Forum Discussion

DominkaH's avatar
4 years ago
Solved

Problemy z grą po zainstalowanie dodatku Licealne lata

Witam . 

Mam różne problemy z grą po zainstalowaniu owego dodatku.

Czytałem że ten dodatek miał różne bugi ale na kilku stronach przeczytałem że zostały już one naprawione natomiast u mnie występują nadal i nie wiem co mam zrobić. 

Pojawiają się błędy takie jak:

- Problem z paskami potrzeb sima (Simowie umierają np. z głodu mimo że pasek głodu jest zielony i nie jest zupełnie pusty.

-Simowie starzeją się szybciej niż wcześniej mimo ustawionej opcji życia "długie"

-Dzieci zostają zabierane przez opiekę społeczną bez żadnego powodu ( brak zaniedbania, dobre oceny w szkole itp.)

-Nastolatkowie zostają wyrzucone ze szkoły bez powodu (dobre ocen, dobre zachowanie itp.)

- Nastolatkowie nie otrzymują dyplomów oraz pojawia się informacja że sim źle się uczy a w zakładce kariera widnieje np. " Wspaniała uczennica" ( Wszystkie prace domowe są oddawane na czas, brak wagarów itp.)

-Simowie bugują się w dziwne sposoby np. nastolatek po wybraniu polecenia aby odrabiał lekcje pojawia się siedząc na lodówce a w dodatku nie ma na sobie ubrań.

-Simowie podczas imprez, balów szkolnych itp. nie wykonują poleceń bądź robią to z ogromnym późnieniem.

Pewnie znalazłbym jeszcze kilka innych problemów ale te są najbardziej uciążliwe. 

Co powinienem z tym zrobić? Jak to naprawić?

Używałem opcji "Napraw grę" natomiast gdy próbuję ją zaktualizować pojawia się komunikat że gra jest zaktualizowana. 

Pomocy :/

• @DominkaH

Umieraniu simów jest winiem nowy MCC bo obojetnie jaka dlgosc zycia w opcjach gry ustawisz to dzieki MCC zawsze w grze bedzie to zycie dlugosci normalnej.i wtedy simy umierają duzo szybciej. -senior ma wytedy na przyklad tylko 10 dni zycia.
    Mozna to obejść - w opcjach gry ustaw dlugość zycia normalną dla wszystlkich simów. w rodzinie swojego sima wejdź w MCC przez - komputer - pierwsza opcja na górze po otwarciu MCC - Generalne Zarządznie czy jakos tak (nie pamietam dokladnie) na samym dole tam masz opcje Długość zycia i tam mozesz usyawic recznie dla kazdej grupy wiekowej dlugosc zycia.
    Nowy MCC jest tez winien braku dyplomów w grze. Zablokowal to.
    Jesli chodzi o zabieranie dzieci to problem polega na tym ze gra toczy sie szybciej. Nie jest to duza roznica ale wystarczająca aby na przyklad sim na balu materalnym czy na randce nie zdazył wypelnic wszystkich zadań.
    Wedlug ciebie on robi to wolniej bo nagle przerywa - ale tak simy zachowywaly sie zawsze, tylko ci to az tak nie przeszkadzało, ani tego nie widziales bo teraz masz mniej czasu na wykonywanie zadań

Jak wiadomo opieka zabiera dzieci gdy . przez jakiś czas są
    zaniedbane. - wedlug ciebie obiektywnie minely 3 sekundy gfy dzieciak byl glodny czy brudny - wedlug gry minely 3 godziny. Sprawdź w MCC, czy zmiana szynbkosci gry tam w ogóle tam dziala i czy dziala opcja zwolnienia gry
    Na moje polowie, a moze nawet 100% bledow ktore na dzis mamy w rozgrywce zawdzieczamy najnowszemu MCC - Deaderpool tym razem sie nie popisał.

@DominkaH 

Edit: 

Nie tykaj zmiany szybkosci gry w MCC, bo wyskocza nastepne ci potęzne bledy -  po wejsciu w zapis sie okaze ze juz jestes w nastepnym dniu na przyklad o 4 rano , zniknie opcja brania dni wolnych  - osobiscie stestowane. Ja wywalam ten mod z gry dopoki Deardepool nie upora sie z tymi problemami

Dodatkowo any usunac te bledy spowodowane przez MCC nalezy z gry usunać nie tylko ten mod ale i plik Optons a potem ustawicć sobie te opcje na nowo. 

5 Replies

• kreatora's avatar
    kreatora
    Hero (Retired)
    4 years ago

@DominkaH

Coś mi sie wydaje ze masz mody w grze..
    Na przykład najnowszy MCC jet winien nie dzialajacej opcji "dlugie zycie " - obojetnie jak ja ustawisz w opcjach gry bedzie normalne..
    Czyli nawet jesli masz najnowsze wersje modow to nie dzialaja one idealnie. A jesli dodatkowo masz jakieś niezaktualizowane to wyskocżą takie bledy jakie zgłaszasz.

