Forum Discussion

Kaze721's avatar
3 years ago
Solved

Problemy z grą: Postacie nie chcą biegać, kłócą się co jakiś czas bez powodu itp

Witam,

zgłaszam problem z grą. Postacie nie chcą biegać. Wcześniej jak np kliknąłem żeby gdzieś podeszły, to automatycznie same potrafiły podbiegnąć. A teraz tylko spacerują. Myślałem ze to winna modów, ale na czystej grze, po próbach naprawiania, usuwania i instalowania gry ponownie i tak występują błędy z grą. Proszę o pomoc lub zgłoszenie problemu do pomocy technicznej.

Pozdrawiam.

PS: wie ktoś kiedy będzie dostępna aktualizacja i naprawa tych błędów? Chciałbym sobie pograć, a z tak działającą grą się nie da.

8 Replies

• kreatora's avatar
    kreatora
    Hero (Retired)
    3 years ago
    @Kaze721

Przed zgloszeniem problemu na EA forum bugów niestety trzeba zrobić tak zwany reset folderu gry aby wykluczyc ze powodem bledow są zepsute pliki folderu gry - przedtem uzywales modow, wiec pliki mogly sie zbugopwać, ale ten reset i tak jest wymagany czy miales mody czy nie.
    Jak to zrobić:
    1. Przenieś / wysuń myszką caly folder gry TS4 z Dokumenty /folder Electronics Arts na pulpit komputera.
    2. Nastepnie napraw gre na Origin czy EA ap
    Moja biblioteka gier - prawym myszy na okladke gry opcja Napraw. Musisz odczekac az Origin /EA ap sprawdzi wszystkie dodatki
    UWAGA! (Jednak jesli gre kupileś/kupiłaś na Steamie naprawiasz ją na Steamie
    Zaloguj się do Steam, wejdź do biblioteki gier, następnie kliknij prawym przyciskiem myszy na okładkę gry The Sims 4 i z menu wybierz "Właściwości" następnie kliknij na zakładkę "Pliki lokalne" i następnie na "Sprawdź spójność plików gry.." )
    3. Wlacz grę aby utworzył sie nowy folder The Sims 4 w Dokumentach.
    Zacznij nowa gre byle jakim simem i sprawdź czy nadal masz te bledy
    4. Jesli bład znikl wyjdź z gry i usuń z nowo postałego folderu TS4 w Dokumentach nastepujące foldery: Saves i Tray.
    5. Następnie skopiuj swój stary folder Saves z pulpitu i wklej go do tego nowego folderu gry.
    Zrób to sam z folderem Tray - to twoja biblioteka - oraz jesli masz w starym folderze na pulpicie taki plik TrayDeleteItems to przeklej go tez do nowego folderu gry.
    6. Jesli mialaś jakies mody nie dodawaj ich na razie do nowego folderu gry. Być moze blad ten wywolal jakis nieaktualny mod czy CC . Bedziesz prawdopodobnie potrzebowal ich nowych wersji już dostosowanych to ostatnich aktualizacji. .
    7.Włącz grę i sprawdź czy bład zniknął .w starym sejfie. Jednak jesli miales jakies obiekty CC w domach ( meble itp. ) to stary sejf mogl sie zbugować.
  • Kaze721's avatar
    Kaze721
    3 years ago
    @kreatora Ale problemem jest sama gra. Dodam że pisze na forum wtedy gdy już sam nie jestem wstanie zweryfikować gdzie leży problem. Tak czy inaczej sprawdzałem bez modów, naprawianie, odinstalowywanie, nawet po formacie komputera i nadal błędy występuje.
    Więc nie muszę robić resetu skoro po formacie wszystkie foldery zniknęły.

Ogólnie czekałem na jakąś odpowiedz ale się nie doczekałem i używając tłumacza googla wszedłem na forum angielskie i tam zauważyłem że problem występuje również, ale nie znalazłem rozwiązania.
    Tak czy inaczej na wersji polskojęzycznej również owe błędy występują. Dlatego zgłaszam. Cóż teraz to chciałbym wiedzieć kiedy będzie aktualizacja, bo chce sobie pograć, a nie mogę, bo popsuje sobie tylko stan gry.
  • kreatora's avatar
    kreatora
    Hero (Retired)
    3 years ago
    @Kaze721

Jesli poresecie masz wciaz ten sam bład to faktycznie problem moze byc w samej grze.
    Jedyne co ci zostało to wylaczyc wolną wolę wszystkim simom w opcjach gry, bo zdaje sie ze problem lezy w aktualizacji ktora miała teoretycznie "wzbogacić" gre o troche realizmu ale wyszlo jak wyszło.i w rezultacie simy z wolną wola klocą sie od rana do wieczora.
    Ja osobiscie nie zwracam na to uwagi boe jesli chodzi o kłotnie to widze ze rownie szybko jjak simy sie pokłocą tak samo szybko sie godzą - jesli oba są w tej samej rodzinie.
    Na dziś Sim podbiega do wyznaczonego celu tylko jesli ma 5 poziom sprawności fizycznej i masz dostepną opcje "podbiegnij tu truchtem"

Jesli jest duzo simów w rodzinie, a gra nie ma dostepnych 16 GB RAM pamieci operacyjnej, to polecenia bedą często wygasać.
    Choc nawet z taką iloscia pamieci troche trwa nim simowi sie te polecenie właczy..
  • Kaze721's avatar
    Kaze721
    3 years ago
    @kreatora
    Kłótnie da się przeżyć szczególnie gdy gram swoimi ale to chodzenie jest już irytujące, a szczególnie gdy zbieram po okolicy różne rzeczy albo gdy coś jest na czas.
    Z tą sprawnością na 5 poziomie nie wiedziałem, jednakże wcześniej simy same umiały dostosować swoją prędkość.
    Dziwnę, bo skoro chcą aby zachowanie simów było jakoś naturalne lub bliskie rzeczywistości, to raczej bieganie powinno być czymś normalnym dla simów, a już szczególnie wśród najmłodszych.

