Forum Discussion

anell89's avatar
2 years ago
Solved

Wyrzuca mnie z gry na pulpit tuż po uruchomieniu.

Po włączeniu gry, zaraz po tym gdy wyświetla się napis "The Sims 4" — melodia z gry przycina się i wyrzuca mnie na pulpit. Nie wyskakuje żaden błąd ani komunikat, po prostu gra nie chce się uruchomić. Próbowałam już przeinstalowania i naprawy gry oraz samego programu EA app. Wyrzuciłam mody, uruchamiałam grę i program jako administrator i nadal jest to samo, nic nie skutkuje. Dodam jeszcze, że to nowy komputer i Windows 11, a jeszcze wczoraj simsy śmigały jak trzeba. Proszę o pomoc i z góry dziękuję.

6 Replies

• kreatora's avatar
    kreatora
    Hero (Retired)
    2 years ago
    @anell89

1.Przenieś (wysuń myszką) cały folder The Sims 4 z Dokumenty > Electronic Arts na pulpit komputera
    Ścieżka do tego folderu w Win10
    Kliknij ikonkę Windowsa w lewym rogu ekranu z listy programów co się otworzą wybierz i kliknij > System > nastepnie wybierz: "Ten komputer" > dysk C > Użytkownicy > nazwa komputera albo twoje imię > Dokumenty > Electronic Arts > The Sims 4
    2.Nastepnie napraw grę Otwórz EA ap Biblioteka – kliknij trzy kropki na okładce gry - opcja Napraw
    Jednak jeśli grę kupileś/kupiłaś na Steamie naprawiasz ją na Steamie. Zaloguj się do Steam, wejdź do biblioteki gier, następnie kliknij prawym przyciskiem myszy na okładkę gry
    The Sims 4 i z menu wybierz "Właściwości" następnie kliknij na zakładkę "Pliki lokalne" i następnie "Sprawdź spójność plików gry..
    *UWAGA
    Jesli naprawa nie będzie działac poprawnie , zawiesi się, wcale się nie włączy albo opcja Napraw zniknie to może być oznaka ze grę zablokowal program antywirusowy albo Windows Defender
    3. Włącz grę aby utworzył się nowy folder The Sims 4 w Dokumentach
    4. Jesli gra się włączy zacznij nową grę byle jakim simem i wyjdź z gry.
    Dalej
    5, Aby odzyskac swoje zapisy i bibliotekę usuń z nowo powstałego folderu TS4 w Dokumentach nastepujące foldery: Saves i Tray.
    Następnie skopiuj swój stary folder Saves z pulpitu i wklej go do tego nowego folderu gry.- Zrób to sam z folderem Tray - to twoja biblioteka - oraz jeśli masz w starym folderze na pulpicie taki plik TrayDeleteItems to przeklej go tez do nowego folderu gry.
    Jeśli miałaś jakieś mody nie dodawaj ich na razie do nowego folderu gry. Być może błąd ten wywołał jakiś nieaktualny mod czy CC . Będziesz na 100% potrzebowała ich nowych wersji już dostosowanych to ostatnich aktualizacji. .

Jeśli gra sie nie wlączy po przeniesieniu folderu TS4 na pulpit choć opcja "Napraw" na EA działa poprawnie zrób DxDiag swojego komputera i załacz go tutaj, bo wina moze leżeć po stronie twojego komputera
    https://answers.ea.com/t5/Problemy-techniczne/Info-Jak-wygenerowac-raport-DxDiag/td-p/5923956
  • anell89's avatar
    anell89
    2 years ago

Niestety żadne z wyższych kroków nie pomogły w rozwiązaniu mojego problemu. Odblokowałam plik The Sims 4 w Windows Defender i nadal nic. Załączam DxDiag i proszę o pomoc.

• Dodam jeszcze, że na komputerze mojej mamy jest identyczna sytuacja, a ona ma oddzielne własne konto EA i grę.

• Naprawdę proszę o pomoc, od dwóch dni sprawdzam wszelkie możliwe sposoby i żaden nie działa. To jednak gra, za którą obie zapłaciłyśmy.

• kreatora's avatar
    kreatora
    Hero (Retired)
    2 years ago

@anell89

Raport pokazuje bląd jednego aktualnego pliku VC++
    Prawdopodobnie u mamy jest podobnie.

1. Kliknij znaczek Windowsa w lewym rogu ekranu z listy programow ktore sie otworzą wyszukaj na dole Ustawienia i kliknij w to. Nastepnie wybierz Aplikacje i tam poszukaj takich plikow Microsoft Visual: C++. Kazdy z nich bedzie mial koncowke z datą roku.
    .Wszystkie pliki z końcówką 2015 odinstaluj
    Nastepnie wejdz w ten link i w dziale Visual Studio 2015,2017 2019. 2022 pobierz 2 pliki Microsoft u X64 oraz X86 (NIE POBIERAJ WERSJI ARM)
    https://learn.microsoft.com/pl-pl/cpp/windows/latest-supported-vc-redist?view=msvc-170#visual-studio-2015-2017-2019-and-2022
    Zanim zaczniesz pobierac te pliki - musisz przygotowac na nie miejsce na komputerze i wiedziec gdzie umieścic pobrane pliki:
    Kliknij prawym myszy na ekran komputera i wybierz : Nowe...Folder
    Powstanie nowy pusty folder na ekranie,
    Kliknij na niego prawym myszy i wybierz :Zmień nazwe i zmien mu nazwe na Pobrane
    Teraz zacznij pobierac te dwa pliki z linku - gdy dostaniesz pytanie gdzie je umieścić wybierz Ekran, a nastepnie folder Pobrane, Po pobraniu obu plików mozesz otworzyc ten folder i dwukrotnie kliknąć na kazdy plik aby go zainstalować.
    Po pobraniu i zainstalowaniu tych plików obowiazkowo zestartuj komputer (opcja Uruchom ponownie)

Dodatkowo mozesz i ty i mama naprawić system za pomocą narzędzi Windowsa sfc i DISM, (właściwie taką naprawę powinno sie robić co pare miesiecy rutynowo)
    https://support.microsoft.com/pl-pl/topic/naprawianie-uszkodzonych-lub-dodawanie-brakuj%C4%85cych-plik%C3%B3w-systemowych-za-pomoc%C4%85-narz%C4%99dzia-kontroler-plik%C3%B3w-systemowych-79aa86cb-ca52-166a-92a3-966e85d4094e
    Link do opisu jak zrobić krok po kroku ten sfc scan I DISM napisane tak ze nawet laik zrozumie w linku ponizej.
    https://thesimsforum.pl/viewtopic.php?f=105&t=1467&p=14658&sid=1880176c3b807fbf5f4f4af63a75f7be#p14658

About The Sims 4 Problemy techniczne i błędy

Uzyskaj pomoc w problemach technicznych, przesyłaniu i pobieraniu dla EA App, Steam, Epic, PC, Mac, Origin, Playstation i Xbox.7,155 PostsLatest Activity: 19 hours ago