Forum Discussion
ad2. Tak, można samemu. Gdyby się nie dało, to nie jeździłbym czołgami. Ludzie nie ogarniają i wsiadają np. jako snajperzy na gunnera, bo nie wiedzą, że mogą i maja naprawiać czołg. Właśnie nie chciałbym, żeby hazard Zone w czymkolwiek przypominał EFT, bo miałbym o jeden tryb mniej do zabawy.
ad5. Jeśli są trudniejsze, to dlaczego ponad 90% ludzików ze Steama, Game Passa, czy innych Prime zaczyna grę od snajpienia? Bo jest łatwiej. Mogą trzymać się z daleka od przeciwnika i pokampić w spokoju. Wystarczy poćwiczyć celność (https://www.youtube.com/watch?v=6-Wfed5VjUo) i snajperki stają się łatwe (mechanika jest o wiele prostsza, niż w takim w BF4).
ad6. EFT dla mnie nie ma najmniejszego sensu. Mam wchodzić na mapę, żeby robić zadania, po to, żeby potem wchodzić na mapę i robić zadania. Tylko po co? Brakuje tam jakiegoś celu. Wiem, że lepsze karabiny, pancerze itd. Tylko po co mi one skoro i tak znowu będę miał wejść na mapę po to samo.
ad7. BF jako gra arcade celuje w dwa typu graczy: 1. dzieci, które chcą skórki na broń i skiny na ludziki oraz graczy, którzy mają jakiegoś tam skilla i chcą wykorzystywać go na serwerach. Dzieci nie grają w EFT, bo nie znajdą tam nic dla siebie ciekawego, a skillowi gracze nie grają bo EFT nie wykorzystają tam swojego skilla.
Reasumując: przeciętny gracz BFa, nie chce EFT, bo będzie się tam nudził i będzie to dla niego za trudna gra.
Pzdr.
@Wyrzysk_1985 Ilu graczy tyle opinii i oczywiście szanuje twoją mam jednak na to samo inne zdanie.
ad.1: W EFT masz po prostu bardzo krótkie TTK i bardzo wolny movement postaci - movment w EFT po pierwsze zależy od tego jaki poziom rozwinięcia aktualnie masz w postaci gdyż parametry są oczywiście zmienne i rozwijasz to tak jakby trenując, mamy to? Po drugie zależy od ilości rzeczorków które targasz, jest np taki Gen 4 mobility + vektor czy mp5 +Korund które zapewnia Ci szybkie/szybsze poruszanie jest Silk który nie chroni brzucha no ale coś za coś, a jak chcesz full tanka biegającego non stop bez zmęczenia jakby ważył nic to sooorrry zostaje BF czy Warzone gdyż w EFT oprócz chwilowych dragów nic nie poradzę, na tym polega właśnie realizm i dobieranie gear'u do stylu, o tym pisałem że gra wciąga gdyż rozbudowujesz parametry swojej postaci dlatego arcade to arcade. (Akurat wychowałem się w świecie ultra szybkiego UT i chyba nawet do jakiegoś tam poziomu podobno doszedłem ale mniejsza z tym teraz, wszystkich pamiętających stare czasy i Deck 16 pozdrawiam).
ad.2: Właśnie nie chciałbym, żeby hazard Zone w czymkolwiek przypominał EFT - to chyba nie zrumieniałeś intencji developerów i tego co piszę, oni już dostrzegają że jest co jest i chcą czegoś innego/nowego/świeżego inaczej powoli liczba wynudzonych graczy będzie rosnąć i wychodzić z tytułu, ale ok, jeżeli ja źle zrozumiałem to co mówili i nie będzie to jak EFT tylko jakiś lekki modzik to nie będzie novum albo będą kompromisy, nooo może może, zobaczymy.
ad.5: Zaczyna grę od snajpienia? Bo jest łatwiej - po pierwsze do FPS nie nadaje się każdy, po drugie łatwiej ale chyba w arcade, proponuje zainstalować jakiś symulator pola walki np. ARMA III a w nim przed strzałem uwzględniać jednocześnie i na bieżąco wszystkie parametry poruszającej się postaci w tym obliczanie odległości z podziałki , wiatr i dodawać korektę na balistykę/trajektorie kuli, proponuje też zacząć od 1500m i pstryknąć powtarzalnie każdego kto biegnie na mapie pierwszą kulą :-p prawdopodobnie od razu zmienisz zdanie, nie chodzi o Aimbooster który zna chyba każdy ale o to że trudność jest zależna od zaimplementowania stopnia realizmu, to co podlinkowałeś zadziała tylko w grach w których kula leci po linii prostej czyli faktycznie jakiś elementarnych arcade oraz grach powiedzmy futurystycznych w których gonisz z jakimś laserem, coś w stylu Apex, UT itp.
