Forum Discussion

Drabeluna_'s avatar
7 months ago
Solved

Problem (i rozwiązanie?) z uruchomieniem gry The Sims 4

Po ostatniej aktualizacji, gdy chcę uruchomić grę w EA app wyświetla mi się komunikat ,,Nie można odnaleźć określonego pliku''.

Gdy aplikacja proponuje naprawę (lub gdy sama to robię) trwa ona w nieskończoność - ,,oblicza czas'' , ,,naprawia'' i ponownie oblicza czas, naprawia i tak w kółko - nic się nie dzieje i zmuszona jestem przerwać naprawę.

Po długim szukaniu pomocy jedynym rozwiązaniem okazało się odinstalowanie i ponownie zainstalowanie gry. The Sims 4 było grywalne zaledwie przez kilka dni, po czym problem pojawił się znowu.

Wspomniane w którymś pytaniu uruchomienie EA jako administrator nie zmienia absolutnie nic, tak samo wyczyszczenie pamięci podręcznej. Nie mam zamiaru notorycznie instalować gry od nowa (ponieważ zajmuje to zdecydowanie zbyt długo) tylko po to, żeby gra działała poprawnie tylko przez kilka dni.

Czy istnieje jakieś sensowne rozwiązanie tego problemu?

UPDATE: Tymczasowe wyłączenie antywirusa pomogło naprawić grę, co skutkowało możliwością jej uruchomienia
W moim przypadku był to Avast - Menu → Ustawienia → Ogólne → Rozwiązywanie problemów → Włącz tryb pasywny

Jeżeli ktoś również ma taki problem to zalecam zrobić to co w linku:
https://www.morele.net/wiadomosc/jak-wylaczyc-antywirusa-na-stale-i-czasowo/18004/#jak_chwilowo_wylaczyc_program_antywirusowy

6 Replies

• EA_Kalina's avatar
    EA_Kalina
    Icon for Community Manager rankCommunity Manager
    7 months ago

@Drabeluna_  napisał/a:

UPDATE: Tymczasowe wyłączenie antywirusa pomogło naprawić grę, co skutkowało możliwością jej uruchomienia
    W moim przypadku był to Avast - Menu → Ustawienia → Ogólne → Rozwiązywanie problemów → Włącz tryb pasywny

Jeżeli ktoś również ma taki problem to zalecam zrobić to co w linku:
    https://www.morele.net/wiadomosc/jak-wylaczyc-antywirusa-na-stale-i-czasowo/18004/#jak_chwilowo_wylaczyc_program_antywirusowy

Hej @Drabeluna_ 

Dzięki za Twój post oraz kroki, które Ci pomogły +XP. Informacja ta może pomóc w przyszłości naszym graczom.

Podany przez Ciebie opis, wskazuje na to, że antywirus blokuje niektóre z plików gry. Dlatego warto przy okazji zerknać do wpisu EA_Pulsar 

• EA_Kuba's avatar
    EA_Kuba
    7 months ago

Dla lepszej przejrzystości forum oznaczę odpowiedź @EA_Kalina jako rozwiązanie. 

• Zrobiłam jak napisałaś, ale dalej mi gra nie działa i nie wiem co z tym zrobić. Jeszcze przed tym reinstalowałam grę działała jeden dzień dziś już nie działa, więc naprawiałam ją i dalej nic wyłączyłam Avasta tak jak napisałaś uruchomiłam ponownie kompa i dalej problem. Wyłączenie antywirusa widać nie jest do końca rozwiązaniem dla każdego.

• EA_Kuba's avatar
    EA_Kuba
    5 months ago

Hej @andstan123 

Dzięki za Twój post. 

Sprawdź proszę czy pliku gry/EA app nie zostały przeniesione do kwarantanny w programie antywirusowym. Jeśli tak by się stało to wyłączenie go nie pomogłoby w rozwiązaniu problemu. 

• Cześć wkurzyłem się i zainstalowałem nowy windows11....po odpaleniu jednak znikły wszystkie osiągnięcia wszystkie foldery z rodzinami i to jest wkurzające ponownie.....LIPA!!!!Pozdrawiam Zenabo1938

• EA_Kuba's avatar
    EA_Kuba
    4 months ago

Hej @Zenabo1938 

Przykro mi z powodu utracenia zapisów. Czy przed instalacją nowego systemu operacyjnego utworzyłeś kopię zapasową Twoich danych?

About EA app Problemy techniczne i błędy

Masz problemy z EA app? Dołącz do nas, aby zgłaszać błędy i znaleźć pomoc w kwestiach pobierania, DLC, zakupów oraz błędów logowania.1,096 PostsLatest Activity: 4 months ago