Forum Discussion

Re: Po najnowszej aktualizacji nie chcą się włączyć mody

@Nyhneave17 mam ten sam problem, próbowałam już naprawić to na raczej każdy możliwy sposób :/

22 Replies

• kreatora's avatar
    kreatora
    Hero (Retired)
    5 years ago

@Naciak0 

@Shaviiiii 

@Nyhneave17 

Sprawdźcie czy plik GameVersion w waszym folderze Dokumenty jest taki sam jak w rzeczywistej wersji gry. Jak o zrobic:

1. Otwórzcie grę i sprawdźcie na dole strony głównej swojej gry jaki tam jest numer wersji gry podany. Spiszcie sobie numer wersji gry ktory widzicie po otwarciu gry .

2.Teraz idźcie do Dokumenty> ElectronicArts> TheSims4 i znajdźcue w folderze gry plik GameVersion. 

Otwórzcie go i zobaczcie, jaki tam jest numer wersji gry, Jesli ta wersja gry jest rozna niz ta ktorą widzieliście po otwarciu gry mody nie beda działać. Musicie wpisać do pliku GameVersion w Dokumentach identyczny numer wersji gry jak ten, ktory widzieliście na ekranie strony głownej gry.
    Kiedy te dwie wersje gry bedą zgodne mody zaczną działać.

Nie jestem pracownikiem EA

• danuta720's avatar
    danuta720
    Hero+
    5 years ago

@kreatora 

Z jakiego powodu ten plik  GameVersion miałby mieć inną wersję gry?

Dobrze by było, gdybyś mogła wyjaśnić to graczom, Na pewno przyda się na przyszłość. 🙂

Pozdrawiam.

• kreatora's avatar
    kreatora
    Hero (Retired)
    5 years ago
    @danuta720

Kiedy gra zostaje uruchomiona po aktualizacji ta zmienia piliki w folderze gry.biezacej. A pzrynajmniej powinna. Z jakiegoś powodu u niektorych graczy po właczeniu gry w folderze GameVersion nie zostal powstał nowy plik z numerem nowej wersji ale zachował sie stary sprzed aktualizacji>
    Dlaczego? Na to pytanie mogliby chyba odpowiedziec tylko tworcy gry..
  • danuta720's avatar
    danuta720
    Hero+
    5 years ago

@kreatora 

Myślę, że problem ten nie leży w gestii twórców gry, a raczej dotyczy graczy, którzy przed aktualizacją gry nie wyjmują folderu Mods na pulpit komputera. Nie pilnują także aktualizacji modów oraz obiektów CC.  A wtedy gra ma prawo zgłupieć i podczas aktualizacji mogą zdarzyć się błędy.

• kreatora's avatar
    kreatora
    Hero (Retired)
    5 years ago

@MarriZ2Z

To oznacza jedynie ze jak pisala Danuta729 w folderze mods nadal sie znajduje plik niekompatybilny z grą. Wysun folder mods na pulpit , włacz grę aby wygenerowal sie nowy, pusty folder mods i włacz w opcjach gry mody.
    Po tym zabiegu ta opcja juz nie wygasnie,
    Nastepnie dodaj jeden slownie mod co do ktorego jestes pewna ze jest aktualny i sprawdź czy sie pojawił w grze.
    Jesli to zadziala sprawdzaj po kolei cała resztę starych modów i CC aby znaleźć ten który jest nieaktualny,
    Jak widzisz ten bład moze miec dwie przyczyny jedną wymieiona pzez Danuta720 w drugim poscie - druga niezgodna wersje gry.
    Z tym ze ta druga - niezgodna wersja gry to zupełnie nowy bład, ktory powstał po ostatniej aktualizacji  I juiz wiadomo co to sspowodowalo - program antywirusowy. Ta wersja gry nie zapisywala sie poprawnieu u tych ktorzy uzywaja antywirusowych programów innych niz Windows Defender - najczesciej u posiadaczy  Avasti i to pomimo dodania tam gry i Origin do wyjatków, Ten programy taksze po ostatniej aktualizacji spowoduja błedy w Galerii -  zamiast obrazkow czerwone krzyże. albo Galeria wcale sie nie wczytuje.Origin jest bardzo wrazliwy na wszystkie tego rodzaju programy nie pochodzące z Microsoftu.