ad.6: Tylko po co? - o rany, serio? Zadania zablokowują dostęp do lepszych typów broni i ich części, to właśnie jakaś tam namiastka takiego arcade gdzie musisz wykonać coś np. używając słabej broni i/lub słabego armoru, tak forma treningu a skoro wiesz o tym, to robisz zadania i rozblokowujesz, nie za bardzo rozumiem jakto po co? Po to żeby mieć dostęp do kolejnego poziomu lepszego gearu? W przeciwnym wypadku owszem możesz kupować wszystko na dostępnym w grze markecie ale zwykle za wielokrotność ceny dostępnej przez dealera a i tak nie wszystko masz dostępne, reasumując po to żeby stworzyć bardziej efektywną broń, tym samym zwiększyć skuteczność i to co opisywałem wcześniej doprowadzać do podważalnej sytuacji Win a przy okazji robiąc zadania zyskujesz więcej XP i rozbudowujesz tez hideout, może faktycznie Ty nie wiesz w co grasz i OCB stad taki zdumiewające pytania i marazm :-p może wróć na chwile do: https://escapefromtarkov.fandom.com/wiki/Escape_from_Tarkov_Wiki przejrzyj sekcje questy i tam masz przy niektórych co dodatkowo rozblokowujesz.
ad.7: Dzieci nie grają w EFT, bo nie znajdą tam nic dla siebie ciekawego, a skillowi gracze nie grają - oj grają grają i jedni i drudzy, szczególnie Ci drudzy, polecam wycieczkę na LABsy i udowodnienie sobie że jesteś lepszy od innych, come on, dawaj i wrzuć film jak skosiłeś wszystkich w stylu Bfa, serio trzymam kciuki, wtedy tez przestanie Ci być o jej o jej jak nudno hyhy.
ad.8: będzie to dla niego za trudna gra - To teraz pytanie skąd pomysł autorów Bf'a na Hazard Zone? Masz jakiś pomysł? Jeżeli wszystko jest taka igła to po co się wysilać? Moim zdaniem z powodu wieloletniego wypalenia się graczy i ogólnie tematu prostego FPS tratataa arcade, oni już wiedzą że robiąc jeszcze więcej tego samego nic nie osiągniesz (np. Destiny ratowali a takie piękne było i co i nagle pika w dół), dlatego HZ może być poligonem w zupełnie innym stylu nawet jako test i to zapewne wynika u nich z czystej kalkulacji oraz danych zbieranych z serwerów, obserwacji konkurencji, śledzenia trendów, oczekiwań graczy ( zgoda, trochę rozumiem że Tobie się to nie podoba a przecież to tylko jeden tryb, opinie są też takie: https://youtu.be/SSxw3aQPWGc?t=90 zobaczymy co zrobią), podkreślam Hazard Zone może być czymś ekscytującym o innej jakości ale czy będzie tego nie wiemy gdyż do tego trzeba jaj nie jajeczek z uwagi na skomplikowanie i zakres. Tylko pliz nie podawaj mi tu kolejnych cyferek chyba że potrafisz udowodnić ich autentyczność, nie jesteśmy z działu marketingu i plz nie nawijaj mi tu makaronu na uszy pisząc teraz o większości czy coś w ten deseń, czasy i oczekiwania nie są stała a zmienną, średni wiek graczy, graczy z hajsem itd. jest wiele parametrów.
Reasumując nasze gdybania, brak konkretnych faktów na poparcie czegokolwiek, FPSy już od jakiegoś czasu popadły w słępy zaułek i większości brak autentycznej świeżości - tyle albo aż dalego jest taki wysyp post apo. EFT jako próba interdyscyplinarnej gry jako sam pomysł ok, petarda, tylko wykonanie strasznie marne, mam wrażenie ze potencjał jest nie wykorzystany więc może EA to ogarnie lepiej.
g0d
- 5 years ago@bodyguardOfJesus Ad1. Wiem i rozumiem, że niektórym może się to podobać. Mi się nie podoba, bo nie lubię tego typu przeszkadzajek. Wg mnie dobry FPS powinien się charakteryzować równością szans. Nowy gracz ma mieć takie same szanse jak stary. Piszę to mimo, że spędziłem dużo czasu w Division I Division 2.
Ad2. Starzy gracze odeszli od BFa nie przez znudzenie, tylko przez BF1 i BFV, które właśnie wprowadzily zmiany do rozgrywki. Gracze chcą właśnie starego rdzenia rozgrywki, takiego BF4 vol. 2.
Ad. 5 Pisałem o BFie, że łatwiej na początku grać snajperem. Sorry, ale Army i tego typu gier nie dotykam.
