Forum Discussion

ssOuL71's avatar
ssOuL71
Seasoned Rookie
3 months ago
Solved

Gra stutteringuje/laguje - na becie nie bylo problemu.

Witam,

CPU: AMD Ryzen 5 5600X 6-Core Processor 
GPU: AMD RX  6700 XT (Red devil) 12GB
RAM: 32GB 3200

SMA wlączone
XMP wlączone

Wszystko na LOW/OFF - i gra jest niegrywalna... stuttering ekranu - w szczegolnosci jak wchodze w ADS to jest dramat - warp na ekranie, czasami nawet nie mogę wejść w ADS bo tak laguje, ze klikam ADS i odrazu mi z niego wychodzi/nie moge go odpalic. 
Probowalem Borderless, Windowed, Fullscreen - nie ma roznicy, tak samo warpuje.

FPS'y sa 144 caly czas, ale stuttering i lagowanie ekranu jest po prostu kosmiczne.

Jakies rady ? Gralem w kazdy weekend bety ktory byl od deski do deski - 0 problemow, gra smigala plynnie, kompletnie nic sie nie dzialo.

Teraz wydalem 300zl na pelna wersje i nie da sie kompletnie grac...

Co moge zrobic zeby to zaczelo dzialac? Bo mam ochote walnac refund ale czuje, ze cos tu zostalo spartolone skoro na becie bylo IDEALNIE a teraz jest niegrywalnie.

• Dobra Pany, 5h szukania i sprawdzania i poszlo -> https://www.youtube.com/watch?v=pGvyXENXFUk , to zróbcie + jak wlaczycie gre to alt tab -> task menadzer -> sprawdzic czy chrome nie jest w procesach bo lubi zostac i zrec pamiec -> potem ustawienia wyswietlania zmieniacie na gre w oknie (nie borderless a windowed) -> alt enter zeby weszlo na fullscreen i voila - gra dziala normalnie :D 
    kazdorazowo co wlaczenie gry taki proces powtarzac i mozna grac, mi to pomoglo a przewalilem chyba z 20 poradnikow i przeczytalem pol internetu,  dobrze aby EA zauwazylo problem i wydali fixa bo cos jest na rzeczy.

17 Replies

• Sprawdzałem rozwiązanie z user.cfg, minimalizacją okna (włączona akceleracja sprzętowa i game mode), z włączonym i wyłączonym g-syncem. U mnie żadne z tych rozwiązań kompletnie nic nie zmienia. Wrzucam screena z nakładką wydajności, chociaż kill logsy zaciemniają liczniki :)

• ssOuL71's avatar
    ssOuL71
    Seasoned Rookie
    3 months ago

Hej, game mode wlaczone, hags tez, nie uzywam gsync , ale fakt CPU na 95-100% leci jak sa te sciny, ale na becie 0 problemow bylo,  taka sama sytuacja byla z bf2042 - i pare lat pozniej przy bf6 na premierze znow to samo ? slabiutko. 
    W becie byl 10x wiekszy fun dla mnie aktualnie :p a taki sam tutorial z filmiku juz przerabialem w poscie ktory zostal potraktowany  jako rozwiązanie :x

• Chytrooki's avatar
    Chytrooki
    Hero+
    3 months ago

I co dalej masz tka wysokie zużycie ? Masz zainstalowany najnowszy chipset dla płyty głównej i Bios? Zrób tak na filmie i sprawdź. Możesz spróbować włączyć tryb niskiego opóźnienia na ultra, gdyż są już testy i NVIDIA Reflex nie działa poprawnie, czy masz ja włączona czy wyłączona jest tak samo.

• ssOuL71's avatar
    ssOuL71
    Seasoned Rookie
    3 months ago

Zużycie spadlo do 50-70 - niemniej stuttering/warpy sa i nie da sie grac - 140-150 fps trzyma gpu, wiec to ani wina procka - ani gpu, 
    cos sie gryzie - zapewne sterowniki AMD vs BF6 - bo na becie gralem i bylo CUDOWNIE - ale przed uruchmieniem BF6 full - dostalem komunikat, ze musze zaktualizowac sterowniki AMD do wersji XXXXX (najnowsze) zeby móc grać - no i nie mogę grać ;) - downgrade sterowników nie pomaga bo wtedy gra znowu krzyczy, ze musze zaktualizować sterowniki do najnowszych. 
    Patologia bo dalem za gre 300zl - na becie 50h przegrane i NIC , ani scinek ani spadkow - po prostu gralem od deski do deski na becie, a pelna wersja jest i ja nie moge grac. 
    Przerobilem juz 50 poradnikow jak naprawic - i niestety nic nie pomaga.

• Zrobiłem jeszcze test z czystym systemem - żeby wykluczyć, że coś w tle spowalnia. Zainstalowałem czystego Windowsa + tylko sterowniki do AMD, GPU. I dalej tak samo. Wszystkie inne gry chodzą jak należy. BF6 to dosłownie jedyne co nie jest w stanie normalnie działać na jakichkolwiek ustawieniach. Całe szczęście tego nie kupiłem, tylko zainstalowałem w abonamencie, ale sprawdź czy nie możesz zwrócić gry ze względu na jej stan techniczny.

• ssOuL71's avatar
    ssOuL71
    Seasoned Rookie
    3 months ago

też myslalem nad takim rozwiązaniem ale widzę, że nie warto.. 
    mam 20+h walki, poczekam na fix;) moze sie doczekam

• Doctrine_DBAL's avatar
    Doctrine_DBAL
    Seasoned Newcomer
    3 months ago

Dzięki. U mnie to złagodziło problemy opisane, w pierwszym poście tego wątku. Dalej występują ale w mniejszym stopniu. Do tego kompletu dodałem jeszcze ustawienia graficzne na Auto(Wydajność) w zakładce Ustawienia->grafika. Czasem troszeczke scina, ale jest już w zasadzie płynnie. 

Mój setup :

Intel i5 9600KF

Ge Force RTX3060 12 GB VRAM

32GB RAM DDR4

2TB SSD na OS Win11Pro oraz 2 TB SSD na Dysku z Grami (SSD Cruciala)

Featured Places

Node avatar for Battlefield 6 Dyskusja ogólna

Battlefield 6 Dyskusja ogólna

Dołącz do społeczności Battlefield 6, aby uzyskać informacje o grze i jej aktualizacjach, omawiać taktyki i dzielić się wrażeniami z gry Battlefield.Latest Activity: 8 hours ago
191 Posts