Re: The Sims 3 program przestał działać
Witaj!
Na początek zapoznaj się z tym poradnikiem . Zajrzyj również na oficjalne Forum The Sims gdzie wielokrotnie poruszany był temat optymalizacji i zamykania programu The Sims 3.
Bardzo pomocne wątki na forum znajdziesz TU i TU .
Niżej w punktach wymienię co może pomóc przy niestabilności programu The Sims 3.
1 Podstawkę gry i dodatki powinny być wszystkie na Origin w wersji 1.69 można wtedy naprawić pliki gry.
2 W przypadku posiadania zintegrowanego układu graficznego The Sims 3 uruchamiamy na lepszym procesorze graficznym. Kliknij PPM na pulpit / Panel sterowania NVidia / i ustaw tak na zrzucie ekranu poniżej. Lub kliknij PPM na ikonkę The Sims 3 na pulpicie i wybierz Uruchom z procesorem graficznym - Procesor NVidia o dużej wydajności.
3 Odchudzamy zapis w The Sims 3. Bardzo ważne w działaniu TS3 jest nie dopuszczenie do tego aby zapis z rozgrywki miał bardzo duży rozmiar. Zapis duży to właśnie sejw z wielopokoleniowej rodziny z dużą liczbą rodzin w świecie. W opcjach gry wyłącz wspomnienia i lekcje .Nie graj online , nie zaznaczaj trybu zakupów w store ( gra wtedy ciągle usiłuje łączyć się z serwerem ). Stłum okazje ..gra musi je oprócz przetwarzania simów ciągle generować co dodatkowo obciąża silnik gry. Czyli w opcjach wyłączamy wszystko co dodatkowo obciąża grę i powiększa zapis (np o wspomnienia ). Wyłącz powiadomienia online -graj offline . (PS cytat mojego wpisu na forum )
4. Ważne jest też czyszczenie pamięci cache gry . Ja to robię Dashboardem i nigdy nie mam błędów po takim czyszczeniu jedynie pierwszy raz dłużej się ładuje zapis ..tu masz ładnie opisane jak pobrać i czyścić pamięć Dashboardem . Czytaj TU Można to również robić manualnie ale tym bezpiecznym programem jest szybciej i nie powoduje to błędów.
5 Kolejny krok to ograniczenie możliwości dobrej karty graficznej czyli zmniejszenie FPS. W programie The Sims 3 nie ma ograniczenia na FPS ponieważ w momencie wydawania gry nikt nie przypuszczał,że pojawią się karty graficzne zdolne generować ok 300 FPS w rozgrywce. W grze The Sims 3 przy dużej ilości DLC dodatkowo obciąża to bardzo procesor i układ chłodzenia. Jak ograniczyć FPS ? Zapoznaj się z tym wątkiem na forum KLIK
Pozdrawiam