Forum Discussion

kamikamyczekpl's avatar
7 months ago
Solved

battlefield 2042 po załadiwaniu

Bf2042 kupiłem za pomocą steam'a jakieś 2 miesiące temu, na starym komputerze mogłem odpalić grę i chwile pograć na niższych ustawieniach. Stwierdziłem że na laptopie który przewyższa zalecane komponenty potrzebne do odpalenia gry, będzie śmigać. Okazało się że kiedy odpalam grę to normalnie mi ładuję menu główne, jednakże problem zaczyna się kiedy wybieram jakikolwiek tryb to wyszukuje mi mecz i po chwili wyświetlania mapy na której miałbym grać. Jednakże zaraz cała gra się wyłącza i albo się odpali origin albo i nie, nie wyskakuje żaden błąd co jest dziwne(zauważyłem że wcześniej jak miałem jeszcze zainstalowanego BFV na laptopie to miałem ten sam problem). To co spróbowałem zrobić za poradą różnych forów czy poradników(nie pomogło): odinstalowałem całego antywirusa i VPN'a, wyłączyłem CFG, sprawdziłem łącze internetowe, wyłączyłem wszystkie nakładki, sprawdziłem spójność plików, sprawdziłem sterowniki(i je zaktualizowałem na nowsze), sprawdzałem aktualizacje windows (posiadam aktualnie 11), odinstalowałem i zainstalowałem ponownie BF'a, ustawienia graficzne cofnąłem do najniższych, specjalnie sprawdzałem pamięć na dyskach i jest jej sporo. Przepraszam za jakieś błędy ale już jestem załamany XD może ktoś pomoże, będę bardzo wdzięczny.

• Dziękuję @EA_Kuba za pomoc, okazało się że to ten plik Sound Research SECOMN Service odpowiada za całe ten problem.

5 Replies

• EA_Kuba's avatar
    EA_Kuba
    Icon for Community Manager rankCommunity Manager
    7 months ago

Hej @kamikamyczekpl 

Dzięki za  Twoje zgłoszenie i opisanie problemu. 

Prześlij nam proszę plik Dxdiag wykonany na laptopie na którym pojawia się problem. 

[Info] Jak wygenerować raport DxDiag

Sprawdź również, czy problem pojawia się na nowo utworzonym koncie administratora, oraz po wyłączeniu opcji cross-play i w grze dla jednego gracza (z AI). 

Tworzenie konta użytkownika lokalnego lub konta administratora w systemie Windows 10

• Hej @EA_Kuba,

Dziękuję za sugestie, niestety nawet przy wyłączeniu opcji cross-play dalej się wyłącza, nie sprawdziłem czy przy rozgrywce z AI też się wyłączy ponieważ nawet jak byłem w ustawieniach to po chwili mi się gra wyłączyła do pulpitu.

Załączam plik DxDiag. Na innym koncie dalej ten sam problem  występuje.

• EA_Kuba's avatar
    EA_Kuba
    Icon for Community Manager rankCommunity Manager
    7 months ago

Dzięki za odpowiedź i sprawdzenie tych kroków @kamikamyczekpl

Przyjrzałem się plikowi DxDiag, poniżej znajdziesz moje sugestie, odnośnie rozwiązania problemu. 

Na podstawie specyfikacji Twojego laptopa widzę, że model zintegrowanej karty graficznej to - Intel Iris® Xe Graphics. Wygląda na to, że są dostępne nowsze sterowniki niż te aktualnie zainstalowane na komputerze. Najnowsze sterowniki pobierzesz stąd

Dodatkowo wygląda również na to, że dla dedykowanej karty graficznej (RTX 3050 Ti Laptop GPU) również dostępne są sterowniki nowsze niż te aktualnie zainstalowane. Pobierzesz je stąd. W przypadku sterowników do RTX-a, wykonaj czystą instalację, odpowiednią opcję znajdziesz w zaawansowanych opcjach instalacji sterownika. Podczas instalacji zaznacz również sterowniki odpowiedzialne za dźwięk. 

W pliku DxDiag, znalazłem poniższe błędy:

Podpis problemu:
    P1: SECOCL64.exe
    P2: 2.0.11.35
    P3: 650400f8
    P4: SECOCL64.exe

Zdaje się, że plik ten powiązany jest z Sound Research SECOMN Service, oprogramowaniem odpowiedzialnym za ulepszanie dźwięku na komputerze. Jeśli nie korzystasz z tego dodatku sugerowałbym abyś tę aplikację usunął. W przeciwnym przypadku napraw ją za pomocą aplikacji HP, lub wyłącz na czas uruchamiania gry. Ponadto niektóre laptopy wyposażane są również w natywne aplikacje do overclockingu oraz kontrolowania przepustowości łącza (OMEN Gaming). Jeśli takie oprogramowanie jest zainstalowane na Twoim komputerze wyłącz je na czas uruchomienia gry. 

• Dziękuję @EA_Kuba za pomoc, okazało się że to ten plik Sound Research SECOMN Service odpowiada za całe ten problem.

About Battlefield 2042

Dyskutuj o najnowszych wiadomościach i informacjach o grze Battlefield 2042 na forach społeczności.592 PostsLatest Activity: 7 hours ago