Forum Discussion

Wieczorek1990's avatar
Wieczorek1990
New Rookie
9 hours ago

Bottleneck na i7-14700f w 1440p? Czy problem z rdzeniami P / E w Intel?

Dzień dobry,

Piszę tego posta ponieważ mam dziwny bottleneck na procesorze i wydaje mi się, że to nie jest normalne, że to raczej błąd gry. Zacznę od specyfikacji komputera:

Procesor: Intel Core i7-14700F; Karta graficzna: RTX 5080; RAM: DDR4 32 GB 3200MHz CL16-18-18-38; Płyta główna: Gigabyte B760 GAMING X DDR4; Zasilacz: Gigabyte Aorus Elite P 1000W 80 Plus Platinum ATX 3.1; Sterowniki i Windows najnowsze

A teraz podam wydajność w dwóch skrajnych scenariuszach po których wnioski same się nasuną. Wszystko w rozdzielczości 2560x1440 oraz z wyłączęniem renderowania przyszłych klatem i włączonym NVIDIA Reflex + boost:

Ustawienia najniższe, wszystko na low albo wyłączone, DLSS balance. Średni FPS 125-140 (w zależnośći od mapy, ale trochę też losowo co jest charakterystyczne dla bottleneck), częstę spadki na chwilę w okolice 110 fps, 1% low 78-82 fps. Frametime CPU jest prawie 2.5x większy od frametime GPU. W tym scenariuszu obciążenie GPU to 40-60% a procesora 65-75% (nie dużo - nie wygląda na bottle neck - no chyba, że są używane rdzenie E zamiast P a P odpoczywają stąd nie widać 100%?)

Drugi scenariusz to wszystko na max bez kompromisów, overkill + DLAA. Tutaj średnio 110-118 fps, 1% low taki sam 78-82 fps. Nadal frametime CPU jest wyższy niż GPU - podobne konfigurację na testach na YT wyciągaj w tych ustawianiach 145-155 fps na tych ustawieniach i na dodatek bardziej stabilnie z większym 1% i bez dropów. Obciążenie procesora mam 45-65% a karty graficznej około 80-90%.

Czy nie wydaje się Wam, że tak skrajne scenariusze leżą zbyt blisko siebie jeśli chodzi o wydajność? No i ten frametime? Chat GPT wspomniał o przypadku gdzie gra nie używa wszystkich rdzeni P albo używa rdzeni E zamiast P. I wydaje mi sie to najbardziej prawdopodobny powód mojego problemu. Ewentualne ale dużo mniej prawdopodobny scenariusz to bottleneck na RAM (ale serio? przy 110fps aż taki bottleneck?) albo jeszcze mniej prawdopodobne, za słaby procesor i każdy użytkownik tego procka tak ma? No nie sądze...

Lata po sieci poradnik na user.cfg gdzie wpisuje sie ilość rdzeni i wątków ale to u mnie nie pomaga (próbowałem 8 rdzenie i 16 wątków jak również 20 rdzeni i 28 wątków)

Czy ktoś ma taki problem? Czy twórcy są go świadomi? Czy ktoś znalazł rozwiazanie?

3 Replies

• Witam. Rozwiązanie z filmu + aktualizacja biosu i nowe sterowniki do płyty głównej chipsetu. Pamiętaj że masz do takiego PC nie odpowiednie ramy, ja rok temu kupiłem 7900XTX i przez ramy zwróciłem go do sklepu bo na i7 12 generacji i ddr4 nie dawał mi większej wydajności niż 3070 TI, oczywiście może jakość obrazu była znacznie lepsza ale nic poza tym, też zdziwiłem się co za licho że tak ramy mogą pozwolić zablokować kartę, ale tak mogą i to bardzo. Aktualnie przy Ryzen 7 9800 x3d + 5080 DDR5, z DLSS na Quality i ustawieniami głównie Low, mam około 290 do 250 klatek. Kupuj Ryzena i DDR5 nie baw się w Intela bo to ściek no chyba że mówimy o pracy to Intel jest zdecydowanie lepszy, ale do gier AMD to boost ogromny z 3D Cachem.

https://youtu.be/v9cGr8rBjrI?si=V6EK-ktJz1VaRyKd 

• Niestety, to nie jest rozwiązanie. Widziałem ten film wcześniej. Chyba jest pod AMD bo żaden twórca nie tłumaczy jak podejść do procesorów intela. Ale próbowałem wpisać 8 rdzeni i 16 wątków (tylko rdzenie P) jak i 20 rdzeni i 28 wątków.

Bios / chipset aktualizowany. Robiłem to po beta BF6 bo myślałem, że i5-13400f jest za słapy i ma bottleneck (wtedy jeszcze na RTX 2080). Więc zamówiłem i7 i zrobiłem wszystkie update'y.

Ja rozumiem, że AMD ma w ofercie najlepszy procek ale to nie znaczy, że intel to ściek - wszystko zależy od wyceny. Tudzież jeśli mój procek nie jest bottleneck (a nie powinien) to AMD z tą kartą wyciągnie 5-15 fps więcej.

Prośba o inne rozwiązanie niż "kup AMD" ;)

Dziękuje

• Chytrooki's avatar
    Chytrooki
    Hero+
    3 hours ago

Przepraszam ale może mnie źle zrozumiałeś. Masz DDR4 3200mhz CL16  nigdy nie będzie dobrej wydajności jeśli nie zmienisz na ram z DDR5, niema możliwości żebyś osiągnął wyższe klatki. Dlaczego uważam Intel za ściek, a zobacz teraz żeby zamontować DDR5 musisz wymienić płytę główną, no chyba że masz hybrydę z DDR5 to musisz wymienić tylko Ram na DDR5. Poza tym Intel co roku zmienia socket na płytach głównych do nowych procesorów AMD raz na 6 lat. Poprostu musisz zmienić ram i wszystko będzie dobrze.

About Battlefield 6 Problemy techniczne

Masz problemy z FC Battlefield 6? Dołącz tutaj, aby znaleźć pomoc w kwestiach związanych z łącznością, wydajnością, awariami i nie tylko.73 PostsLatest Activity: 24 minutes ago