Poza tym występują jeszcze inne błędy związane z grą, ale nie są aż tak upierdliwe.
    Póki co usunąłem grę i tyle, bo co zrobię. Najgorzej że teraz akurat mam czas na rozrywkę i taka kicha. Nie powiem jestem zawiedziony.

Na sam koniec powiem ci że nie mam nic przeciwko wzbogacaniu czy zwiększaniu poziomu trudności ale musi mieć to ręce i nogi, być naturalne, anie spamowanie jedną kwestią dialogową czy odbieraniu postacią automatycznego podbiegania.
    Moim zdaniem poziom konfliktowości sima powinien być z czymś związany np. okres, podczas majsterkowania, gdy walniesz sobie w palec albo gdy jesteś chory. Wtedy taka irytacja, złość, niechęć do rozmów związana z jakimś zdarzeniem które wpłynęło negatywnie na sima powinna odbijać się na rozmowie między simami.
    Anie gdy masz wysoki poziom romantyczności i po pozytywnym bara bara sim podchodzi do drugiego i się z nim kłóci. Jak to będziesz sobie tłumaczył? Że wyzywa bo za krótko? :D he he
    Wydaje się logiczne że ludzie czasem się po kłócą itp. ale zawsze ma to z czymś związek.

Mam pewne pomysły ale nie znam angielskiego i raczej wątpię aby mnie wysłuchano.
    W każdym razie jest to możliwe aby zrobić to w sposób fajny i nie psujący rozgrywki. I nie mam tu na myśli na dodawania jakiś dodatkowych dialogów czy elementów do gry, a na zmodyfikowaniu obecnych.
    Moim zdaniem przyjęłoby się i nie wpłynęłoby na inne mody.
    No ale zresztą nie ważne, pozdrawiam. 😉
  • kreatora's avatar
    kreatora
    Hero (Retired)
    3 years ago
    @Kaze721

Jesli uzywasz modu MCC to w nim jest opcja wyłączenia wszystkich złośliwych interakcji miedzy simami.
  • @Kaze721 Tez mam problem z gra a konkretnie z simami...caly czas są złosliwe, nie da się polepszyc relacji.Mowią co chcą robią co chcą . Czytałam żeby wyłaczyc wolną wole...tyle to i ja wiem z tym,że u mnie nie ma juz nawet takiej opcji jak wolna wola.Wchodze w rozgrywke a tam nic nie ma tylko na szaro napis "rozgrywka" nie da sie tam nawet wejść. I same sie cechy dodają jako uzupelniające i oczywiscie u kazdego sima jest cecha zlośliwości .Po usunięciu tej cechy nic to nie zmienia nadal są dla siebie "wredni" 😛 Odechciewa sie grać niestety. ☹️
  • Kaze721's avatar
    Kaze721
    3 years ago

Weź już mi nic nie mów. Ja od dawna nie grałem i nagle gdy mam czas sobie pograć, to teraz wchodzę codziennie i czekam na jakieś chociaż powiadomienie kiedy będzie ta aktualizacja i nic!

Jak mam ściągać jakieś mody albo ustawieniach wyłączać, to już sobie darowałem, tym bardziej że czytałem że to nie wiele zmienia. Poza tym zapiszę stan gry, przyjdzie ta aktualizacja i mi stan gry zepsuje, to już wolę czekać.

Masakra! A z tym niebieganiem simów, to ja nawet nie wiedziałem że tak jest od kilku aktualizacji. Co oni nie wiedzą że problem z tym jest? Jestem zły jak nie wiem na te studio. Nawet pomoc techniczna nie udzieliła mi odpowiedzi, że aż musiałem napisać na forum i się dopytywać graczy.

W ogóle nie rozumiem jak można wprowadzać aktualizacje i nie sprawdzić jak to działa. Co te grę robią 5 latkowie czy dorośli dojrzali ludzie? Bo totalnie nie rozumiem o co tu chodzi.

A może specjalnie to robią, aby mieć coś do roboty oraz żeby pracodawca się nie czepiał, że nic nie robimy. Jak nie chce się im grać i sprawdzać, to jaki problem mieć człowieka od testowania gry.

Tak czy owak jeszcze trochę, a całkowicie mi się odechce już w te sims-y grać. Tyle z mojej strony. Pozdrawiam 😉

About The Sims 4 Problemy techniczne i błędy

Uzyskaj pomoc w problemach technicznych, przesyłaniu i pobieraniu dla EA App, Steam, Epic, PC, Mac, Origin, Playstation i Xbox.7,311 PostsLatest Activity: 6 hours ago