Forum Discussion

Shina24's avatar
6 years ago
Solved

Sims 4 Kraina Magii błąd oczu

Mam problem z najnowszym pakietem rozgrywki "Kraina Magii". Otóż, jak w CAS tworzę czarodzieja to nie działają nowe tęczówki oczu, zamiast wspomnianych wzorów pokazując się losowe podstawowe, zwykłe kolory. Gra jest aktualna, naprawa przez Origin nic nie dała. Pomocy, bo ładne oczka są ;---;

7 Replies

• Hej @Shina24 

Co to znaczy, że nie działają nowe tęczówki? Nie możesz ich nałożyć na Sima?

Przy okazji, czy masz w grze jakieś mody/CC ?

• Shina24's avatar
    Shina24
    6 years ago
    @danuta720 Tak, nie da się ich nałożyć, pokazują się tylko podstawowe. Mam CC i MCCC, ale nawet jak wyciągnęłam cały folder Mods to też nie działa ☹️
  • danuta720's avatar
    danuta720
    Hero+
    6 years ago

@Shina24 

Najpierw trzeba nałożyć normalne oczy (podstawowe), a potem nakładasz na nie tęczówki czarodzieja. W zależności, jaki kolor podstawowy wybierzesz - zmieni się kolor tęczówki czarodzieja.

Jeżeli nie możesz tego zrobić to znaczy, że mody/CC zbugowały Ci grę, a wtedy:

1. Wyjmij folder Mods na pulpit komputera i nie wkładaj go z powrotem do gry, dopóki nie sprawdzisz aktualizacji modów/CC ( zanim to jednak zrobisz nie wkładaj modów do gry!).

Jeżeli posiadasz jakieś CC w CAS (oczy, rzęsy, skiny, inne...) to większość z nich obecnie nie jest aktualna, a obecna wersja MCCC ma numer 6_5_0 .

2. Usuń z gry (folder The Sims 4 w katalogu Dokumenty) plik localthumbcache.package - w nim zapisują się błędy gry - jeżeli go nie usuniesz to nawet bez modów, nadal będziesz miała błędy w grze (ten plik gra odtwarza na nowo, gdy ją uruchomisz).

3. Napraw grę na Origin.

4. Wejdź do gry i sprawdź, czy nadal występują błędy.

Jeżeli nie pomoże to sprobuj rozruchu tzw. "czystej gry". W tym celu:

1. Do folderu gry The Sims 4 dopisz jakaś nazwę, np: The sims 4 - stara gra.

2. Włącz grę, wybierz jakiegoś Sima-czarodzieja w CAS (obojętne jakiego) i sprawdź  oczy.  Następnie wejdź do jakiegoś otoczenia, żeby pliki gry poprawnie się skonfigurowały.

3. Zapisz grę według opcji: "zapisz jako" (to jedyny prawidłowy zapis gry!).

Zapoznaj się z moim poradnikiem:

https://answers.ea.com/t5/Problemy-techniczne/Poradnik-Jak-sie-pozbyc-bledow-w-grze-i-problemow-z-modami/m-p/7197126#M1863

Daj znać, jak poszło.

• Cześć, mam problem z nowym dodatkiem Kraina Magii;

Nie działają mi magiczne oczy, gra wybiera losowy podstawowy kolor i na dodatek nie ma żadnych nazw miejsc, ani simów. Gdy należy wybrać miasto do zamieszkania, w miejscu nowego miasta wyświetla się tylko ikonka dodatku (stąd nawet nie wiem jak się ono nazywa), simowie je zamieszkujący nie mają imion ani nazwisk - jest po prostu pusta rubryka, tak samo wszelkie czynności związane z nowym dodatkiem (np. Jak kliknę na portal to czynności nie mają żadnej nazwy, jest po prostu puste okienko), a każdy nowy przedmiot nazywa się *debug* i to samo ma w opisie. 

Nie mam żadnych modów, nic nigdy z grą nie kombinowałam. Próbowałam już naprawić ją przez Origin, ale nic nie pomogło 

• EA_Kuba's avatar
    EA_Kuba
    Icon for Community Manager rankCommunity Manager
    6 years ago

Hej @selenitajj 

Połączyłem Twój post z innym, gdzie @danuta720 zaproponowała rozwiązanie 🙂 Sprawdź czy pomoże to w Twoim przypadku i daj nam znać 🙂

• A więc tęczówki okazały się potwierdzonym błędem gry

Problem po części rozwiązany.

Jeżeli chodzi o mój problem braku akcji i nazw przedmiotów związanych z dodatkiem Kraina Magii, pomogła ponowna instalacja. Dodatek ewidentnie nie „ogarnął”, że gra jest po angielsku, bo gdy zmieniłam wersję językową na polską to wszystko było jak należy. Odinstalowałam grę i zainstalowałam wszystko ponownie. Być może był jakiś szybszy sposób na rozwiązanie tego problemu, ale grunt, że podziałało.  

About The Sims 4 Problemy techniczne i błędy

Uzyskaj pomoc w problemach technicznych, przesyłaniu i pobieraniu dla EA App, Steam, Epic, PC, Mac, Origin, Playstation i Xbox.7,324 PostsLatest Activity: 24 hours ago