Forum Discussion

PolandGdynia's avatar
PolandGdynia
New Rookie
1 month ago

Wyrzuca do pulpitu bez ostrzeżenia gra się wieszy BF6

Cześć wszystkim

Mam problem z Battlefield 6 po ostatniej aktualizacji – gra wyłącza się do pulpitu bez ostrzeżenia, zwykle po 10–15 minutach gry, najczęściej w intensywnych momentach lub podczas walki w zwarciu. Wcześniej grałem bez problemu nawet całe noce, a teraz praktycznie nie da się grać

Specyfikacja mojego sprzętu
Procesor: Intel Core i9-14900KF 3.20 GHz
RAM: 64 GB
Karta graficzna: NVIDIA RTX 5080 16 GB
Dysk: Samsung SSD 980 PRO 1TB
System: Windows 64-bit

Co próbowałem
Ponowna instalacja gry
Obniżenie taktowania GPU
Zmiana taktowania RAM
Czysta instalacja sterowników (najnowsze i starsze wersje)
Wyłączenie akceleracji sprzętowej w Windows
Testowanie trybów Fullscreen i Borderless
Wszystko, co sugerują oficjalne poradniki: synchronizacja pionowa, zmniejszanie i zwiększanie liczby klatek, itp

Dodatkowe informacje
Problem pojawił się po ostatniej aktualizacji
Inne gry działają na moim komputerze bez problemów
Analiza crashdumps wskazuje, że gra próbuje dostać się do nieistniejącej ścieżki, co może sugerować błąd w kodzie gry
Ten sam problem występuje też na komputerze znajomego z podobnymi parametrami

Uważam, że to błąd w grze, a nie problem ze sprzętem. Czy ktoś jeszcze ma podobny problem? Każda pomoc lub sugestia będzie bardzo cenna

Dzięki

PS: W załączniku screeny z analizy crashdumps

12 Replies

• ichigoS0L0's avatar
    ichigoS0L0
    Seasoned Rookie
    1 month ago

Ja z tym walczę od premiery, czasem pogram 10 minut czasem dwa dni. Teraz wywala raz na 3-4 dni i to najczęściej przez EA antycheat.

Co ja robiłem jeśli mi wywalało, Czyszczenie aplikacji EA app, potem naprawa EA Antycheata, w pewnym momencie po aktualizacji Ghub robił mi problemy, DFX od dźwięku też takie robił. Zrobiłem format i na czystym pc też mi zdarzyło się wywalić. Musisz zobaczyć w podglądzie zdarzeń czy masz jakiś konkretny błąd, czasem są czasem nic nie ma. No i na pewno zrób undervolt  tej i9 bo może to mieć wpływ na stabilność. Moim zdaniem za 90% takich kłopotów odpowiada EA Antycheat który jest zbyt czuły. 

• EA_Kuba's avatar
    EA_Kuba
    Icon for Community Manager rankCommunity Manager
    1 month ago

Hej PolandGdynia​ 

Dziękuję za przesłanie pliku DxDiag oraz dodatkowych informacji.

Wygląda na to, że problem może być powiązany z błędem 0xC0000005, który pojawia się w NVENCODEAPI_Thunk w sterowniku nvwgf2umx.dll. Tego typu błąd często wskazuje na problemy ze sterownikiem karty graficznej, jednak w tym przypadku sytuacja wydaje się nieco bardziej złożona.

Zwraciłem uwagę fakt, że crash przebiega w dwóch etapach  najpierw gra się zawiesza (brak renderowania animacji, możliwy jest jedynie ruch myszą), a dopiero po chwili następuje całkowite zamknięcie gry. Może to sugerować problem z komunikacją pomiędzy CPU a GPU.

Dodatkowo, ponieważ błąd pojawia się w obszarze NVENC, możliwe jest powiązanie z aplikacjami korzystającymi z nakładek ekranowych lub funkcji nagrywania obrazu.

Proszę, spróbuj wykonać poniższe kroki:

• Przed uruchomieniem gry wyłącz wszystkie aplikacje korzystające z nakładek ekranowych, takie jak:
      • Discord (overlay),
      • NVIDIA Overlay wraz z Instant Replay,
      • Xbox Game Bar.
      • inne aplikacje na Twoim komputerze odpowiedzialne za nagrywanie rozgrywki. 
        • Jeśli korzystasz z OBS, również spróbuj go wyłączyć na czas testów.
    • Edytuj aktualny plan zasilania:
      • Wejdź w Zaawansowane ustawienia - Zarządzanie energią procesora,
      • Zmień wartość Maksymalny stan procesora na 99%.
        Spowoduje to wyłączenie funkcji Turbo Boost i może pomóc w ustabilizowaniu działania systemu.
    • Jeśli czujesz się komfortowo z wprowadzaniem zmian w BIOS-ie, możesz testowo wyłączyć ASUS MultiCore Enhancement (MCE).
      Jest to funkcja na płytach głównych ASUS odpowiedzialna za automatyczne podkręcanie procesora.
      Jeżeli nie masz pewności co do tego kroku pomiń go.