 4 Problemy techniczne i błędy

The Sims 4 Problemy techniczne i błędy

Uzyskaj pomoc w problemach technicznych, przesyłaniu i pobieraniu dla EA App, Steam, Epic, PC, Mac, Origin, Playstation i Xbox.Latest Activity: 1 hour ago
7,569 Posts