Forum Discussion

cyianodon's avatar
cyianodon
Seasoned Newcomer
1 month ago

Wyłączenie żeńskiego glosu w narracji i komunikatach

Dlaczego nam się wciska na sile jedynie glos żeński komend i narracji? Dlaczego męska narracja jest dyskryminowana? Czy to jest ta "inkluzyjność i różnorodność", którą promują twórcy gry? Czy mój post również zostanie ocenzurowany, tak jak poprzednich użytkowników? Czy to jest wasz pozom szacunku drodzy twórcy do swoich odbiorców? Sądziłem, ze Batlefield to gra wojenna, ale nie sądziłem, że stanie się narzędziem wspierania wojny płci.

4 Replies

• cyianodon's avatar
    cyianodon
    Seasoned Newcomer
    1 month ago

"Wyłącz dźwięk narratora i odgłosów żołnierzy. " Dzięki. Znam to rozwiązanie i stosuję je, ale to trochę działanie na zasadzie: "Popsuł ci się samochód? Zamiast go naprawiać przesiądź się na rower" ;). 

• cyianodon's avatar
    cyianodon
    Seasoned Newcomer
    1 month ago

"nie są wprowadzane z intencją „dyskryminowania” "- intencje są piękne, ale skutki niestety opłakane.

"element kierunku artystycznego" - to bardzo niebezpieczny rodzaj narracji. 

Użycie słów odnoszących się do sztuki w kontekście usunięcia jakiejś opcji w grze jest bledem leksykalnym, z kolei usunięcie czegoś, co skutkuje zawężeniem lub zredukowaniem jakiejś perspektywy i nazwanie tego wizją artystyczną to komiczny oksymoron. Stosując takie zabiegi retoryczne jeden z waszych moderatorów uciął w podobnym wątku dyskusję bo mu się środki wyrazu artystycznego forumowiczow nie spodobały. Idąc tym tropem nienawistną można nazwać zarówno mowę, jak i fakt odbierania głosu pod subiektywnym pretekstem - bo cos np. uderza we wrażliwość tego i owego u moderatora.

Czyli idąc waszym tokiem rozumowania, jeśli wyeliminujemy postacie osób kolorowych i kobiet z gry, to jest to dopuszczalne, bo to będzie jedynie przejaw wizji artystycznej twórców gry, prawda? Tylko dlaczego mam dziwne przeczucie, że nigdy do tego nie dojdzie? Jak zwykle w konfrontacji z nachalnym promowaniem ideologii feministycznej ostatecznie zdecydują portfele, a z tego co wiem u wielu już zdecydowały.

Ps. Ostatnio ktoś obraził moją matkę, ale miał dobrą intencję. Wytłumaczyłem prostej kobiecie, że to nie obraza, ale jedynie specyficzny środek wyrazu artystycznego. Od razu humor jej się poprawił.

• EA_Kuba's avatar
    EA_Kuba
    Icon for Community Manager rankCommunity Manager
    1 month ago

Hej cyianodon​ 

Chciałbym zaznaczyć, że rozwiązania dotyczące narracji i komunikatów są decyzjami projektowymi twórców gry i nie są wprowadzane z intencją „dyskryminowania” którejkolwiek grupy. To raczej element kierunku artystycznego lub dostępności, który może się różnić między wersjami gry lub ustawieniami.

Sprawdź, proszę, rozwiązanie zaproponowane przez Chytrooki​ , jeśli jednak nie zadowala Cię takie rozwiązanie, możesz potraktować ten wątek jako feedback. Takie opinie są zbierane i mogą mieć wpływ na przyszłe zmiany.

Co do moderacji: posty nie są usuwane za samą opinię, natomiast ważne jest, aby dyskusja pozostawała rzeczowa i zgodna z zasadami forum.

Dzięki za podzielenie się swoim zdaniem.

• Wyłącz dźwięk narratora i odgłosów żołnierzy. Wtedy będziesz miał lepszy dźwięk kierunkowy bez zbędnego szumu. To najlepsze co możesz zrobić dla zachowania immersji w Battlefield 6. Pozdrawiam. 

Featured Places

Node avatar for Battlefield 6 Dyskusja ogólna

Battlefield 6 Dyskusja ogólna

Dołącz do społeczności Battlefield 6, aby uzyskać informacje o grze i jej aktualizacjach, omawiać taktyki i dzielić się wrażeniami z gry Battlefield.Latest Activity: 2 days ago
224 Posts