Forum Discussion

Portalus's avatar
Portalus
New Novice
1 month ago

Mocne zacinanie się gry

Od winter dlc gra stała się niegrywalna. Wciskanie klawiszy na klawiaturze podczas rozgrywki powoduje przycięcie gry na ułamek sekundy. Czuję się jak w power poincie. Czy możecie w końcu rozwiązać ten problem? Na steam są dziesiątki stron od ludzi, którzy też nie mogą grać. Zapłaciliśmy pełną cenę AAA, tymczasem produkt jest zepsuty.

Gra chodzi płynnie, dopóki nie używamy klawiatury...

7 Replies

• Ja bym szukał problemu w tym co napisałem. Ewentualnie aktualizacja Windowsa i chipsetu AMD na stronie producenta od płyty głównej + Bios pewnie będzie wymagany. To jest często zalecane dla procesorów AMD.

• Chytrooki's avatar
    Chytrooki
    Hero+
    1 month ago

Spróbuj w takim razie DDU. Odinstaluj sterownik używając DDU(Musisz wejść w tryb awaryjny Windowsa). Następnie zainstaluj sterowniki AMD. Dodatkowo usuń folder BF6 z Dokumentów. Jeśli Ci się nie chce może użyj Freesync, w niektórych grach jak Battlefiled, Call of Duty może to pomóc w zarządzaniu klatkami. Nie masz tak zwanych gubiących się klatek gdyż karta generuje tyle ile wstanie wyświetlić na monitorze co może pomóc w dropach które aktualnie masz. Przyjrzyj się dla programu Adrenaline od  AMD czy nie masz włączonych jakiś wspomaga Anty Lag Enchacment Sync itp. to też może powodować problemy. Musisz sprawdzić różne scenariusze. W Windows zobacz czy uruchomione masz akcelerację sprzętowa. Sprawdź zarządzanie energią lepiej zostawić na normalny niż wysoka wydajność czasami ludzie myślą że to w czymś pomoga, ale prawda jest taka że może powodować problemy w nowych systemach.

• Żeby uniknąć niepotrzebnych sugestii podsyłam link do wątku na steam, gdzie twórcy 2 mies temu obiecali że coś zrobią i wciąż nic się nie wydarzyło. 

https://steamcommunity.com/app/2807960/discussions/0/691995294562308287/

Żadne fikołki ze sterownikami, poolingiem, ustawieniami grafiki nie pomagają. Jedynie działa wystukiwanie tych przycisków przed i w trakcie uruchomiania gry ale to tylko 7 klawiszy a w grze realnie używa się parunastu.

Z resztą ten fix jest szamański, połowiczny i nie za to płaciłem, kupując grę.

• Maximum pooling rate to 1000. Taka też jest specyfikacja dla Razer Ornata V3X. 

Powinienem jeszcze wspomnieć że to zacinanie gry występuje podczas naciskania klawiszy, kiedy ruszam myszką. Czyli, rozglądam się w grze i naciskam klawisz spacji, przy każdym podskoku lub ruchu mam mocną ścinę.

Pooling myszy 125 zmieniany z większej wartości i też nic nie dało

• Cpu: 5800X

Gpu: 9070XT

Mobo: Rog Strix B450F Gaming

Ram: DDR4 32GB 3200MHz Kingston Beast

Nie używam żadnego sync ani FrameGen, jedynie FSR - chociaż to i tak nie robi roznicy.

Gram na 2K, Very Low przy około 180fps, przy czym feeling z gry jest jakby miał 30fps.

Nie sprawdzalem poolingu i nie sadzilem ze taki w ogole jest dla klawiatury. Dam znac jak sprawdze

• Wyślij specyfikację PC, sprawdź czy klawiatura niema ustawionego zbyt wysokiego polling rate. Masz włączony g sync lub freesync?

Featured Places

Node avatar for Battlefield 6 Problemy techniczne

Battlefield 6 Problemy techniczne

Masz problemy z FC Battlefield 6? Dołącz tutaj, aby znaleźć pomoc w kwestiach związanych z łącznością, wydajnością, awariami i nie tylko.Latest Activity: 2 days ago
217 Posts