Forum Discussion

YRU_Pixie's avatar
YRU_Pixie
Seasoned Newcomer
2 months ago

Komputer wyłącza mi się po zmianie procesora

Dzisiaj tj. 12.06.2025 r. wymieniłem swój stary procesor Ryzen 5 2600, na Ryzen 5 5600x. Wszystko zrobiłem według instrukcji, aktualizacja biosu itd. Dla ścisłości (Produkt płyty głównej    AB350M-HDV R3.0), zasilacz to Supremo FM 5 Gold 750 W, karta RX 6600. Mianowicie, wyłącza mi komputer po przegraniu 5 minut, nieważne czy z AI czy z ludźmi. Sprawdzałem w wielu grach Cyberpunk 2047, Clair Obscure Expedition 33, w żadnej z wymienionych nie występuje ten problem. Jedynie w Battlefield 2042. Problem nie występował na starym procesorze...

5 Replies

• JACKAL896's avatar
    JACKAL896
    Rising Rookie
    2 months ago

Ja tylko mówię za siebie użyłem kiedyś cclener do aktualizacji sterowników i dla mnie to słabo wyszło, bo pobrał złe teraz zawsze sam szukam na stronie producenta płyty głównej albo na stronie AMD od chipsetu ja bym teraz właśnie powiedział, że winna systemu, jak sam stwierdziłeś, bo po ostatniej aktualizacji dziwne rzeczy się robią w windows 11 sam robiłem ostatnio reinstall systemu mi się wydaje, że już pewnie sam rozwiązał temat, ale nie napisał jeszcze.

• Chytrooki's avatar
    Chytrooki
    Hero+
    2 months ago

Windows 10/11, są znacznie bardziej elastyczne i potrafią dostosować się do zmiany komponentów sprzętowych i sterowników więc użycie CCcleaner załatwi sprawę i zainstaluje poprawne sterowniki, to i tak na niewiele się zda. Jeśli po wymianie procesora doświadcza niestabilności, błędów lub spadków wydajności, czysta instalacja systemu może być najprostszym i najskuteczniejszym rozwiązaniem. 

• JACKAL896's avatar
    JACKAL896
    Rising Rookie
    2 months ago

Raczej nie potrzeba reinstalacji systemu, to jest tylko procesor, jakby wymieniał całą płytę to bardziej, by się przydała reinstalacja ja jak zmieniałem procesor to tylko chipset instalowałem od nowa nie ma sensu, by używał programów do szukania nowych sterowników, jak ma wszystko na stronie swojej płyty. TUTAJ Programy do aktualizacji sterowników często instalują złe sterowniki polecam z nich nie korzystać. 

• Witam! Zainstaluj program do monitorowania temperatur, np. HWMonitor, HWiNFO64, MSI Afterburner lub Ryzen Master. Uruchom go przed włączeniem Battlefield 2042 i obserwuj temperatury procesora (CPU) oraz karty graficznej (GPU) podczas gry. Jeśli temperatura procesora szybko osiąga 90°C lub więcej, komputer może się wyłączać, lub wyłączyć grę. Tak jak wspomniał Jackal896 zainstaluj brakujące sterowniki. Można skorzystać z programów które aktualizują i instalują brakujące sterowniki. Np CCleaner ma wersję próbną która zainstaluje brakujące sterowniki. 

W Biosie sprawdź czy masz włączone X.M.P, w AMD będzie to D.O.C.P lub EXPO. To profil który zwiększa taktowanie RAM. To może powodować wyłączanie. 

Może to nie jest oczywiste pytanie ale czy formatowałeś komputer po zmianie procesora?

• Może zaktualizuj sterowniki chipset, jak to nic nie da to przywróć bios do ustawień fabrycznych powinno zadziałać.

About Battlefield 2042

Dyskutuj o najnowszych wiadomościach i informacjach o grze Battlefield 2042 na forach społeczności.622 PostsLatest Activity: 3 days ago