Forum Discussion

Kozakinio11's avatar
Kozakinio11
New Novice
2 months ago

Pad nie działa EA app i gry

Dzień dobry.

W EA app i w grze np. jedi fallen order nie działa pad typu xbox, bezprzewodowy. Pad działa w windows, jest widziany, w  testerach padów wszystko działa, wszystkie przyciski ok. EA app wgl go nie chce czytac, a po otwarciu gry Jedi, działają jedynie joysticki jako obracanie, natomiast nie dzziałą funkcja wciskania joystickow ani nie działa zaden inny przycisk. Mozna tylko zmieniac opcje w menu, ale nie da się zatwierdzic. Po odpaleniu gry klawiaturą, można się jeydnie obracac i biegac padem. 

Sterowniki pada były usuwane, pad był podłączany ponownie, pliki gry były naprawiane, a EA app było czyszczone z pamieci podręcznej.

Prosze powiedziec o co chodzi i jak to naprawic.

6 Replies

• EA_Kuba's avatar
    EA_Kuba
    Icon for Community Manager rankCommunity Manager
    2 months ago

Hej Kozakinio11​ 

W Menedżerze urządzeń sprawdź, czy w sekcji „Xbox Peripherals” widnieje pozycja „Xbox 360 Controller”.

Jeśli tak  -  usuń to urządzenie.

• Kozakinio11's avatar
    Kozakinio11
    New Novice
    2 months ago

Cześć Kuba,

tak widnieje. Pisałem już powyżej, że usuwałem już kilkukrotnie i nie daje to skutku niestety...

Zrobiłem to teraz ponownie, usunąłem wszystkie urzadzenia xbox controller, zrestartowalem pc i odpaliłem gre. Jest to samo. A jak uruchmie gre ponownie to juz nic kompletnie nie łapie pada, nawet joysticka..

• EA_Kuba's avatar
    EA_Kuba
    2 months ago

Rozumiem Kozakinio11​ dzięki za sprawdzenie tego kroku. 

Czy do Twojego komputera podłączone są jakieś dodatkowe peryferia? Jeśli to możliwe odłącz wszystkie urządzenia podłączone poprzez USB (włączenie z adapterem Bluetooth), pozostawiając tylko klawiaturę i mysz. Następnie podłącz kontroler poprzez kabel i uruchom grę. 

Jeśli problem będzie pojawiać się nadal prześlij nam plik DxDiag. 

[Info] Jak wygenerować raport DxDiag

• EA_Kuba's avatar
    EA_Kuba
    2 months ago

Hej Kozakinio11​ 

Dzięki za odpowiedź. 

Zacznę od tego, że wszystkie gry EA wspierają tylko oryginalne kontrolery od konsoli Xbox, głównie dlatego, że są one natywnie wspierane przez system operacyjny Windows. Od jakiegoś czasu część nowszych gier EA wspiera kontrolery od konsoli PlayStation 5. 

W niektórych przypadkach można używać inne kontrolery pod warunkiem, że są one wykrywane przez system operacyjny jako kontrolery od konsoli Xbox/ XInput. 

Na podstawie pliku DxDiag widzę, że Twój kontroler wykrywany jest przez system jako urządzenie DInput (tryb ten jest przeznaczony dla starszych gier, oraz gier "retro"). 

Nie znalazłem pełnej instrukcji do Twojego kontrolera, ale znalazłem ten wątek na reddit opisujący w jaki sposób przełączyć Twój kontroler w tryb XInput. 

1. Odłącz pada od PC.
    2. Przytrzymaj przycisk X + Start/Home, aż pad się włączy.
    3. Dioda powinna migać w inny sposób, to znak, że wszedł w tryb XInput.
    4. Po ponownym podłączeniu do Windows, w Panel sterowania  Urządzenia i drukarki powinien widnieć jako „XBOX Controller”.

Alternatywnie możesz skorzystać ze Steam Input jako obejście:

• Dodaj Star Wars Jedi: Fallen Order jako „grę zewnętrzną” do Steam (kliknij Dodaj grę, następnie Dodaj grę spoza Steam).
    • Włącz w ustawieniach Steama -> Kontroler -> „Ogólne ustawienia kontrolera” opcję:
      •  „Obsługa kontrolera Xbox”
    • Uruchom grę przez Steam

• Kozakinio11's avatar
    Kozakinio11
    New Novice
    2 months ago

Ale mój kontroler był wykrywany jako urządzenie xbox od początku problemu, nawet pierwszy twoj pomysł to było usuniecie "xbox controller" z managera urzadzen. Załączam screenshota.

Tak czy inaczej, przytrzymanie przyciskow pomoglo i teraz padzik  działa bez problemu. Nie miałem pojęcia o czyms takim jak Dinput i Xinput, nie jest to zbytnio popularna informacja. Ciekawe... Dzięki!

Featured Places

Node avatar for EA app Problemy techniczne i błędy

EA app Problemy techniczne i błędy

Masz problemy z EA app? Dołącz do nas, aby zgłaszać błędy i znaleźć pomoc w kwestiach pobierania, DLC, zakupów oraz błędów logowania.Latest Activity: 13 hours ago
1,606 Posts