Forum Discussion

Egipcjanin's avatar
2 years ago
Solved

Drastyczne spadki klatek na sekundę, lagi i rwanie animacji

Mam problem z grą EA FC 24. Kupiłem grę w edycji Ultimate za ponad 420 złotych. Pobrałem wstępnie a dziś uruchomiłem po raz pierwszy. 

Mój sprzęt :

Windows 10

Nvidia RTX 3070 (posiadam najnowszą wersję sterowników do GPU)

i9 10900F

32 GB RAM

SSD 1 TB

Gra potwornie laguje, nie da się komfortowo grać, gdy rozgrywka przechodzi do zbliżenia na postacie zawodników liczba klatek na sekundę skacze pomiędzy 5 a 120 ...

Podobne, lecz mniejsze skoki pojawiają się podczas rozgrywki w meczu. Strach rozpoczynać grę online, gdyż w tej sytuacji nie jestem w stanie z nikim rywalizować ... Jak to naprawić ? 

@EA_Pulsar 

@EA_Kalina 

@EA_Kuba 

• CM edit:

OZNACZONE JAKO ROZWIĄZANIE DLA ZWIĘKSZENIA WIDOCZNOŚCI.

Kilku osobom w tym wątku pomogły zmiany ustawień gry, według wskazówek @Leone1920. Zajrzyjcie do jego wpisu w części ==EDYCJA KOMENTARZA===

Kolejny raz oddajecie gniot zamiast gry.

Ten sam problem z przycinaniem gry miał miejsce w wersji 23.

Piłkarz bez piłki porusza się normalnie, gdy ma piłkę przy nodze, obraz przycina. Wygląda to mniej więcej jakby był wyświetlany w 25fps.

Ostrzegam wszystkich przed zakupem tej gry na PC. 

RTX 3070, i9-9900k

==========EDYCJA KOMENTARZA=========================

UWAGA ! ONI TO ZROBILI ! 

Jednak działa ! 

Nie jest to logicznie wytłumaczalne, ale działa ...

Mam monitor widescreen 21:9 ustawiony na 144Hz przy rozdzielczości 3440x1440

Tak jak wyżej pisałem - RTX 3070, i9-9900k, 64GB RAMu (do edycji wideo)

W ustawieniach gry zmieniłem na 120Hz i 120fps. Gra chodzi płynnie. Na tą chwilę mam ustawioną jakość na ŚREDNIE. 

Czyli jednak w edycji 23 zabrakło tego ustawienia Hz osobno z FPS. 

I co ważne - synchronizacja pionowa musi być włączona.

Dodatkowo mam w monitorze włączony na ten moment G-Sync Compatible. 

44 Replies

About FC 24

Dołącz do forów społeczności i porozmawiaj z nami o swoich doświadczeniach w EA SPORTS FC™ 24.4,618 PostsLatest Activity: 7 hours ago