Forum Discussion

MiOyey's avatar
3 years ago
Solved

Sims 4 - biały ekran

Witam,

Po uruchomieniu rozgrywki w Sims 4 na wysokich / ultra ustawieniach gra kilka razy się wiesza (biały ekran z kursorem z gry), po czym zupełnie przestaje działać. 

Mam zainstalowane sterowniki do karty graficznej, próbowałam naprawić grę z poziomu EA app, po czym wszystko odinstalowałam i zainstalowałam ponownie. 

Dodam że podczas pierwszego uruchomienia pojawia się komunikat w stylu "Uwaga: nierozpoznana karta graficzna. W bazie danych nie znaleziono Twojej karty graf. Dokonano możliwie wysokich ustawień karty graf, ale możesz je zmniejszyć". 

Dodatkowo po kilku tych awariach Windows wyświetlało komunikat "dostęp aplikacji do sprzętu graficznego został zablokowany". 

Owszem da się grać na średnich ustawieniach, małej rozdzielczości itp., ale nie rozumiem tego zawieszania, bo karta graficzna na pewno spełnia wszystkie wymagania (3080 Ti),

a jeszcze niedawno nie miałam takich problemów. 

Zastanawiam się czy to może mieć coś wspólnego ze skalowaniem ekranu, gra nie rozpoznaje tej karty graficznej albo jednak sterowniki są źle zainstalowane?

Chyba że błąd tkwi w monitorze? Mam Nec EA271u, może nie jest to sprzęt typowo pod gry, ale no wciąż... 

Jeszcze zastanawiałam się nad typowo mechanicznymi kwestiami, i nie wiem czy wymiana kabla displayport coś by mogła poprawić (bo możliwe że jest tam problem z łącznością, jak go ruszam to trochę jakby psyka, ogólnie nie łączy rewelacyjnie).

Będę wdzięczna za podpowiedzi!

• @MiOyey

Upewnij sie ze gra uzywa karty NVIDIA
    Kliknij prawym myszy na pusty ekran komputera i wybierz "Panel sterowania Nvidia"
    Tam po lewej wybierz "Zarządzanie ustawieniami 3D" a po prawej wybierz zakładke "Ustawienia programu"
    Tam odszukaj program The Sims4 i zaznacz jako obsługiwany.

2 Replies

• kreatora's avatar
    kreatora
    Hero (Retired)
    3 years ago
    @MiOyey

Upewnij sie ze gra uzywa karty NVIDIA
    Kliknij prawym myszy na pusty ekran komputera i wybierz "Panel sterowania Nvidia"
    Tam po lewej wybierz "Zarządzanie ustawieniami 3D" a po prawej wybierz zakładke "Ustawienia programu"
    Tam odszukaj program The Sims4 i zaznacz jako obsługiwany.

About The Sims 4 Problemy techniczne i błędy

Uzyskaj pomoc w problemach technicznych, przesyłaniu i pobieraniu dla EA App, Steam, Epic, PC, Mac, Origin, Playstation i Xbox.7,323 PostsLatest Activity: 15 hours ago