Re: nie działa galeria i starzenie simów [ts4]
Witaj @Malwa_21
W pierwszym kroku wyjmij folder Mods z gry i na razie nie wkładaj go tam z powrotem, dopóki nie znajdziesz wadliwych modów/CC.
Zapoznaj się z poradnikiem i postępuj według jego wskazówek: https://answers.ea.com/t5/Problemy-techniczne/Poradnik-Jak-sie-pozbyc-bledow-w-grze-i-problemow-z-modami/m-p/7197126#M1863
Zanim jednak zrobisz porządek w folderze Mods to wykonaj poniższe wskazówki:
1. Z katalogu Moje Dokumenty/The Sims 4 usuń następujące pliki/foldery:
- cache
- cachestr,
- onlinethumbnailcache,
- localthumbcache,
po ponownym uruchomieniu, gra odtworzy je na nowo.
2. Napraw grę na Origin, klikając PPM na okładkę gry.
3. Sprawdź , czy w Folderze Tray znajdują się jakieś pliki, jeżeli jest ich bardzo dużo to znaczy, że obciążyły Galerię i mogły ją zablokować.
W takim wypadku, po włączeniu gry, wejdź do swojej Biblioteki i usuń stamtąd wszystkie domy, pokoje, rodziny, etc...
4. W opcjach gry>Rozgrywka sprawdź:
- czy przypadkiem opcja "Automatyczne starzenie (grani Simowie)" nie jest zaznaczona na NIE
- opcja "Automatyczne starzenie (niegrani Simowie)" nie jest odhaczona (puste pole)
5. Sprawdź rozgrywkę.
Na przyszłość:
1. Zawsze przed zainstalowaniem nowego dodatku, a także aktualizacji gry wyjmuj folder Mods na pulpit komputera.
2. Na bieżąco sprawdzaj aktualizacje modów, a w szczególnych przypadkach - CC.
3. Zawsze loguj się na Orgin jako administrator klikając PPM na aplikację Origin.
4. Zawsze zapisuj grę według opcji "Zapisz jako". Zwykłe zapisy (zapisz", "zapisz i wyjdź" mogą bugować grę.
Jeżeli pomimo wykonanych powyżej czynności nadal będziesz miała problemy z grą to doradzam zrobienie tzw. czystego rozruchu gry, a wtedy:
1. W katalogu Moje Dokumenty do gry The Sims 4 dopisz jakąś nazwę, np: The Sims 4 - stara.
2. Zaloguj się na Origin, jako administrator
3. Włącz grę - w katalogu Moje Dokumenty utworzy się nowy folder z grą The Sims 4.
4. Sprawdź rozgrywkę w nowej grze.
5. Jeżeli wszystko będzie dobrze działało to możesz zamienić ze starej gry folder Saves na ten z nowej gry.
6. Gdy po zamianie folderów gra nadal będzie wykazywała błędy to będzie oznaczało, że zapisy ze starej gry zostały zbugowane i niestety będziesz musiała zacząć nową rozgrywkę - w nowej grze.
7. W ostateczności zalecana jest ponowna instalacja gry.
Daj znać, jak poszło.
Pozdrawiam.