Forum Discussion

Andrzejxu86's avatar
Andrzejxu86
Seasoned Newcomer
27 days ago

Problem z przegrzewaniem się komputera

Witam, od zeszłego tygodnia po aktualizacji nowej mapy Hagenthal mój komputer bardzo się przegrzewa, temperatury na procesorze sięgają 90 stopni a na karcie graficznej grubo ponad 80 przez co komputer w czasie gry potrafi się zawiesić przez temperatury w czasie grania :(.  Przed aktualizacją było wszystko w porządku temperatury były w normie w okolicach 70 stopni. Zaznaczam że nic nie zmieniałem w ustawieniach graficznych więc nie rozumiem czym są spowodowane tak nagłe skoki temperatur. EA proszę o pomoc

7 Replies

• EA_Kuba's avatar
    EA_Kuba
    Icon for Community Manager rankCommunity Manager
    26 days ago

Hej Andrzejxu86​ 

Rozumiem, że podczas gry zużycie procesora i karty graficznej dochodzi do 100%?

Sprawdź, proszę, czy problem będzie się pojawiać również, kiedy obniżysz ustawienia grafiki. 

Prześlij nam również plik DxDiag - tam powinniśmy znaleźć dodatkowe wskazówki. 

[Info] Jak wygenerować raport DxDiag

• Andrzejxu86's avatar
    Andrzejxu86
    Seasoned Newcomer
    26 days ago

Tak problem pojawia się także po obniżeniu grafiki a nawet rozdzielczości. przesyłam plik dxdiag w załączniku, proszę o dalszą pomoc

• EA_Kuba's avatar
    EA_Kuba
    25 days ago

Dzięki za odpowiedź i przesłanie pliku Dxdiag Andrzejxu86​ 

Ile FPS pojawia się podczas gry?

Zauważyłem, że rozdzielczość monitora jest ustawiona na 4K + aktualnie 144Hz. Znaczy to, że komputer dązy do generowania 144 klatek, lub więcej przez co bardzo obciąża procesor komputera. 

Zacznij proszę od ustawienia limitu klatek w grze najpierw 60 potem stopniowo zwiększaj limit do 90, 120 i 144 (jeśli podczas gry osiągałeś więcej niz 144 klatki). 

Ponadto powiedz nam proszę jakiego rodzaju chłodzenie masz zamontowane na swoim komputerze? Czy istnieje możliwość, że w środku komputera osadził się kurz blokujący wentylatory, lub chłodzenie procesora poluzowało się? 

• A7I3N's avatar
    A7I3N
    New Traveler
    25 days ago

albo pasta termoprzewodząca się <przegrzała> i już nie spełnia swojej roli

• Andrzejxu86's avatar
    Andrzejxu86
    Seasoned Newcomer
    12 days ago

Dziękuje w tej chwili jest już ok. Po prostu zmieniłem rozdzielczość monitora w Windowsie na 1440p i temperatury spadły. Pastę od procesora będe niedługo wymieniał a proszę mi jeszcze na koniec powiedzieć czy jest jakiś sposób żeby Battlefield 6 nie obciążał tak mocno procesora w 100% ?

• EA_Kuba's avatar
    EA_Kuba
    12 days ago

Hej Andrzejxu86​ 

Dzięki za informację. Cieszę się, że problem, choć po części, został rozwiązany. 

Nawiązując do mojego poprzedniego postu i Twojego pytania odnośnie procesora. Zacząłbym od ograniczenia liczby klatek w grze, by sprawdzić, czy będzie się to przekładało na obciążenie procesora. 

• DarkNOV3's avatar
    DarkNOV3
    Rising Traveler
    6 days ago

Nie szukaj problemu w grze. Ta jest dobrze zoptymalizowana i właśnie tak powinna wykorzystywać zasoby, które ma.

Problemem jest wyłącznie twój komputer, jak nie czujesz się na siłach oddaj do serwisu. Tu trzeba porządnego czyszczenia, zmiany past, ewentualnie chłodzenia, GPU jako iż to 2080 ti po tylu latach na bank ma suchą pastę.

Featured Places

Node avatar for Battlefield 6 Dyskusja ogólna

Battlefield 6 Dyskusja ogólna

Dołącz do społeczności Battlefield 6, aby uzyskać informacje o grze i jej aktualizacjach, omawiać taktyki i dzielić się wrażeniami z gry Battlefield.Latest Activity: 13 hours ago
213 Posts