Forum Discussion

Re: nie działa galeria i starzenie simów [ts4]

Witaj @Malwa_21 

W pierwszym kroku wyjmij folder Mods z gry i na razie nie wkładaj go tam z powrotem, dopóki nie znajdziesz wadliwych modów/CC.

Zapoznaj się z poradnikiem i postępuj według jego wskazówek: https://answers.ea.com/t5/Problemy-techniczne/Poradnik-Jak-sie-pozbyc-bledow-w-grze-i-problemow-z-modami/m-p/7197126#M1863

Zanim jednak  zrobisz porządek w folderze Mods to wykonaj poniższe wskazówki:

1. Z katalogu Moje Dokumenty/The Sims 4 usuń następujące pliki/foldery:

- cache
- cachestr,
- onlinethumbnailcache,
- localthumbcache,

po ponownym uruchomieniu, gra odtworzy je na nowo.

2. Napraw grę na Origin, klikając PPM na okładkę gry.

3. Sprawdź , czy w Folderze Tray znajdują się jakieś pliki, jeżeli jest ich bardzo dużo to znaczy, że obciążyły Galerię i mogły ją zablokować.

W takim wypadku, po włączeniu  gry, wejdź do swojej Biblioteki i usuń stamtąd wszystkie domy, pokoje, rodziny, etc...

4. W opcjach gry>Rozgrywka sprawdź:

-  czy przypadkiem opcja "Automatyczne starzenie (grani Simowie)" nie jest  zaznaczona na NIE

- opcja "Automatyczne starzenie (niegrani Simowie)" nie jest odhaczona (puste pole)

5. Sprawdź rozgrywkę.

Na przyszłość:

1. Zawsze przed  zainstalowaniem nowego dodatku, a także aktualizacji gry wyjmuj folder Mods na pulpit komputera.

2. Na bieżąco sprawdzaj aktualizacje modów, a w szczególnych przypadkach - CC.

3. Zawsze loguj się na Orgin jako administrator klikając PPM na aplikację Origin.

4. Zawsze zapisuj grę według opcji "Zapisz jako". Zwykłe zapisy (zapisz", "zapisz i wyjdź" mogą bugować grę.

Jeżeli pomimo wykonanych powyżej czynności nadal będziesz miała problemy z grą to doradzam zrobienie tzw. czystego rozruchu gry, a wtedy:

1. W katalogu Moje Dokumenty do gry The Sims 4 dopisz jakąś nazwę, np: The Sims 4 - stara.

2. Zaloguj się na Origin, jako administrator

3. Włącz grę - w katalogu Moje Dokumenty utworzy się nowy folder z grą The Sims 4.

4. Sprawdź rozgrywkę w nowej grze.

5. Jeżeli wszystko będzie dobrze działało to możesz zamienić ze starej gry folder Saves na ten z nowej gry.

6. Gdy po zamianie folderów gra nadal będzie wykazywała błędy to będzie oznaczało, że zapisy ze starej gry zostały zbugowane i niestety będziesz musiała zacząć nową rozgrywkę - w nowej grze.

7. W ostateczności zalecana jest ponowna instalacja gry.

Daj znać, jak poszło.

Pozdrawiam.

5 Replies

• Malwa_21's avatar
    Malwa_21
    Not applicable
    7 years ago

pisałam, że usunęłam wszystkie mody.. Zrobiłam tak wszystko i dalej to samo

• Malwa_21's avatar
    Malwa_21
    Not applicable
    7 years ago

@danuta720 

ok sprawdziłam raz jeszcze i starzenie simów działa.. Ale galeria nie działa dalej

• danuta720's avatar
    danuta720
    Hero+
    7 years ago

@Malwa_21 

Jeżeli sprawdziłaś Galerię w nowej grze i nadal  ci nie działa to prawdopodobnie posiadasz konto dziecka: https://help.ea.com/pl-pl/help/account/aging-up-an-origin-account-to-an-adult-account/ 

Myślę, że w  twojej sytuacji najlepszy byłby bezpośredni kontakt z doradcą EA..

Aby skontaktować się z doradcą EA wykonaj poniższe kroki.

1. Wejdź na https://help.ea.com/pl/
    2. Wybierz opcję "Pomóż w grze".
    3. Wybierz produkt, którego dotyczy problem.
    4. Zjedź na sam dół, a następnie wybierz "Skontaktuj się z nami".
    5. Wybierz platformę oraz odpowiedni temat.
    6. Wybierz formę kontaktu (wybór rożni się w zależności od danego kraju).

Nie ma innej możliwości niż rozmowa telefoniczna lub live chat. live chat, Tylko w języku angielskim. Aby uzyskać do niego dostęp, zmień język/region strony kontaktu na Stany Zjednoczone w prawym górnym rogu. Tel. +48 (22) 397 08 40 Linie otwarte od poniedziałku do piątku w godzinach 12.00-21.00.

Pozdrawiam.

• Malwa_21's avatar
    Malwa_21
    Not applicable
    7 years ago

niemożliwe, tworzyłam konto 5 lat temu mając 21 lat :O

• danuta720's avatar
    danuta720
    Hero+
    7 years ago

@Malwa_21 

Myślę, że nie wykonałaś wszystkich rozwiązań zaproponowanych przeze mnie.

Zatem proponuję raz jeszcze zrobienie tzw. czystego rozruchu gry :

1. W katalogu Moje Dokumenty do gry The Sims 4 dopisz jakąś nazwę, np: The Sims 4 - stara.

2. Zaloguj się na Origin, jako administrator

3. Włącz grę  (w katalogu Moje Dokumenty utworzy się nowy folder z grą The Sims 4).

4. Sprawdź Galerię w nowej grze.

Jeżeli to nie pomoże to pozostanie tylko odinstalowanie gry, a wtedy po jej odinstalowaniu będziesz musiała przeczyścić komputer programem CCleaner, uruchomić go ponownie, a dopiero wtedy na nowo instalować grę.

Pozdrawiam.

Featured Places

Node avatar for The Sims 4 Problemy techniczne i błędy

The Sims 4 Problemy techniczne i błędy

Uzyskaj pomoc w problemach technicznych, przesyłaniu i pobieraniu dla EA App, Steam, Epic, PC, Mac, Origin, Playstation i Xbox.Latest Activity: 2 years ago
7,870 Posts