The sims 2 - Problem z uruchomieniem/cieniami lub rozdzielczością - rozwiązanie
- 7 years ago
Cześć 🙂 Też dzisiaj zainstalowałam Simsy 2 na Windowsie 10 i miałam dokładnie te same problemy, co @sebastianhirsch, @nemomichu i prawdopodobnie @rem1kGOD, więc pomyślałam, że się odezwę i może uda mi się pomóc.
Po pierwsze, dziękuję @EA_Ataashi - zmiana jakości cieni na średnią nie zadziałała, ale Twoje rozwiązanie ze zmianą w GraphicsRules rozwiązało problem czarnych kwadratów zamiast cieni, więc jeśli kogoś to jeszcze dotyczy, to warto spróbować. Natomiast kłopot z migającymi ścianami wspomniany przez @nemomichu rozwiążecie też zmianą w pliku GraphicRules.sgr: na początku pliku podmieńcie trzy linie:
seti Low 1
seti Medium 2
seti High 3
na same trójki, tzn.
seti Low 3
seti Medium 3
seti High 3
U mnie ta zmiana spowodowała jeszcze blokadę rozdzielczości - mogłam ustawić tylko 800x600, więc żeby to naprawić, znowu trzeba pogrzebać w GraphicsRules.sgr: poszukajcie linii option ScreenModeResolution i ustawcie wszystkie linie zawierające wyrażenia maxResWidth oraz maxResHeight na wartości rozdzielczości, które chcecie uzyskać, czyli np. w moim przypadku wygląda to tak:
option ScreenModeResolution
setting $Low
uintProp maxResWidth 1366
uintProp maxResHeight 768
uintProp defaultResWidth 800
uintProp defaultResHeight 600
setting $MediumButDefaultLow
setting $Medium
setting $High
Po wprowadzeniu tych dwóch wymienionych przeze mnie zmian oraz rozwiązania @EA_Ataashi na cienie pod simami The Sims 2: Pełna Kolekcja śmiga na Windowsie 10 bez migających tekstur, cieni pod simami w natywnej rozdzielczości. 🙂 Mam nadzieję, że te rozwiązania pomogą też pozostałym. Miłej gry! 🙂