Forum Discussion

Reymontt's avatar
Reymontt
Seasoned Newcomer
7 days ago

problemy ze stabilnością rozgrywki w the sims 4

Witam

Mam wszystkie dodatki, pakiety i akcesoria (pomijam zbędne kolekcje które niczego istotnego nie wnoszą). Od kilku miesięcy (jeśli nie od samego początku kiedy to wykupiłem wersję cyfrową sims4 w Ea-origin )mam problemy ze stworzoną prze ze mnie rodziną. Początkowo myślałem, że to wina pobranych przeze mnie gotowych, dużych parceli (nie używam żadnych modów) bo simy stawały co chwilę w miejscu lub wchodziły w niedozwolone rejony na domowej parceli ( i potrzeba było opcji reset sim)albo całkiem znikały z pola widzenia. Od jakiegoś czasu problem dotyczy już wszystkich zewnętrznych światów/publicznych parceli, gdzie co kilka sekund wszystkie simy zatrzymują się i tylko czasem zmiana prędkości gry czy zapis obecnej rozgrywki poprawia na moment stabilność (taka forma grania kilka sekund dobrze i zaraz kilkanaście sekund bezczynności - to istny horror i może faktycznie obrzydzić samą grę (pomijam parametry mojego dwuletniego już komputera, gdyż gra INZOI o dużo wyższych parametrach technicznych w którą również pogrywam od jakiegoś czasu jest cały czas płynna i nie sprawia prawie żadnych kłopotów). Byłem zawsze lojalnym fanem simsów od 2 edycji i starałem się kupować legalnie wszystkie dodatki zaraz po ich premierze. Jednak teraz czuję duży dyskomfort psychiczny i frustrację, gdyż nie mogę spokojnie  w nią zagrać, by w pełni cieszyć się nową zawartością.

Nie wiem czy problem nasilił się po ostatniej, dużej aktualizacji Windowsa 11 czy może po ostatniej aktualizacji sterowników mojej karty graficznej ( skorzystałem już z opcji NAPRAW GRĘ w EAapp i to nic nie dało). Pisałem wcześniej do pomocy technicznej EA ale jak widać mają swoich klientów w d..ie i wolą tworzyć kolejne dodatki, bo kasa musi się zgadzać...

Zwracam się więc tutaj do was na tym forum, by ktoś mi wyjaśnił co mam dalej zrobić, by gra  wreszcie działała płynnie czy też mam dać sobie z nią spokój i przerzucić się na konkurencję? (podejrzewam, że w niedalekiej przyszłości wszyscy fani simsów przerzucą się na INZOI,  bo przynajmniej tam twórcy odpowiadają na prośby graczy i słuchają ich sugestii).

pozdrawiam, sfrustrowany fan serii

3 Replies

• danuta720's avatar
    danuta720
    Hero+
    4 days ago

Reymontt​ 

Dziękuję za szybką odpowiedź.  Z podanego raportu wynika, że problem nie leży w komputerze. 

Jeżeli grasz na parcelach, które pobrałeś z Galerii to wiele z nich jest uszkodzonych i mogą powodować zamrażanie gry, a nawet zawieszanie jej. 

Wypróbuj tych kroków:

1. W aplikacji EA/Ustawienia/Aplikacja sprawdź, czy nie masz przypadkiem włączonej opcji "Nakładka w grze", jeżeli jest włączona to ją wyłącz.
    2. W ustawieniach gry (Menu Opcji/Opcje gry )  sprawdź, czy nie masz włączonego trybu laptopa > powinien być wyłączony. Również opcja "Direct X9" powinna być wyłączona, gdyż twój komputer posiada bardzo dobry system dla gier wysokiej klasy.
    3. Napraw grę w aplikacji EA.

Po wykonaniu powyższych kroków przejdź do folderu The Sims 4 w Dokumentach (ścieżka dostępu: C/Dokumenty?Electronic Arts/The Soims 4 - i do folderu gry dopisz jakąś nazwę, np. The Sims 4 - stara gra. Następnie włącz grę > włączy się całkiem nowa gra, jakbyś dopiero zainstalował ją ( a nad starą grą w Dokumentach utworzy się nowy folder The Sims 4 ). W tej grze wybierz jakiegoś Sima z CAS, przenieś go do jakiegoś domu EA i wypróbuj rozgrywkę. Jeżeli w nowej grze Sim nie będzie się zacinał, będzie to oznaczało, że w stara gra mogla ulec uszkodzeniu.

