Forum Discussion

Anonymous's avatar
Anonymous
7 years ago

Sims 4 PC jak zmienić sterowanie obrotu kamery < >

Witam serdecznie,

Nie mogę odnaleźć odpowiedzi na moje pytanie , więc spróbuję ją uzyskać. Mianowicie, grając operuję myszką w prawej ręce, przez co korzystanie z obrotu kamery < > lewą ręką jest dla mnie bardzo uciążliwe ze względu na usytuowanie tych klawiszy. Czy istnieje możliwość zmiany sterowania???? Szukałam w opcjach, ale niestety bezskutecznie. Zmiana z "<" i ">" na "z" i "x" byłaby idealna. Będę wdzięczna za pomoc,

pozdrawiam,

Aga

3 Replies

• Witaj @rynka1990 🙂

Wejdź w opcje gry, następnie w opcje kamery i tam zaznacz:

1. Przewijanie na krawędziach

2. Kamera z The Sims 3.

Wtedy obrót kamery będziesz robiła tzw. scrollem, czyli gałką pośrodku myszki, natomiast klawisze na myszce służą (odpowiednio prawy i lewy) do przesuwania obrazu w grze w dół, gore oraz na boki.

Pozdrawiam. 🙂

Nie jestem pracownikiem EA, pomagam jako gracz.

• Anonymous's avatar
    Anonymous
    7 years ago

Witaj 🙂 Bardzo dziękuję Ci za odp, mam ustawiony obrót kamery z Sims 3 i korzystam z niego jak najbardziej, ale chodziło mi o coś, co pozwoli obracać kamerą mimo wszystko po klawiaturze, ale nie przez < >. Jestem tak przyzwyczajona od zawsze, obracanie scrollem jest raczej mało dynamiczne i nie mogę wtedy robić dwóch rzeczy na raz, więc w zasadzie w ogóle nie korzystam z tej opcji. 

Swoją drogą jestem leworęczna i zastanawiam się czy „normalni” ludzie korzystają z myszy lewą ręką, ponieważ ja operuję prawą i to właśnie powoduje, ze ciężko mi dojść do < > lewą bez naciskania touchpada. Czasami na czas gry wyłączam touchpad. 

Pozdrawiam, Aga 

• danuta720's avatar
    danuta720
    Hero+
    7 years ago

Witaj Aga,

Rozumiem cię doskonale, wszak przyzwyczajenie jest drugą naturą człowieka. 😉

Niestety nie znam takich opcji klawiszowych i obawiam się, że nikt ich nie zna. Na pewno nie ma ich w grze The Sims 4.

O ile wiem, w sklepach można kupić myszki dla osób leworęcznych (lub symetryczną). Nie znam się na tym, ale być może to rozwiąże twój problem.

Ja jestem praworęczna i gram, oraz dużo buduję w The Sims 4, i  myszka ze scrollem jest mi bardzo pomocna, nie wyobrażam sobie bez niej grania, ani budowania. Dzięki pokrętłu bardzo szybko mogę obrócić obraz w grze.  Zastosowanie klawiszy w grze znam tylko w jednym przypadku - gdy muszę zrobić zdjecia, wtedy włączam Tabulator i klawiszami znajdującymi się z lewej strony klawiatury mogę zrobić perspektywę obrazu z gry, przybliżyć go lub oddalić.

Pozdrawiam serdecznie.

Danuta

Nie jestem pracownikiem EA, pomagam jako gracz.

About The Sims 4 Problemy techniczne i błędy

Uzyskaj pomoc w problemach technicznych, przesyłaniu i pobieraniu dla EA App, Steam, Epic, PC, Mac, Origin, Playstation i Xbox.7,063 PostsLatest Activity: 22 minutes ago