Forum Discussion

kingaidenx97's avatar
8 years ago

100% obciążenia procesora podczas gry

Witam, chcę się poradzić co robić bo już mnie szlag zaczyna trafiać. Grę kupiłem z tydzień temu i przed aktualizacją chodziło przyjemnie lecz gdy wczoraj pobrałem ostatniego updejta to ciągle mam 100% zużycia procesora. Śmieszna sprawa bo karta graficzna przez to nie chodzi na pełnych obrotach i taka sytuacja robi po prostu bottleneck dla niej. 

By rozjaśnić sprawę wypiszę podzespoły. (

Intel Core i5 6400 + SilentiumPC Grandis II XE1436
MSI B250 Gaming M3 LGA1151
Asus GTX 1050Ti Strix 4GB
8GB HyperX Fury DDR4 2133mhz
SSD Samsung 850Evo 120GB
HDD Seagate Barracuda 1TB
SilentiumPC Aquarius X70W
SilentiumPC Vero M2 600W

a system to Windows 10 Pro 64 bit

Temperatura procesora podczas gry to zaledwie około 35 stopni.

Próbowałem różnych tricków z youtuba czy z plikiem user.cfg i o ile ten drugi coś zmienił to i tak niewiele bo zużycie podskakuje co jakiś czas do 100% i łapie konkretnego laga a testowane było to na trybie dla 24 graczy.. Tak gdy nie było skoku do 100% to cały czas 60fps bo gram na VSYNC. (z tym czy bez i tak problem występuje)

Używałem też opcji napraw grę ale również nic nie pomogła.. Co ciekawe gdy zapytałem na serwerze czy komuś też ten problem po ostatniej aktualizacji dał się we znaki to odezwał się gracz posiadający również i5 lecz starszej generacji a dokładnie i5 4590.

Przechodząc do sedna, co zrobić bym mógł sobie komfortowo pograć? Sprzęt spokojnie ciągnie i bardziej wymagające gry a ta sprawia mu jakiś problem po ostatnim update. 😞

15 Replies

• Sterownik chyba nic nie da bo przedtem miałem sporo starszą wersję sprzed bodaj 4 miesięcy. Tak czy inaczej posprawdzam te porady napisane przez Ciebie @EA_Odix bo niektórych nie wdrażałem w życie. Niestety przełączanie między DX11 i DX12 nie pomogło ale jest kilka rzeczy z którymi wiążę nadzieję. Także dzięki za podpowiedzi i będę sprawdzał. Jeśli coś z tego podziała to sie tym tu podzielę by ktoś skorzystał.

Tak przy okazji, wiadomo coś czy studio działa w sprawie tych problemów z procesorami Intela? @MattiuDefo mi wspominał, że ma FX 6100 a to przecież sporo tańszy i mniej wydajny procesor od nowych i5 a jednak u niego ten problem nie występuje. 🙂

• EA_Odix's avatar
    EA_Odix
    Icon for EA Staff (Retired) rankEA Staff (Retired)
    8 years ago

@kingaidenx97 

Studio sprawdza zgłoszenia co do wydajności, jednak większość dotyczy głównie problemów po stronie samego Windows 10 FCU (patrz wątek o FPS). Co do wspomnianego FX 6100, to jest to 6 core vs 4 core i5, dlatego w grach jak BF 1 może nawet lepiej się sprawdzać. 

Mam nadzieję, że wcześniej wymienione kroki oraz te ze zbiorczego wątku o FPS-ach pomogą! 🤞 

• Przy FX 6100 bardziej można się skłaniać do tego, że procesor ma jakby 3 rdzenie i 6 wątków. AMD przy FX'ach zrobiło budowę modułową i trochę inaczej to wygląda. 

Na opakowaniu podawana jest ilość modułów i do obiegu przyjęło się, że podają ilość rdzeni jako właśnie ilość modułów. 

Mi tu wygląda trochę to na jakiś problem z obsługą Intela przez tą konkretną odsłonę bo w BF4 nie mam czegos takiego, że wbija mi na 100% cały czas tylko jest od ok. 60% do może 90% chwilami. A mówię tu o trybach dla 64 graczy na mapie Szanghaj. 

No nic póki co pozostaje mi popróbować zrobić to jakoś własnoręcznie a jak nie podziała to czekać na aktualizację. Skoro ta ostatnia popsuła mi grę to może kolejna ją naprawi. :D

• kingaidenx97's avatar
    kingaidenx97
    8 years ago

Odświeżam bo po dalszych poszukiwaniach przyczyny tego zauważyłem, że sporą winą można by tu obarczyć lukę w procesorach Intela o której w tym środowisku ostatnio dość głośno. 

Luka ta po załataniu może powodować duże spadki wydajności tylko czy aż tak wielkie by zużycie wynosiło ciągle 100%? :/

• EA_Odix's avatar
    EA_Odix
    Icon for EA Staff (Retired) rankEA Staff (Retired)
    8 years ago

@kingaidenx97 

Intel w dniu 7/02 opublikował informację, jakoby wypuścił/wypuści nową poprawioną aktualizację bezpieczeństwa, która może naprawić problemy zauważone po ostatniej łatce. W tym wątku dodałem jeszcze obejście z plikiem stronicowania, który u mnie też pomógł z drobnymi spadkami oraz większym zużyciem procesora.

About Battlefield Dyskusja o serii

Dyskutuj o grach Battlefield na tym forum społeczności.3,146 PostsLatest Activity: 3 days ago