Uszkodzenia mogą być spowodowane:

• pobranymi z Galerii zepsutymi domami,
    • pobranymi z Galerii obrazami tzw. "No CC",
    • przeładowaną parcelą - dom mógł zostać zbudowany za pomocą kodów i niektóre przedmioty mogą się nakładać na siebie, a także jeżeli w domu znajduje się dużo różnych obiektów (zwłaszcza obiekty dekoracyjne, obrazy z galerii, itd.) mogą one negatywnie wpływać na całą rozgrywkę.
    • graniem długo jedną rodzin, w tym samym domu i w tej samej okolicy,
    • przeładowane wyposażenie Sima, przeładowane wyposażenie rodziny (tryb budowy), przeładowana Biblioteka gry (za dużo w niej domów, rodzin, etc..). Odpowiednikiem Biblioteki jest folder Tray znajdujący się w folderze The Sims 4 - gdy go otworzysz, zobaczysz wielką ilość plików - one wszystkie obciążają grę i wpływają na jej rozgrywkę. 
    • błędnymi zapisami gry typu "zapisz", "zapisz i wyjdź" , oraz zapisywaniem gry z trybu okolicy, a nie z trybu działki. 

Moje rady:

• Grę zapisuj zawsze według opcji "zapisz jako" i tylko wtedy, gdy znajdujesz się na działce aktywnej rodziny, lub jeżeli budujesz dom, to w trybie budowy.
    • Opróżnij wyposażenie rodziny oraz aktywnych Simów znajdujących się na działce, na której grasz, oraz opróżnij Bibliotekę gry.
    • Grę zapisuj zawsze według opcji "zapisz jako" i tylko wtedy, gdy znajdujesz się na działce aktywnej rodziny, lub jeżeli budujesz dom, to w trybie budowy.
    • Nie pobieraj dużych domów z galerii, zwłaszcza domów, które zostały zbudowane kilka lat temu.
    • Nie pobieraj z galerii obrazów namalowanych przez graczy tzw. "No CC" - na tych obrazach znajdują się obiekty spoza gry. Obrazy te nie posiadają swoich własnych plików i przyklejają się do ścian domu, powodując błędy gry.  Jeżeli w pobranym z Galerii domu znajdują się takie obrazy to usuń je z gry.
    • Co jakiś czas (nie za często, ale też nie za rzadko) zapisuj dom do Biblioteki, następnie w trybie okolicy eksmituj z niego rodzinę, a potem stawiaj dom na innej działce, w innym świecie i tam dodawaj do niego rodzinę. W ten sposób  zachowasz świeżość" rozgrywki i wyeliminujesz jej ewentualne błędy.

1. P

• Reymontt's avatar
    Reymontt
    Seasoned Newcomer
    4 days ago

Witam

Od samego początku posiadam wersję cyfrową gry the sims4 (pobraną  na komputer za pomocą aplikacji EA Origin - teraz EA App). Wcześniej kupowałem płyty instalacyjne ze sklepu ale to było przy sims3 (wtedy było mniej problemów). W załączniku przesyłam raport DXdiag, pozdrawiam

• Witaj Reymontt​ 

Czy mógłbyś sprecyzować co oznacza, że wykupiłeś wersję cyfrową gry?  Czy przed zakupem tej wersji miałeś już zainstalowaną grę w komputerze? Jeżeli tak, to czy ją najpierw odinstalowałeś?

Chciałabym  również prosić o przesłanie tutaj raportu Dxdiag komputera. 

Featured Places

Node avatar for The Sims 4 Problemy techniczne i błędy

The Sims 4 Problemy techniczne i błędy

Uzyskaj pomoc w problemach technicznych, przesyłaniu i pobieraniu dla EA App, Steam, Epic, PC, Mac, Origin, Playstation i Xbox.Latest Activity: 7 hours ago
7,568 Posts