Ad. 6. Nie widzę właśnie sensu w takim graniu. Zdobywanie lepszego sprzętu, żeby mieć przewagę nad noobami, którzy grają pistoletami na wodę. Szału nie ma. Wolę grać po to, żeby mieć większego skilla od noobow, a nie lepsze bronie i pancerz od nich. Słabe to.
Ad. 7. Wiesz, że to niemożliwe. Nowy gracz nie będzie miał z graczami jak Ty szans, bo masz lepsza broń, lepsza amunicje, pancerz itd. A poza tym, jak chcesz pokazać skilla w EFT, gdzie giniesz często od jednej kuli?
Ad. 8 Podałem Ci dokładne dane Steama, bo napisałeś straszną głupotę w kontekście PUBG. Wymyśliłeś sobie tezę i bez zastanowienia ją napisałeś. Każdy wydawca marzy o liczbach i zyskach z PUBG, a Ty piszesz sobie coś odwrotnego i podajesz przykład PUBG jako wtopy 😂- 5 years ago
@Wyrzysk_1985 hyhy, co my tu odwalamy - o matko - jakieś pisarskie Never Ending Story 😃! dooobra...
ad.1: nie lubię tego typu przeszkadzajek - zasadniczo dlatego gramy w różne tytuły, każdy woli co innego, mnie trochę bawi że można biegać w kółko i to juz jest celem samym w sobie, większość biega w sposób nie zorganizowany niczym na wybiegu dla zombie i jakimś tam sposobem próbuje coś ugrać - skrócona wersja Twojego arcade vs Moje EFT które jest marnie zrealizowane ale ma ogromny potencjał, Oka takie tratatata fajne na odreagowanie, czysty aim itd tak jak piszesz, (w UT było coś takiego jak instagimp o ile dobrze pamiętam, jedna bron jeden trafny strzał = jeden kill, tempo przypominało Aimbooster tylko trochę jakbyś puścił go jeszcze z 2x szybciej i dodał movment postaci :-p) absolutny chaos i ok, na rozgrzewkę spoko ale tylko do tego.ad.2: Starzy gracze odeszli od BFa - zaraz zaraz gdyby tak było mogliby zostać ze starszymi Bfami, (jeszcze kilka lat wstecz działał AOT taki mod do UT - dla mnie to absurdalny wynik jak ktokolwiek ciupie w jedno i to samo non stop kurde nie wiem z 15-20 lat, można? Można). Jak tak czytam to gaminng traktujemy prawdopodobnie zupełnie odmiennie, dla mnie to ma być jak przygoda, branie udziału w filmie zamiast bierne oglądanie, nie wiem tylko czy chciałbym film akcji z tymi samymi gagami o długości "Mody na sukces" ;-D! no nie ma raczej bata, nie dałbym po prostu rady, wymagam od siebie więcej, trudniej = lepiej... a na pewno mniej nudno.
ad.5: Pisałem o BFie - aaaa, i teraz się zgadza, być może jak snajpe sprowadzisz do prostego kijka co popycha w lini prostej i robi pif paf to jest łatwa, tylko czy jeszcze to snajpa? :-] Ciekawy jest ten fenomen graczy klasycznych FPS gdyż zwykle faceci stawiają sobie wyzwania, i aim skill spoko, wiem że spłycam, wiem że zaraz dopiszesz i po co to komplikować - od razu odpowiem - gdyż trudniejsze zwycięstwo lepiej smakuje :-p przynajmniej moim zdaniem. Trochę jakbyś mógł grać w szachy a wybierałbyś warcaby, no ale oczywiście nie namawiam, każdy robi co lubi. Nie dostrzegam też tego że coś może być za trudne ( popatrz na Kubice, z masakrycznego wypadku prowadzi właściwie jedna ręką bolid F1 mało LeMans 24 bez skuchy w tempie mocno wyścigowym i robi to lepiej od 99,99% ludzi komentujących go a mających dwie ręce, no to jest trudne, ale nie stawianie sobie poprzeczki coraz wyżej w grach? Niczym nie ryzykujesz).
ad.6:Zdobywanie lepszego sprzętu, żeby mieć przewagę nad noobami - i again pudło, EFT posiada balans, testowaliśmy to wielokrotnie gdyż nie ma o tym info, ta sama mapa różny gear itd. Natomiast rozumiem że jak nie ma i serwer nie może nikogo wpiąć to łata z tego co jest komplety na mapę i ok wtedy to może być lipa dla begina... ale też z reklamacjami to do saszki, większość tytułów obecnie wydanych ma efektywny balans - to taki must have - przyczyna jest prosta, chcesz utrzymać graczy, oni chcą grać z ludźmi na swoim poziomie jaki by on tam nie był. Mam wrażenie (chociaż nie mam na to dowodu w formie wypowiedzi dev EFT) że pierwsza runda to takie wrzucenie na głęboką wodę, coś jakbyś np. kończył dzień/sesje i był rozgrzany w tempie i serwer to zapisuje a kolejno kontynuuje w pierwszym raidzie przy następnej sesji gry a dalej bierze to za punkt wyjścia czy Win czy nie. Begin powinien mieć to wyskalowane na swoim poziomie. Nie wiem czy ktoś to potwierdzi/zaprzeczy może to być jaki wielokrotnie złożony przypadek.
