3 years ago
Tryb laptopa i czarne okulary
Witam, Gdy włączam tryb laptopa w The Sims 4, moje zwykle okulary stają się okularami słonecznymi. Modyfikacje nie są problemem, czy z nimi, czy bez jest tak samo. Bez trybu laptopa moja gra straszn...
Tryb laptopa powinien być wyłączony. Natomiast włącz w opcjach gry "Nieskompresowane tekstury" Simów, oraz "Efekty postprocessingu" - ten efekt właśnie wpływa na końcowe przetwarzanie obrazu.
Definicja:
Postprocessing to ogólny termin określający szereg bardzo różnych funkcji. To właściwie końcowe przetwarzanie obrazu, gdzie stosuje się pewne „filtry”, takie jak podkręcanie kontrastu, inwersja kolorów czy motion blur.
Sprawdź także, czy masz aktualne sterowniki w twojej karcie graficznej.
Jeżeli gra się zacina - spróbuj zagrać w trybie okienkowym.
@lonelthh @danuta720 Witajcie.
Najlepszym wyjściem to przesłać raport DxDiag, Jak wygenerować raport , żeby ustalić ilość pamięci VRam - Poniżej kart z jednym gigabajtem powinno się stosować wyłączenie skompresowanych tekstur (należy tą opcję zastosować również w układach zintegrowanych z pamięcią przydzielaną dynamicznie przez system na potrzeby gry)
Co do post processingu - wyjaśnienie jak to działa w grze The Sims4:
Efekt wyłączonego "post processingu", sprawdzałem u siebie i raczej obraz cała scena gry jest można by było powiedzieć nienaturalna, za mocno wyostrzona - sztuczne oświetlenie, cienie itp. To jest dobre ale raczej dla słabych kart graficznych.
Dla przykładu widać na simach nawet, mają jednakowe padające światło jak nakażesz mu iść za lampę lub przed lampą oświetlenie jest identyczne nie ma tej przejrzystości. Przy włączonym post processingu widać różnice przy tym samym, sim robi się ciemniejszy lub jaśniejszy zależy gdzie stoi za, przed czy pod lampą i pod jakim kątem, identycznie jak przy naturalnym świetle w realnym pokoju - przy jasnym widać szczegóły odbijającego się światła, nawet lekki cień ręki widać na biodrze sima im dalej od światła tym ten cień stopniowo zanika, w ciemnych pomieszczeniach też widać szczegóły, przez co scena gry jest bardziej naturalniejsza fakt leciutko rozmazana, nawet nie widoczne jest przy średnim oświetleniu przy oddalaniu efekt tzw. filmu w TV, ale ma to swoje plusy, ukrywa również lekki efekt schodkowy (nawet jeśli opcja "wygładzania krawędzi" jest ustawiona na najwyższym poziomie) postaci lub urządzeń mieszczących się w bardzo jasnych pomieszczeniach.
Tryb okienkowy jest ok, ale obciąża znacząco kartę - Musi jednocześnie renderować grafikę w grze (Widać, że część efektów graficznych jest wyłączonych, karta nie używa lub ogranicza 3D w trybie okienkowym) oraz podsystem graficzny Windows (Od systemu Windows Vista po dzisiejsze, podsystem graficzny jest renderowany HW przez kartę graficzną, nie jak to miało w XP lub wcześniejszym - rendering SW przez CPU. W trybie pełnoekranowym renderowana jest tylko grafika gry, karta wtedy nie musi renderować grafiki w systemie.
Hej @Narayen
Od wielu lat gram/pracuję w grze wyłącznie w trybie okienkowym i nie zauważyłam, żeby miało to wpływ na obraz 3D - a muszę mieć bardzo dobry obraz 3D w grze, bo od tego zależy jakość moich zdjęć.
Ale masz rację, na pewno granie w tym trybie zależy od kondycji komputera i jego karty graficznej - mój komputer i karta graficzna dla tej gry są bardzo dobre.
Może faktycznie przydałby się raport DxDiag od gracza, nie prosiłam o niego na razie, gdyż najpierw chciałam się zorientować, czy powyższe moje porady mu pomogą.
Tryb okienkowy ogranicza rendering tworzenia sceny 3D, a ciekawostką jest to że obraz generowany przez kartę jest cały czas w 2D tylko efekt głębi jest generowany w trójwymiarze i ma się wtedy wrażenie że scena jest w 3D - ale to tak na marginesie, tutaj trzeba mieć szerokie pojęcie jak generowana jest grafika przez GPU, jakie efekty renderingu końcowe stosuje - nie ma sensu tego tutaj wałkować, to nie miejsce na to..
Jak autorka postu napisała po wyłączeniu trybu laptopa, grafika jej zaczęła ścinać, to tym bardziej musi grać w trybie pełnoekranowym z uwzględnieniem rozdzielczości, żeby układ dodatkowo nie renderował graficznie systemu i bardziej nie obciążał.. post procesing także musi mieć wyłączony - to nie efekt końcowego przetwarzania z definicji jak podałaś w końcowej fazie renderingu sceny. Ale na strzał możesz mieć słuszność, żeby to sprawdziła.
Tutaj przyda się jak najbardziej raport, nie tylko same domysły - nie wiem jaki układ ma czy zintegrowany albo normalny.