Forum Discussion

BrawoTeam44's avatar
6 years ago
Solved

Battlefield V się wyłącza po uruchomieniu i niszczy tło pulpitu

Witam. Od pewnego czasu, gdzieś mniej więcej od przełomu grudnia/stycznia mam problem z uruchomieniem gry Battlefield V. 

Problem jaki występuje w moim przypadku jest to, że po uruchomieniu gra na chwilę pokazuje tło gry i znaki loga EA (w niektórych przypadkach ukarze mi się kawałek menu), a po chwili program robi czarny ekran i się wyłącza dając na kursor jakieś dziadostwo, które powoduje że po najechaniu na ikonę danego programu na pulpicie, za nią robi się dziwne czarne tło tworząc kwadraty w jej obrębie doprowadzając często do zrobienia się całego czarnego tła pulpitu.

O ile z tym nie mam za bardzo problemu, ponieważ problem czarnego pulpitu jeszcze da się rozwiązać po przez kliknięcie na zdjęcie danego obrazka (również może być ten sam co mieliśmy na pulpicie) i wybranie go jako tło pulpitu, co spowoduje zniknięcie czarnych kwadratów, to jednak martwi mnie to że nie mogę zagrać w grę. 

Do gry od przełomu grudnia/stycznia wchodziłem sporadycznie, ale i tak nie mogłem od tamtego czasu zagrać normalnie. Nie wiem czego jest to wina ?

Czy winny może być dysk główny (tutaj wspomnę, że wszystkie gry z serii Battlefield jakie posiadam mam na dysku D, którego przeniosłem wcześniej z C, z uwagi na problemy z miejscem), czy może po ostatnich aktualizacjach podniosły się wymagania na inne od tych jakie preferowano w czasie premiery gry (o ile pamiętam mój komputer ma kartę GTX 1050, a do gry była wymagana GTX 1060) ? Czy winne mogą być aktualizacje Orgin, lub jeden przypadek gdy na potrzeby stworzenia przeróbki o Leopoldzie chciałem nagrać gameplay z gry za pomocą programu Camtasia Studio 8 ?

Jeżeli miał już ktoś ten problem prosiłbym o napisanie co w tym przypadku powinienem zrobić ? Gdzie leży cały mój problem ?

• Spróbuj wykonać naprawę instalacji gry w Origin.

Aby to zrobić naciśnij prawy przycisk myszy na okładce gry, następnie z listy która Ci się rozwinie wybierz napraw grę. Daj znać czy to pomogło rozwiązać Twój problem.

5 Replies

• Spróbuj wykonać naprawę instalacji gry w Origin.

Aby to zrobić naciśnij prawy przycisk myszy na okładce gry, następnie z listy która Ci się rozwinie wybierz napraw grę. Daj znać czy to pomogło rozwiązać Twój problem.

• Dzięki za informacje. Postąpiłem tak jak napisałeś i gra działa poprawnie. Jedyne co sprawiło problem to lekkie spadanie klatek na sekundę (FPS) i wywalenie błędem "pamięć nie może być read" przy próbie usunięcia komunikatu Windows chcący zwolnić miejsce na dysku, który wyskoczył mi podczas gry i zasłonił kawałek ekranu podczas gry (w dostosowaniu przed wejściem do akcji w bitwie). Przy rozegraniu jednej "próbnej" bitwy wszystko przez cały czas działało normalnie. Nie było żadnych komunikatów, czy wywaleń do pulpitu, poza tym jednym przypadkiem z komunikatem. Jedyne co lekko irytuje to spadające FPSy na początku bitwy lub w bardziej dynamicznych akcjach, tak ogólnie nie miałem innych problemów. 

Dziękuje za pomoc. W razie jakiś problemów będę pisać pod tym tematem, lub w nowych wątkach, jeżeli dostrzegę jakieś nieprawidłowości działania programu.

• Cyrtafix's avatar
    Cyrtafix
    6 years ago

Spadki mogą być związane ze sprzętem bo silnik gry jest dość wymagający 🙂. Cieszę się, że mogłem pomóc 🙂.

• EA_Kuba's avatar
    EA_Kuba
    Icon for Community Manager rankCommunity Manager
    6 years ago

Hej @BrawoTeam44 

Jeśli odpowiedź @Cyrtafix pomogła Ci w rozwiązaniu problemu to nie zapomnij oznaczyć jej jako rozwiązanie 🙂

• Dzisiaj znowu pojawił się problem z wyłączającą się grą w trakcie rozgrywki. Czy powinien znów kliknąć napraw grę ?

About Battlefield Dyskusja o serii

Dyskutuj o grach Battlefield na tym forum społeczności.3,146 PostsLatest Activity: 3 days ago