ad.7: Nowy gracz nie będzie miał z graczami jak Ty szans - i owszem będzie miał tylko to wymaga taktyki, czasem można mieć trochę szczęścia, nawet skav'em udawało nam się kroić PMC czy Kille (oczywiście tego z przed ostatnich zmian), sam jak zaczynałem i ukroiłem Kille szybką strzelba po nogach owszem fart ale ok.
jak chcesz pokazać skill'a w EFT, gdzie giniesz często od jednej kuli? - sprecyzujmy tylko skilka w arcade czy skila w EFT? gdyż na to drugie składa się więcej parametrów w tym taktyka, timing itp. serio proponuje wejdź z kimś ogarnianym na Faktorkę lub LAB'sy, miałem takie momenty ze nie było czasu na przekładkę magów, leczenie w locie albo strzyksa z pre meds'em i wio, mało to goniąc z time mate nadal ledwo nawet na zmianę wyrabialiśmy, zabawa świetna, max dynamiczna, problem to hitbox'y oraz kwestia bardziej mapy np. Woods'y zwolniły przez wielkość i stały się symulatorem Tony Halika.
ad.8: napisałeś straszną głupotę w kontekście PUBG – zaraz zaraz... a nic podobnego, obecny sukces gry jest wyłącznie za sprawą platformy mobilnej i tego używają w PR jako swego rodzaju zasłony dymnej - to się ma nijak do gry na PC, po drugie potrzebujemy wrócić do momentu premiery Warzone, w tamtym czasie PUBG wyglądał koszmarnie a i tak to było najmniejszy problem, masz tu YT'bowy wehikuł czasu i pigułę pełną info/stanu gry od gościa który w to pykał non stop https://www.youtube.com/watch?v=RS6s-_Wqn48&list=PLMnTK-S7An4KnPauS1myJMdq6QsKysnvT&index=195&t=302s (a potem było tylko gorzej), tu nawet lepsze info https://www.youtube.com/watch?v=1P4OOgG-GG0&list=PLMnTK-S7An4KnPauS1myJMdq6QsKysnvT&index=258&t=3s jako podsumowanie (brzmi to podobnie/ wręcz identycznie jeżeli ogarniasz obecne opinie o EFT, zmiany parametryczne i sztuczne atrakcje jak Killa spawn wszędzie na Interze - co kompletnie nie popycha tematu a jest ewidentną zasłoną dymną z powodu braku prawdziwego progresu). Wracając, a do premiery było jeszcze trochę, dev. PUBG kompletnie nie radzili sobie, kiedy w końcu weszło Warzone ludzie zaorali temat i zostali... cheater''zy oraz jakieś nie ogary. Były gdzieś statsy ile ludzi wyrwało w moment do Warzone, niby no i ok, problem co zaoferowała konkurencja, tylko nie wiem czy to wykopie tzn. na pewno nie teraz gdyż nie mam czasu na to, lubisz cyferki to może Ty?
BTW, fajnie że powstała dyskusja ale tak możemy pisać jeszcze długo a odbiegamy od Hazard Zone.
Na podstawie tylko tych informacji trudno o nadzieję na rewolucje: link 1 link 2 link 3 link 4 link 5 link 6
g0d
- 5 years ago@bodyguardOfJesus Ad8. podałem Ci dokładne dane ze Steam Charts. To tylko gracze grający na Steamie. Masz link: https://steamcharts.com/ W PUBG gra właśnie 361,181 Nadal się nie zgadzam. Nie lubię PUBG, ale graczy ma kilka razy więcej niż EFT i wszystkie BFy razem wzięte.
Nie wszystko zrozumiałem, co pisałeś, bo nie znam tych insiderskich pojęć :-)
Dla mnie zawsze było tak: na jednym biegunie EFT, Army itp., na drugim CoD. Battlefieldy idealnie po środku.
Niech HZ będzie trybem, który obu nam się będzie podobał, bo Ty mnie i tak nie przekonasz, że EFT jest fajne, a ja Cię nie przekonam, że granie w EFT jest stratą czasu.
Pzdr.
About Battlefield 2042
Recent Discussions
- 3 days ago
- 12 days ago
- 2 months ago
- 2 months ago