2580997
7 days agoSeasoned Newcomer
Problem z załadowaniem gry
Codziennie gdy pierwszy raz odpalam apexa, gra zatrzymuje się na tym ekranie ładowania, po kilku godzinach gdy ponownie ją włączę problem ustaje do końca dnia
apexa mam na hdd
Hej 2580997
Dzięki za przesłane screeny wykonanie tych kroków.
Patrząc na przesłane screeny, widać kilka istotnych rzeczy, które mogą mieć tu znaczenie.
Najbardziej rzuca się w oczy aktywność dysku. Apex intensywnie odczytuje dane przy pierwszym uruchomieniu. Jeśli gra jest zainstalowana na HDD, może to powodować właśnie takie objawy: zawieszenie lub bardzo długie ładowanie przy pierwszym starcie, a później płynne działanie (bo dane są już w cache systemu).
Dodatkowo pamięć RAM jest dość mocno wykorzystana, co może powodować dodatkowe odwołania do dysku i jeszcze bardziej spowalniać ten proces.
Z tego, co opisujesz i pokazujesz, wygląda to bardziej na ograniczenie związane z ładowaniem danych (dysk/cache), a nie typowy crash czy problem z CPU.
Możesz spróbować kilku rzeczy:
Jeśli masz taką możliwość, największą różnicę powinno dać przeniesienie gry na SSD. W takich przypadkach istnieje możliwość, że wyeliminuje to problem z pierwszym uruchomieniem.
Niestety mój dysk SSD jest zbyt mały na apexa, ale zauważyłem że gra włącza się gdy odpalam ją plikiem start_protected_game, mam apexa na steam a tym plikiem odpala się przez ea, tzn. nie mam listy znajomych, możliwości kupna waluty i możliwości zmiany na inny język niż angielski ale grać mogę
Hej 2580997
Dzięki za odpowiedź.
Wygląda na to, że to faktycznie działa jako taki „półśrodek”, bo omija część elementów związanych z uruchamianiem przez Steam/EA App (np. overlay, znajomi, sklep). To może tłumaczyć, dlaczego gra startuje. Ma mniej rzeczy do załadowania na początku.
Z drugiej strony, tak jak zauważyłeś, ma to swoje ograniczenia (brak funkcji online/EA), więc raczej nie jest to docelowe rozwiązanie, tylko obejście problemu.
Spróbuj jeszcze kilka rzeczy, jeśli nie możesz zainstalować gry na dysku SSD.