Dlugośc zycia 

https://answers.ea.com/t5/The-Sims-4/Zla-liczba-dni-w-grupie-wiekowej/m-p/11705156#M16510

Inne błędy

Przenieś/wysuń folder mods myszką na pulpit z folderu gry. Usuń z folderu gry także plik localthumbcache.package oraz wszystkie foldery ze słowem cache w nazwie. Gra odtworzy je po włączeniu.
    Idź na Origin/Moja biblioteka gier - prawym myszy na okładke TS4 - opcja Napraw. Musisz poczekać aż Origin sprawdzi wszytkie dodatki jakie posiadasz.
    Wlącz grę aby wygenerowal sie nowy, pusty folder mods i i sprawdź czy nadal masz te błędy..
    Jesli blędy znikły sprawdź, czy są dostępne nowe, zaktualizowane wersje modów, których używasz.
    Następnie przeklejaj po kolei swoje mody i CC z pulpitu do nowego folderu mods za kazdym razem sprawdzając czy błąd nie wrócił tak długo az znajdziesz te ktore są zepsute i je usuniesz.
    Przeczytaj tez ten podrecznik
    https://answers.ea.com/t5/The-Sims-4/Poradnik-Jak-sie-pozbyc-bledow-w-grze-i-problemow-z-modami/td-p/7197126/jump-to/first-unread-message

• Tak, zgadza się. Mam kilka modów w grze. Radę odnośnie ich aktualizacji pomijam gdyż robię to za każdym razem gdy wyjdzie nowa aktualizacja gry.

Spróbuję jeszcze raz naprawić grę według Twoich instrukcji i posprawdzać mody a potem dam znać jaki skutek. 

Generalnie największym problemem jest dla mnie to umieranie simów czy zabieranie dzieci przez opiekę społeczną bez powodu. 

Nie mam w zwyczaju zapisywać gry co kilka minut więc często zdarza się że tracę przez to godzinę rozgrywki a nawet dłużej...

• kreatora's avatar
    kreatora
    Hero (Retired)
    4 years ago

@DominkaH

Umieraniu simów jest winiem nowy MCC bo obojetnie jaka dlgosc zycia w opcjach gry ustawisz to dzieki MCC zawsze w grze bedzie to zycie dlugosci normalnej.i wtedy simy umierają duzo szybciej. -senior ma wytedy na przyklad tylko 10 dni zycia.
    Mozna to obejść - w opcjach gry ustaw dlugość zycia normalną dla wszystlkich simów. w rodzinie swojego sima wejdź w MCC przez - komputer - pierwsza opcja na górze po otwarciu MCC - Generalne Zarządznie czy jakos tak (nie pamietam dokladnie) na samym dole tam masz opcje Długość zycia i tam mozesz usyawic recznie dla kazdej grupy wiekowej dlugosc zycia.
    Nowy MCC jest tez winien braku dyplomów w grze. Zablokowal to.
    Jesli chodzi o zabieranie dzieci to problem polega na tym ze gra toczy sie szybciej. Nie jest to duza roznica ale wystarczająca aby na przyklad sim na balu materalnym czy na randce nie zdazył wypelnic wszystkich zadań.
    Wedlug ciebie on robi to wolniej bo nagle przerywa - ale tak simy zachowywaly sie zawsze, tylko ci to az tak nie przeszkadzało, ani tego nie widziales bo teraz masz mniej czasu na wykonywanie zadań

Jak wiadomo opieka zabiera dzieci gdy . przez jakiś czas są
    zaniedbane. - wedlug ciebie obiektywnie minely 3 sekundy gfy dzieciak byl glodny czy brudny - wedlug gry minely 3 godziny. Sprawdź w MCC, czy zmiana szynbkosci gry tam w ogóle tam dziala i czy dziala opcja zwolnienia gry
    Na moje polowie, a moze nawet 100% bledow ktore na dzis mamy w rozgrywce zawdzieczamy najnowszemu MCC - Deaderpool tym razem sie nie popisał.

@DominkaH 

Edit: 

Nie tykaj zmiany szybkosci gry w MCC, bo wyskocza nastepne ci potęzne bledy -  po wejsciu w zapis sie okaze ze juz jestes w nastepnym dniu na przyklad o 4 rano , zniknie opcja brania dni wolnych  - osobiscie stestowane. Ja wywalam ten mod z gry dopoki Deardepool nie upora sie z tymi problemami

Dodatkowo any usunac te bledy spowodowane przez MCC nalezy z gry usunać nie tylko ten mod ale i plik Optons a potem ustawicć sobie te opcje na nowo. 

• @kreatora Ok, dzięki za pomoc. Nie wiedziałem że MCC powoduje te wszystkie błędy. Chwilowo nie mam czasu na grę ale jak tylko znajdę chwilę to wywalę MCC i zobaczę czy jest różnica.
  • EA_Kuba's avatar
    EA_Kuba
    Icon for Community Manager rankCommunity Manager
    3 years ago

Hej @DominkaH 

Jeśli udało Ci się rozwiązać problem nie zapomnij oznaczyć odpowiedzi @kreatora jako rozwiązanie. 

About The Sims 4 Problemy techniczne i błędy

Uzyskaj pomoc w problemach technicznych, przesyłaniu i pobieraniu dla EA App, Steam, Epic, PC, Mac, Origin, Playstation i Xbox.7,324 PostsLatest Activity: 5 days ago