Forum Discussion
W apartamencie/domu na wynajem nie ma opcji "przypisz wszystkie pokoje do tego mieszkania". Każdy pokój/sypialnię zaznaczasz osobno różnymi kolorami, jako "nr 1", "nr 2", itd... a resztę pomieszczeń zostawiasz, jako wspólna część budynku. Windy nigdy nie oznaczamy jako wynajem, gdyż jest to wspólna część mieszkania, wiec zostawiasz ją w spokoju - gra domyślnie ustawia wspólne części. Windę ustawiasz w momencie, gdy budujesz apartament, a nie potem, gdy wprowadzasz lokatorów.
Wykonałam po kolei następujące czynności:
- Zbudowałam apartament,na najwyższym piętrze wieżowca. Dodałam windę;
- Zmieniłam typ parceli "na wynajem"
- Oznaczyłam sypialnie jako pokoje do wynajęcia (zaznaczyłam je różnymi kolorami);
- Resztę pomieszczeń (w tym windę) zostawiłam domyślnie jako część wspólną
- Zapisałam parcelę;
- Wyszłam do otoczenia;
- Zakwaterowałam w nim Simów (lokatorzy wynajmujący apartament);
- Ponownie weszłam do apartamentu , wybierając jednego z lokatorów jako aktywnego Sima i winda była na swoim miejscu;
- Będąc na tej parceli, ponownie zapisałam grę i wyszłam z niej, a następnie wyszłam z gry;
- Gdy ponownie weszłam do gry i do tego apartamentu, winda była na swoim miejscu.
Apartament na wynajem sprawdzałam w świecie Ciudad Enamorada (dodatek "Zakochaj się").
Tryb budowy:
- Oznaczanie pokoi do wynajęcia
- Części wspólne apartamentu, w tym winda;
Tryb życia - wynajem - sprawdzanie parceli w apartamentowcu w Ciudad Enamorada (winda nadal stoi! 😉 ):
WAŻNE! Uważajcie na działki na wynajem. na razie nie stawiajcie ich w grze, gdyż nadal są zepsute i większa ich ilość może całkowicie zepsuć grę. Więcej informacji w tym temacie - ostatni mój komentarz.
W apartamencie/domu na wynajem jest opcja "Przypisz wszystkie pokoje do tego mieszkania"... (patrz zdjęcie niżej). Kiedy ją wybierzesz, ale nie zmienisz ustawień dla pokoju z windą, wtedy gra usunie windę już po wyjściu z trybu edycji parceli.
Kiedy zostawiasz windę, jako część wspólną, to, gdy wyjdziesz z gry, a potem do niej wejdziesz, winda oczywiście będzie na swoim miejscu. Zapytanie dotyczyło problemu znikniętej windy, stąd moja propozycja powodu tego problemu i ewentualnego rozwiązania na istniejącej parceli bez windy – powód realnie istnieje i, jeżeli nie zrobisz tego poprawnie, czyli tak jak napisałaś, to możesz dojść do momentu, gdzie winda znika.
Nie mam dodatku "Zakochaj się", więc być może w tamtejszym świecie prawa simsowej fizyki działają inaczej. ;)
Dzięki za zaangażowanie w tę rozmowę.