Forum Discussion

sebastianhirsch's avatar
9 years ago
Solved

The sims 2 - Problem z uruchomieniem/cieniami lub rozdzielczością - rozwiązanie

Hej! Zwracam się do Was, aby zgłosić błąd pojawiający się w mojej rozgrywce. Mianowicie - pod moimi simami (oczywiście w grze The Sims 2) są kwadratowe "cienie". Zastosowałam się do rad i obniżyłam j...
  • MalwinaMr's avatar
    7 years ago

Cześć 🙂 Też dzisiaj zainstalowałam Simsy 2 na Windowsie 10 i miałam dokładnie te same problemy, co @sebastianhirsch@nemomichu i prawdopodobnie @rem1kGOD, więc pomyślałam, że się odezwę i może uda mi się pomóc. 

Po pierwsze, dziękuję @EA_Ataashi - zmiana jakości cieni na średnią nie zadziałała, ale Twoje rozwiązanie ze zmianą w GraphicsRules rozwiązało problem czarnych kwadratów zamiast cieni, więc jeśli kogoś to jeszcze dotyczy, to warto spróbować. Natomiast kłopot z migającymi ścianami wspomniany przez @nemomichu rozwiążecie też zmianą w pliku GraphicRules.sgr: na początku pliku podmieńcie trzy linie:

seti Low 1

seti Medium 2

seti High 3

na same trójki, tzn.

seti Low 3

seti Medium 3

seti High 3

U mnie ta zmiana spowodowała jeszcze blokadę rozdzielczości - mogłam ustawić tylko 800x600, więc żeby to naprawić, znowu trzeba pogrzebać w GraphicsRules.sgr: poszukajcie linii option ScreenModeResolution i ustawcie wszystkie linie zawierające wyrażenia maxResWidth oraz maxResHeight na wartości rozdzielczości, które chcecie uzyskać, czyli np. w moim przypadku wygląda to tak:

option ScreenModeResolution

setting $Low

uintProp maxResWidth 1366

uintProp maxResHeight 768

uintProp defaultResWidth 800

uintProp defaultResHeight 600

setting $MediumButDefaultLow

setting $Medium

setting $High

Po wprowadzeniu tych dwóch wymienionych przeze mnie zmian oraz rozwiązania @EA_Ataashi na cienie pod simami The Sims 2: Pełna Kolekcja śmiga na Windowsie 10 bez migających tekstur, cieni pod simami w natywnej rozdzielczości. 🙂 Mam nadzieję, że te rozwiązania pomogą też pozostałym. Miłej gry! 🙂

About The Sims Dyskusja o serii

Dyskutuj o The Sims Medieval, oryginalnym The Sims, The Sims 2, The Sims 3, The Sims Mobile, The Sims FreePlay i spekuluj na temat przyszłości serii, w tym Project Rene.1,343 PostsLatest Activity: 58 minutes ago