Forum Discussion
Hej @mareckipoczta
Wydzieliłem Twój komentarz z innej dyskusji, w której ostatni komentarz został udzielony ponad 3 lata temu.
Obawiam się, że z racji charakterystyki wiadomości z kodami zapasowymi, nie będzie możliwości tymczasowego przechowywania ich na serwerze. Wiadomości z kodami zapasowymi mają określoną "ważność" i muszą zostać wykorzystanie w wąskim przedziale czasu z przyczyn bezpieczeństwa. Z tego tytułu jeśli nie mogą zostać dostarczone do odbiorcy są odrzucane przez serwer.
Jeśli pojawiają się problemy z otrzymaniem wiadomości z kodem zapasowym, w takich momentach przydają się kody zapasowe, które wyświetliły się po uruchomieniu weryfikacji dwuetapowej.
W przeszłości dla tego konkretnego dostawcy obejściem było zalogowanie się na poczcie o tej samej nazwie, ale innej domenie (op.pl;spoko.pl etc.).
- 2 years ago
Dzięki za zainteresowanie tematem.
Tak naprawdę jest to sprawa do rozstrzygnięcia między administratorami tych dwóch dużych instytucji. Na końcu wiadomości osoba odpowiadająca na moje pytanie dotyczące niedostarczania wiadomości z określonej domeny wskazała adres email, na który powinien się skontaktować administrator serwera nadającego te wiadomości.
Powiem szczerze, że rozwiązanie wskazane przez pomoc techniczną onetu jest ciekawe: użytkownik ma spowodować, że administrator jednej dużej firmy ma skontaktować się z działem ABUSE drugiej dużej firmy 😉 Cudnie... (z drugiej strony onet.pl nie ma żadnego interesu w tym, żeby ten problem rozwiązać). Napisałem o tym w trakcie kontaktu z pomocą techniczną EA.com i poniekąd ta informacja została przekazana dalej. Czy oni podejmą działania? Nawet nie mam tego jak sprawdzić.
Moim celem jest odblokowanie mojego konta, które zakładałem jeszcze jak platforma nazywała się ORIGIN i wówczas nie było weryfikacji dwuetapowej. W związku z tym nie posiadam kodów zapasowych. Konto jest zablokowane ze względu na długi czas nieaktywności. Obsługa techniczna EA.com nie może nic zrobić dopóki ja nie odblokuję konta. Mogę to zrobić tylko przez wpisanie kodu jednorazowego, ponieważ EA w 2020 roku zmieniła moje hasło (względy bezpieczeństwa). Z tego powodu kontaktowałem się z dostawcą email (onet.pl), żeby nie otrzymywać odpowiedzi w stylu "sprawdź katalog SPAM".
Dodatkowo nadmienię, żeby sprawdzić czy kody są wysyłane próbowałem na innych skrzynkach pocztowych. Okazuje się, że onet to nie jedyna domena, na którą nie dochodzą kody z EA.com. W domenie Multimedia Polska (Vectra), czyli mm.pl także kody nie dochodzą, więc nawet konta nie można założyć. No wydaje mi się, że to raczej EA powinno zależeć na tym, żeby polityka bezpieczeństwa innych firm nie kwalifikowała ich korespondencji jako nadużycie albo treści niebezpieczne (dział ABUSE). Względy techniczne, czyli czy można kolejkować wiadomości z określoną "ważnością" niespecjalnie mnie interesują. Przyczyn odrzucania wiadomości może być więcej, którymi onet może nie może a może nie chce się chwalić.
Co do obejścia innej domeny to raczej w moim przypadku nie wchodzi w grę. Identyfikatorem EA jest cały email łącznie z domeną... inna domena to inny email = inne konto. Nie do końca rozumiem.
- EA_Kuba2 years ago
Community Manager
Hej @mareckipoczta
Dzięki za odpowiedź i za dodatkowe informacje na temat poczty dostarczanej przez mm.pl.
@mareckipoczta napisał/a:
(...)
Co do obejścia innej domeny to raczej w moim przypadku nie wchodzi w grę. Identyfikatorem EA jest cały email łącznie z domeną... inna domena to inny email = inne konto. Nie do końca rozumiem.
Postaram się nieco rozjaśnić. Bazuje tutaj na tym co przekazali mi inni użytkownicy jako obejście podobnego problemu, ponieważ sam nie posiadam poczty w tym serwisie. Z tego co mi wiadomo wiadomość wysłana przykładowo na adres:
EA_Kuba@onet.pl
trafi również na skrzynkę
EA_Kuba@op.plZatem, jeśli wiadomość z jakiegoś powodu nie jest dostarczana na skrzynkę A, może zostać odebrana na skrzynce B.
Daj nam znać czy to obejście pomogło również u Ciebie.
- 2 years ago
Pytanie jest jeszcze takie. Czy początek maila (w sensie tekst do @) jest jednocześnie ID EA.com?
Jak wpisałem tylko początek maila to chce wysyłać kody na adres w domenie yahoo.com, czyli nie na mojego maila.
Może tutaj jest problem.
Sprawdzałem takie konto email istnieje na yahoo.com
Jeżeli wpiszę całego maila to chce wysyłać na mój adres...
W tym wypadku zabawa z końcówkami domeny chyba nie zadziała.
About EA app Dyskusja ogólna
Recent Discussions
- 13 hours ago
- 19 hours ago
- 2 days ago
- 2 days ago
Włamanie na konto
Solved2 days ago