Rozwiazanem dla tych co nie maja tych programów wiec wersje gry mają zgodne  jest to ktore zaproponowała Danuta720 i jeśli wersja gry jest zgodna i w folderze gry i w grze to nalezy jej rozwiazanie stosować.

@Shaviiiii 

@p10qsws8 

@MarriZ2Z 

@Naciak0 

Edit : Okazuje sie ze wylaczenie programów Avastu i AVC nie wystarcza nalezy je całkowicie odinstalowac i recznie zmienic wersje gry jak opisano wyzej,  jesli jest niezgodna z rzeczywistą 

Oba te programy powodują nie tylko wylaczenie modów ale inne dolegliwosci gry, ktore moga wam póxniej wyskoczyć Windows Defender na Windowsie i GateKeeper na Macu wystarczająco chronia wasze komputery

Po odinstalowaniu tych programów nalezy obowiazkowo naprawic gre na Origin

Origin /Moja biblioteka gier - prawym myszy na okladkę TS44 - opcja Napraw

https://answers.ea.com/t5/Technical-Issues-PC/CURRENT-ISSUE-Anti-Virus-blocking-User-Folder-Screenshots/td-p/9572695/jump-to/first-unread-message

• Podpinam się pod temat. Po aktualizacji nie działa mi galeria. Robiłem już podstawowe rzeczy typu zmiana nazwy folderu ,żeby się podmienił i nic :/

• kreatora's avatar
    kreatora
    Hero (Retired)
    5 years ago

@p10qsws8

Dodaj Origin i gre do wyjatkow w Windows Defender a jesli masz inny program antywirusowy oprocz Defendera wylacz go.
    https://support.microsoft.com/pl-pl/help/4028485/windows-10-add-an-exclusion-to-windows-security
    Do wyjatkow oprocz Origin dodajesz 2 pliki gry TS4exe oraz TS4_x64 .
    Kazdy z tych plików znajduje sie w innym podfolderze . Jeden w w Bin folder , a drugi w Bin_LE folderze
    Sciezka do tych plików w Windowsie
    Moj komputer > dysk C.> Pliki programów (x86) >Origin games >The Sims4 > game (szukaj pod literka g) > Bin i Bin_LE

• Generalnie to się pospieszyłem i zacząłem pobierać od nowa (reinstalacja) ,ale jeśli to faktycznie kwestia zabezpieczeń to dam znać. Tylko czy to pojawiłoby się dopiero po ostatniej aktualizacji ?

• kreatora's avatar
    kreatora
    Hero (Retired)
    5 years ago
    @p10qsws8

Tak. te problemy z programami antywirusowymi pojawiły sie po ostatniej aktualizacji
  • zabki1's avatar
    zabki1
    5 years ago

sorry ale jak sprawdzić ten numer bo nie do końca to jest jasne .

• @kreatora 

Boże dziękuje ci. Naprawdę od dwóch dni próbowałam włączyć mody. Ale nie miałam pojęcia gdzie leży problem. Teraz na szczęście wszystko działa

• BARDZO DZIĘKUJĘ ! PRZEZ BARDZO DŁUGI CZAS NIE MOGŁAM WŁĄCZYĆ MODÓW, A TERAZ DZIĘKI TOBI DAM RADĘ ! ♥

About The Sims 4 Problemy techniczne i błędy

Uzyskaj pomoc w problemach technicznych, przesyłaniu i pobieraniu dla EA App, Steam, Epic, PC, Mac, Origin, Playstation i Xbox.7,311 PostsLatest Activity: 4 hours ago