Forum Discussion

Kamusiak's avatar
Kamusiak
New Novice
12 days ago

Wysoki ping w grze i niewłaściwie pokazujące miejsce zamieszkania

Pomimo internetu światłowodowego, dobrego transferu i połączenia kablem ethernet, mam bardzo wysoki ping w lobby przed meczem oraz w trakcie meczu. Jeszcze jakieś 2 miesiące temu miałem ping w okolicach 20, a teraz nie mogę znaleźć pingu poniżej 40, nie da się niestety na takim grać.. 

Mieszkam w Zielonej Górze, a na Waszej stronie pokazuje mi miejsce zamieszkania Szczecin - może tu jest problem, że łączy mnie z jakimiś bardzo dalekimi serwerami? Jak można zmienić miejsce zamieszkania?

4 Replies

• Dodam jeszcze dla sprostowania, że moje miejsce zamieszkania (Zielona Góra), a miejsce zamieszkania, które wskazuje grafika (Szczecin) oddziela dystans 200km - czy to nie tutaj leży problem? Czy to Wasze narzędzie lokalizuje moje miejsce zamieszkania, czy to temat do dostawcy internetu? 

• EA_Kalina's avatar
    EA_Kalina
    Icon for Community Manager rankCommunity Manager
    10 days ago

Hej Kamusiak 

Lokalizacja geograficzna zamieszkania często nie odpowiada tej, którą pokazuje test połączenia z Internetem z kilku powodów.

• Twój adres IP jest przypisywany przez dostawcę usług internetowych (ISP), który może mieć serwery w różnych lokalizacjach. Lokalizacja wyświetlana w teście połączenia może wskazywać na miejsce, gdzie znajduje się serwer ISP, a nie na rzeczywiste miejsce zamieszkania.
    • Czasami dane przechodzą przez serwery pośredniczące (proxy), które mogą być zlokalizowane w innym mieście, co wpływa na to, jak aplikacje widzą Twoją lokalizację.
    • Metody używane do geolokalizacji IP są często przybliżone i mogą nie być dokładne. Mogą one wskazywać na najbliższe większe miasto, a nie na dokładną lokalizację.
    • Niektórzy dostawcy usług internetowych mogą celowo kierować ruch przez serwery w różnych lokalizacjach z powodów technicznych, co wpływa na wyświetlaną lokalizację.

W rezultacie, lokalizacja wskazana przez test połączenia internetowego może być odległa od Twojego rzeczywistego miejsca zamieszkania.

Natomiast w Twojej ocenie połączenia widoczna jest utrata pakietów, którą najczęściej obserwujemy przy połączeniu Wi-Fi a nie poprzez kabel Ethernet). Zacznij od zrestartowania routera. Dodatkowo włącz jakość usługi (QoS) na swoim routerze oraz wypróbuj inny system nazw domenowych (DNS)*. 

* Rozwiązywanie problemów zawiera opis możliwych działań, które mogą poprawić jakość połączenia. Możemy pomóc w podstawowych problemach i przekazać zalecenia, które pomogą usprawnić połączenie, ale aby uzyskać więcej informacji, skontaktuj się ze swoim dostawcą usług internetowych (DUI).

• satoshigg777's avatar
    satoshigg777
    Rising Rookie
    8 days ago

Od 12 marca ping zwiększył się dwukrotnie, potem trzykrotnie dwa tygodnie temu, przy każdym maintenance update jest coraz gorzej z pingiem

About EA app Problemy techniczne i błędy

Masz problemy z EA app? Dołącz do nas, aby zgłaszać błędy i znaleźć pomoc w kwestiach pobierania, DLC, zakupów oraz błędów logowania.1,252 PostsLatest Activity: 10 days ago