Forum Discussion

ola_n9wak's avatar
5 years ago

The Sims 4 wyłącza się

MAM PROBLEM!!!

Od pewnego czasu mam problem z The Sims 4, ponieważ od kilku dni simsy same wyłączają się po pewnym czasie. Próbowałam już opcji "napraw gre", i usunięcia pików typu: zapisane z galegi, zrzuty ekranu itp. 

I nie mam już pomysłów co moge zrobić aby się tak nie działo.

9 Replies

• kreatora's avatar
    kreatora
    Hero (Retired)
    5 years ago
    @ola_n9wak

Ten problem jest prawdopodobnie spowdowany przez twoją karte graficzną . Jest opcja ze sie przegrzewa i komputer wylacza grę by kartę chronić.To sie zdarza jesli wnetrze komputera czy laptopa było od bardzo długiego czasu nie czyszczone z kurzu Gorzej jesli karta jest fizycznie uszkodzona albo jesli uszkodzony jest chlodzenie komputera.

Innym powodem moga byc nieaktualne sterowniki twojej karty graficznej. Sprawdź czy masz aktualne

Jeszcze innym powodem moze być to ze zainstalowalaś ostatnio taki dodatek taki jak Psy i Koty , Kraina Magii, czy Wyspiarskie zycie, a twoja karta graficzna, to slaby scalak Intela ktory nie spełnia wymagań tych dodatków .
    Podaj jaka masz karte graficzną, jaki procesor i jakie dodatki i pakiety zainsttalowane ( nie musisz podawac jakie masz akcesoria)

Nie jestem pracownikiem EA
  • Ja mam kartę graficzną:

- NVIDIA GeForce 940MX

- Intel(R) HD Graphics 520

Nie wiem czy ta druga potrzebna ale na wszelki wypadek napisałam, a procesor mam:

Intel(R) Core(TM) i3-6006U 

Mam wszystkie dodatki oprócz: Życia eko i Śnieżnej eskapady a pakietów rozgrywki mam wszystkie oprócz: StrangerVille i tego o Star Wars

• kreatora's avatar
    kreatora
    Hero (Retired)
    5 years ago

@ola_n9wak

Jesli karte masz Nvidii to pewnie masz tez program Nvidii GE ForceExperience i aktualne sterowniki. Jesli nie masz tego programu poszukaj sterowników tutaj
    https://www.nvidia.com/Download/

Sprawdź czy twoj Windows ma wszystkie aktualizacje zakonczone sukcesem (zajrzyj w Historie aktualizacji)
    https://support.microsoft.com/help/4027667/windows-10-update

Jesi masz program Riva Tuner Statictic Server albo Afterburner od MSI wylącz to.Dotyczy to tak samo Discorda działającego w tle.

Jesli masz jakiekolwiek mody i CC w grze Przenieś/wysuń folder mods myszką na pulpit z folderu gry. Usuń z folderu gry także plik localthumbcache.package oraz wszystkie foldery ze słowem cache w nazwie. Gra odtworzy je po włączeniu.
    Idź na Oigin/Moja biblioteka gier - prawym myszy na okładke TS4 - opcja Napraw. Musisz poczekać aż Origin sprawdzi wszytkie dodatki jakie posiadasz.
    Wlącz grę aby wygenerowal sie nowy, pusty folder mods i i sprawdź czy nadal cie wywala z gry. gdy nie masz modów

Zapisz gre opcją zapisz jako i zacznij gre nową aby sprawdzic czy te wywalanie nie jest spowodowane bledami akurat tylko w tym zapisie 

Jesli to wszystko nie pomoze podeslij mi DxDiag twojego komputera
    https://answers.ea.com/t5/Problemy-techniczne/Info-Jak-wygenerowac-raport-DxDiag/td-p/5923956

• Mam ten sam problem, na nowym laptopie robi się to samo, karta graficzna w laptopie wystarczająca do THhe sims, więc to na pewno nie wina karty graficznej.... Od aktualizacji w listopadzie gra się wyłącz, nie potraficie tego naprawić żałosne to jest 

• kreatora's avatar
    kreatora
    Hero (Retired)
    5 years ago

@kiiingaaaaaa

Nie. to zapewne nie wina wina karty graficznej jesli tylko ma aktualne sterowniki a ty dodatkowo masz wszystkie aktualizacje Windowsa, bo zakladam ze jestes na Pc z Windowsem a nie na Macu,
    "Nowy" laptop mógł stac przez pół roku w magazynie i watpie zeby obsluga magazynu aktualizowala w nim sterowniki czy pobierała aktualizacje Windowsa - czesty przypadek z nowo nabytymi komputerami, Jesli wyjełas folder gry na pulpit jak bylo wskazane w piewszym moim poscie i gra sie nie uruchomila :

