Re: Nie grani Simowie sami się przeprowadzają
Masz mod w grze i nie zapoznałaś się z nim? Wszystkie jego opcje przetłumaczone są na polski język. To specyficzny mod i nie będzie działać dla twojej rozgrywki, dopóki nie ustawisz go w grze.
Mod posiada dwa człony, każdy z nich trzeba pobrać z innej strony.
Mod ustawiasz na:
- Simie>wszystkie opcje dotyczące aktywnego Sima,
- skrzynce pocztowej> opcje dotyczące całej gry, wszystkich światów, jakie masz w grze, oraz wszystkich Simów, w tym Simów NPC - ale są to ogólne funkcje i lepiej ich nie ruszać, gdyż gra może bardzo spowolnić, a nawet się zablokować. Wyjątkiem są opcje pogody, tam możesz ustawić interesującą cię porę roku i odpowiednią dla niej pogodę (trzeba posiadać dodatek "Pory Roku").
- komputerze (drugi człon moda)> tu ustawiasz potrzebne kody z trybu życia i budowy, opcje dotyczące garderoby dla wszystkich Simów w grze, full CAS, populacji i inne.
W twoim przypadku potrzebne jest ustawienie opcji "Populacja", gdy klikniesz na nią pokaże się tabela, a w niej:
Opcje przeprowadzek>klikasz i rozwija się lista:
a/ pozwalaj bezdomnym na wprowadzanie się>klikasz w to i wyłączasz tę opcję (domyślnie jest włączona)- zamykasz krzyżykiem.
b/ procent przeprowadzek bezdomnych do mieszkań>pokaże się rubryczka, w której trzeba wpisać określona liczbę (domyślnie ustawiona na 100), a powinno być "0".
c/ Puste domy> tu ustawia się liczbę parceli, na które NPC będą się automatycznie wprowadzali. Jeżeli nie chcesz żadnych przeprowadzek Simów NPC to powinno się wpisać liczbę "100".
d/ Inne opcje do ustawienia - takie jak "wyprowadzaj seniorów", "przeprowadzaj singli", " i inne. Ja tego nie ustawiam, ale każdy ma inne potrzeby. 😉
e/ Zamykasz krzyżykiem opcję przeprowadzek.
Następna na liście jest opcja zaludniania> tu masz wszystkie przedziały wiekowe, więc możesz poustawiać to co ci pasuje, lub zostawić tak jak jest już zaznaczone.
Reszty nie będę opisywała, bo jest tego dużo i nie wszystkie funkcje mnie interesują.. Dlatego jeżeli chcesz jeszcze ustawić mod tak, żeby rodziny NPC nie miały potomstwa to przeczytaj inne funkcje moda. Myślę, że jest w nim gdzieś możliwość zablokowania tej opcji. Pamiętaj jednak, że niektóre zablokowane (wyłączone) funkcje mogą przy okazji wpłynąć na twoją aktywną rodzinę, niekoniecznie pozytywnie.