Forum Discussion
Hej @GrubciuPLOTW
Którą część gry próbujesz uruchomić?
Na jakiej platformie pojawia się problem (Steam/Origin)
Czy wyłączeniu gry towarzyszy jakiś komunikat błędu (jaki?)
Jakie kroki zostały przez Ciebie dotychczas wykonane, aby rozwiązać ten problem?
- 4 years ago
Podpinam się! Mam dokładnie to samo, wiele razy odpalania gry zanim załapie, a jak już się uda to po przejściu w ekran wczytywania rozgrywki wywala do pulpitu, żadnych komunikatów, totalnie nic, gra się wyłącza i tyle.
Odpala na steamie, Dragon Age Inkwizycja. Co do podjętych kroków to jeszcze nic, bo nie znalazłam w necie żadnych wskazówek, a sama nie chcę nic namieszać ;/
- EA_Kuba4 years ago
Community Manager
Hej @97Groszek
Dzięki za odpowiedź.
Czy podczas wyrzucania gry do pulpitu pojawia się jakiś komunikat błędu?
- 4 years ago
po przejściu w ekran wczytywania rozgrywki wywala do pulpitu, żadnych komunikatów, totalnie nic, gra się wyłącza i tyle
A co do RAMu 8 GB(dostępne 7,89GB)
- 4 years ago
Moi drodzy, @97Groszek @GrubciuPLOTW
Poczytałem na zagranicznych forach (również naszym) i znalazłem następujące propozycje rozwiązań, które moim zdaniem są sensowne.
Poniżej opiszę przypadki dotyczące DA:Inkwizycja (sam w to aktualnie pogrywam), ale może i w innych wersjach gier się przydadzą.
1. Crash przy połączeniu z serwerami DA - tutaj support jak i inni gracze zalecają wyłączenie programu antywirusowego, zwłaszcza AVG lub Avast. Ewentualnie można dodać grę do wyjątków programu antywirusowego oraz dodać następujące pliki do pomijanych.
origin.exe
OrignClientServes.exe
OriginThinSetupInternal.exe
2. Jeżeli poprzedni punkt nie rozwiązał problemów to na 90% będzie to problem z ustawieniami grafiki. I tak:
- ludzie często wspominają o crashach związanych z AA (antyaliasing) - wyłączenie tego spowoduje, że gra zacznie normalnie działać. Jeśli to możliwe to w ustawieniach gry (o ile jest możliwie by dostać się do menu głównego, wyłączyć tą opcję), jeśli nie to przez klienta gry (Origin?),
- zdarza się, że ustawienia monitora między klientem Steam a Origin są rozbieżne i stąd crashe - tutaj należy poeksperymentować i ustawiać rozdzielczość monitora, tak by w kliencie Origin i systemowym były te same,
- powiązane z poprzednim problemem - problemy powodują czasami sterowniki, zwłaszcza w laptopach z kartą zintegrowaną/dedykowaną. Sprawdzcie, czy gra wam się odpala na dedykowanej oraz zaktualizujcie biblioteki DirectX9 (sterowniki).
Dodatkowo sprawdzcie działanie gry na czystym systemie tzn bez żadnych programów działających w tle (zdarza się, że któryś z nich przypadkowo "gryzie się" z innymi).
Dajcie znać, czy któreś z rozwiązań Wam zadziałało
Miłego dnia 🙂
- 4 years ago
Dopiero całkowite wyłączenie avasta usunęło problem.
Ale jest super, działa i nie rozłącza, bardzo dziękuję za pomoc 🙂
About Dragon Age Dyskusja o serii
Recent Discussions
- 10 days ago
- 2 months ago
- 2 months ago