1. Najpierw sprawdź czy komputer ma aktualne sterowniki karty graficznej oraz wszystkie aktualizacje Windowsa - to podstawa. oraz przekaz pełna  tresc komunikatu krory byc moze dostajesz gdy próbujesz właczyc grę 
    https://support.microsoft.com/help/4027667/windows-10-update
    2. Jesli masz program antywirusowy Avast , AVG, Sophos czy Kasperski albo jakikolwiek inny odinstalij go do zera. Na dzis od czasu listopadowej aktualizacji kazdy z tych programow potrafii zablokować losowo pliki gry. Nawet ten uruchamiajacy grę. Windows Defender na Win10 lub GateKeeper na Macu wystarczajaco chronia twoj komputer.
    Tu jest info jak odinstalować Avast
    https://support.avast.com/pl-pl/article/Uninstall-Antivirus/mputer.
    Jeśli masz inny program niż Avast wpisz w Google jego nazwę plus słówko Uninstall,
    Po odinstalowaniu antwirusa, napraw gre na Origin aby naprawic poblokowane pliki.
    Origin./Moja biblioteka gier - prawym myszy na okladke gry- opcja Napraw
    . Mozesz oczywiscie dodac 2 pliki Origin - Origin. exe i OrigiClientService.exe oraz 2 pliki gry TS4.exe oraz TS4_x64.exe - razem cztery pliki do wyjatkow w twoim dotychczaswoym programie antywirusowym jesli potrafisz to zrobić.
    Nie jestem pracownikiem EA tylko takim samym graczem jak Ty. To jest forum udostepnione przez EA graczom ktorzy pomagaja sobie nawzajem

• Nie zrobiłam powyższych sugestii, nie wierze, że to coś pomoże. Powinni wypuścić aktualizacje korygująca ten błąd. Robiłam już tyle różnych kombinacji i waszych sugestii, nic nie pomogło. Po prostu gram w inne gry- innego rozwiązania nie widzę 

• @ola_n9wak Też mam taki sam problem z the sims 4 gra się włączy stworze postać wybiorę dom albo działkę i w trakcie ładowania wyłącza grę
  • kreatora's avatar
    kreatora
    Hero (Retired)
    4 years ago
    @Nict2

Twoj problem jest zupelnie inny niz opisany powyzej .
    Jesli uzywasz modów i CC przeczytaj ten poradnik i zastosuj sie do wskazowek w nim zawartych
    https://answers.ea.com/t5/The-Sims-4/Poradnik-Jak-sie-pozbyc-bledow-w-grze-i-problemow-z-modami/td-p/7197126/jump-to/first-unread-message
    Dodatkowo "odchudź" swoja biblioteke - jesli masz tam bardzo duzo obiektów to moze wywołac taki problem
    Jesli nie uzywasz modów usuń z folderu gry plik localthumbcache.package oraz wszstkie foldery ze slowem cache w nazwie - gra odtworzy je po wlaczeniu
    sciezka do folderu gry na Win 10
    Kliknij znaczek Windowsa w lewym dolnym rogu ekranu. Z listy Menu start co sie otworzy wybierz" System" i kliknij to . Otworzy sie kolejna lista -wybierz Ten komputer Nastepnie > dysk C > Uzytkownicy > nazwa komputera albo twoje imię > Dokumenty > Electronic Arts > The Sims 4

Jesli to co wyzej nie pomoze problem moze byc ze zbyt mala iloscia pamieci operacyjnej RAM udostępnianej przez twoj komputer grze
    Teoretycznie ma wystarczyc 4 GB ale to wystarcza tylko na gre podstawową i jeden czy 2 dodatki - jak masz duzo dodatkow , zapchane wyposazenie sima , duzo modów w grze , zapchana biblioteke to taki objaw moze wystapić. Powinnas miec najmniej 8 GB choc im wiecej tym lepiej. (Ja mam 16 GB )
    Jesli to co wyzej ne pomoze
    Zalacz do postu DxDiag twojego komputera.
    https://answers.ea.com/t5/Problemy-techniczne/Info-Jak-wygenerowac-raport-DxDiag/td-p/5923956

About The Sims 4 Problemy techniczne i błędy

Uzyskaj pomoc w problemach technicznych, przesyłaniu i pobieraniu dla EA App, Steam, Epic, PC, Mac, Origin, Playstation i Xbox.7,327 PostsLatest Activity: 46 minutes ago