Forum Discussion

hanna2324's avatar
4 years ago

Sługus zmienia się w człowieka po aktywowaniu

Znalazłam ostatnio błąd w mojej grze (The Sims 4). Mój Sim stworzył sługusa, ale po wybraniu opcji aktywowania sługusa i wybraniu jego płci, po odtworzeniu animacji, mój robot zmienił się w człowieka, randomowo wygenerowanego Sima, który miał być moim sługusem. Po najechaniu na nim i kliknięciu pojawia się panel interakcji, jak podczas interakcji z normalnym Simem. Jest to pełnoprawny Sim, który zaraz się żegna i wychodzi z mojego domu jakby nigdy nic.

Wszystkie nazbierane do utworzenia sługusa materiały zostały pobrane z wyposażenia Sima, dlatego w celu powtórzenia użyłam MCCC, żeby pojawiły się materiały i Sim jeszcze raz mógł stworzyć sługusa. Sytuacja się powtórzyła, ale tym razem nagrałam filmik dla potwierdzenia, bo za pierwszym razem nie mogłam uwierzyć, że jest taki błąd w grze. Sprawdziłam mojego "sługusa" jeszcze w trybie Tworzenia Sima i rzeczywiście był to zwyczajny Sim, chociaż dopiero co stworzyłam go jako sługusa. Zapisałam i wyszłam z gry.

Dodam, że posiadam wszystkie dodatki, jakie istnieją na dzień dzisiejszy, oprócz jednego dodatku z serii "kits", więc taka duża ilość rozszerzeń może czasem bardziej "bugować" moją rozgrywkę, chociaż z tym bugiem mam do czynienia po raz pierwszy,

Posiadam mody: (wszystkie, oprócz małych modów, były aktualne w momencie zajścia w grze):

MCCC wersja 8.1.1

MC WOOHOO wersja 8.1.1

UI cheats wersja 1.24

małe mody dotyczące rozgrywki, choć nie sądzę, żeby to one były przyczyną błędu:

DoorKnockNotification (powiadomienia, gdy ktoś jest przed drzwiami),

LittleMsSam_FleaMarketEverySunday (pchli targ tylko w niedziele),

LittleMsSam_AutomaticThermostat (automatyczny termostat dostosowujący się do pogody w grze),

MSNAPOverhaul - NoStealing (blokowanie opcji "sharing is caring" ze spraw sąsiedzkich z eco dodatku, żeby simowie nie kradli przedmiotów z parceli publicznych, kiedy w danej okolicy jest ten plan sąsiedzki),

NewTownie and Random Names (randomowe nazywanie simów po angielsku),

Phaeriia_SimulatedFlowers-KnowYourCoworkersAndClassmates (znanie swoich kolegów ze szkoły i pracy),

Scarlet_ST_BadGradesAreOK (złe oceny w szkole są ok)

-są to moje własne tłumaczenie modów z angielskiego🙂]

More CAS columns - widok 3 kolumn w trybie Tworzenia Sima

Pawlq_english names for everyone - generowanie angielskich imion w trybie Tworzenia Sima

mapy fanartowskie wszystkich światów w grze

Tmex- BetterBuildBuy 

Tmex -Always Testing

Proszę o pomoc, bo nie znalazłam takiego wątku w AnswersHQ i nie wiem, co  mogłabym zrobić, żeby to naprawić.

Obecny Save jest moim głównym, na którym gram kilkoma rodzinami, między którymi zmieniam co jakiś czas. Chciałabym go zatrzymać, ponieważ gram na nim już od dawna i nie chciałabym tracić postępu i kilku generacji rodzin 😢 Nie mogę przesłać save'a, ponieważ w załącznikach pojawia się komunikat, iż nie mogę wybrać pliku z takim rozszerzeniem.

2 Replies

• kreatora's avatar
    kreatora
    Hero (Retired)
    4 years ago

@hanna2324

Na angielskim AHQ jak na razie nie ma zgloszenia o takim błędzie. Ale tam nie jest łatwo znaleźć czegokolwiek
    Jednak jest opcja ze to jednak jakis mod zawinil - byc moze MCC - to jest ostatnia wersja - tez go mam - wiec nie do konca przetestowana na wszystkie okolicznosci gry. Watpie by ktos testowal MCC czy inne mody jakie masz na przypadek tworzenia robota.
    Problem jest, ze nawet jesli wyjmiesz folder mods na pulpit i naprawisz grę to nie naprawi pliku tego robota - sima. Trzeba by było to stestowac bez zadnego modu jeszcze raz tworzac robota. Nie sadze aby ci to sie chciało robić.
    Masz dwie opcje albo po kolei jescze raz tworzac robota (bez modow) zapisac sejf na moment przed uruchomieniem Slugusa i po kolei dokladac po jednym modzie, wchodzic do sejfu, uruchamiac robota i sprawdzać czy sie nie zbugował
    Albo wejsc w opcje Zarzadzania rodzinami i pozbyc sie tego robota sima albo go usuwajac z rodziny na amen albo przenosząc do innej rodziny, albi po prosty w MCC wybrac na nim "Polecenie" sima i go usunąć z gry. choc przepadna ci podzespoły niestety i kasa

Nie jestem pacownikiem EA

• Hej @hanna2324 

W czwórce (the sims 4) robot zachowuje się, jak aktywny Sim. Jedynie jego potrzeby różnią się od potrzeb Sima. Robot nie musi jeść, ani spać, nie ma też potrzeb fizjologicznych.

Sługusy mają tylko cztery potrzeby: Zasilanie, Towarzystwo, Zabawa i Wystrój.

Jednak Sługus  działa, jak aktywny Sim. Oznacza to, że może być w związku z Simem, jedynie nie może mieć dzieci. Za to wiele interakcji ma takich samych, może też pracować zawodowo.

Jeżeli nie dodasz Slugusa do rodziny to może on odejść z parceli Twojego Sima. Ale myślę, że po skonstruowaniu takiego robota i jego aktywacji - powinien on automatycznie zostać dołączony do rodziny. Przynajmniej u mnie tak się stało.

Być może masz w grze jakieś zepsute mody, lub obiekty CC i one zepsuły  rozgrywkę. Niektóre mody także gryzą się między sobą i nie wolno ich razem używać w grze,a widzę, że masz w grze wiele modów interakcyjnych. Lepiej byłoby pobrać jeden mod, na przykład MC Command Center - zawiera on wszystkie potrzebne opcje rozgrywki i z trybu budowy - i wtedy niepotrzebne Ci będą pojedyncze mody, które teraz masz w grze.

Przy okazji, zapoznaj się z poradnikiem, który pozwoli Ci usunąć z gry zepsute mody:

https://answers.ea.com/t5/The-Sims-4/Poradnik-Jak-sie-pozbyc-bledow-w-grze-i-problemow-z-modami/m-p/7197126#M1863

Pozdrawiam.

Featured Places

Node avatar for The Sims 4 Problemy techniczne i błędy

The Sims 4 Problemy techniczne i błędy

Uzyskaj pomoc w problemach technicznych, przesyłaniu i pobieraniu dla EA App, Steam, Epic, PC, Mac, Origin, Playstation i Xbox.Latest Activity: 6 hours ago
7,633 Posts