Forum Discussion

xCarloOsx's avatar
xCarloOsx
Rising Newcomer
1 day ago

Problem z lagowaniem meczów online w FC24

Gram w EA SPORTS FC 24 na PS5 od 2 lat i nigdy wcześniej nie miałem problemów – gra zawsze działała idealnie online i offline.

Od niedawna pojawia się poważny problem tylko w trybie online:

• Gra klatkuje przez cały mecz – czasami problem zaczyna się w połowie meczu, czasami od pierwszej minuty.
  • Po takich meczach kolejne również klatkują już od początku sesji.
  • Objawy obejmują wolne reakcje zawodników i zawieszanie się postaci, co można nazwać pełnym klatkowaniem.
  • W trybach offline gra działa płynnie, problem nie występuje.

Dane sieciowe na PS5:

• Szybkość pobierania: 314,8 Mb/s
  • Szybkość wysyłania: 48,4 Mb/s
  • Połączenie testowane zarówno przez LAN, jak i Wi‑Fi
  • Ping do PSN stabilny, brak utraty pakietów

Próby restartu konsoli, czyszczenia pamięci podręcznej, odbudowy bazy danych i reinstalacji gry nie rozwiązują problemu całkowicie.

Wygląda to na memory leak lub błąd synchronizacji danych w trybie online, który może dotyczyć tylko części graczy lub sesji.

Proszę o sprawdzenie tego problemu. 

2 Replies

• xCarloOsx's avatar
    xCarloOsx
    Rising Newcomer
    9 hours ago

Dzięki Kuba za reakcję i Twoją odpowiedź. 

odpowiadając na Twojego pytanie, tak żeby bardziej objaśnić sytuację. Generalnie mam internet z Orange, i bardzo dobrze mi funkcjonuje, grałem cały czas na WiFi, i wszystko było można powiedzieć idealnie, przez 2 lata, problemy z jakimkolwiek zacięciem to może był 1 mecz leciutko na jakieś 300 meczy rozegrane, a od jakiegoś miesiąca to na 10 meczów to spokojnie 5-6 zacina. I to nie są jakieś zacięcia że obraz całkowicie staje, tylko klatkuje, obraz wydaje się być sporo wolniejszy, reakcje zawodników itp.

oczywiscie przełączyłem się na kabel LAN, kombinowałem ze zmianami z automatycznej na ręczną i może delikatnie pomogło, ale na dłuższą metę, można powiedzieć śmiało że problemu to nie rozwiązało. Mam wrażenie że tutaj jest jakiś problem z systemem i złym doborem serwerów/przeciwnikow? Może jakaś aktualizacja gry cos zepsuła? Jak myslisz? Jeżeli chodzi o porę meczu, gry. Nie ma znaczenia, i rano, i w nocy występuje sytuacja niemal identyczna. W bardzo podobny sposób się to odbywa- kilka meczów dobrych, potem każdy mecz klatki i klatki.

• EA_Kuba's avatar
    EA_Kuba
    Icon for Community Manager rankCommunity Manager
    11 hours ago

Hej xCarloOsx​ 

Dzięki za Twoje zgłoszenie. 

Z tego, co opisujesz, wygląda to bardziej na problem związany z połączeniem/synchronizacją w trybach online niż z samą wydajnością konsoli. Nie mam możliwości potwierdzenia dokładnej przyczyny, ale możesz jeszcze spróbować kilku rzeczy, które czasami pomagają w takich sytuacjach:

Spróbuj wymusić inne ustawienia połączenia:

• jeśli grasz na Wi-Fi wykonaj test na kablu (jeśli jeszcze nie był robiony w dłuższej sesji)
    • jeśli grasz na kablu spróbuj innego portu LAN w routerze
    • Zrestartuj router (pełne odłączenie na około 60 sekund).
    • Ustaw ręcznie DNS w PS5 (np. 8.8.8.8 / 8.8.4.4) i sprawdź, czy zauważysz zmianę.
    • Zwróć uwagę, czy problem pojawia się o konkretnych porach (np. wieczorem). To może pomóc zawęzić przyczynę.

Sprawdź również dodatkowe kroki w artykule poniżej: 

Jak zadbać o połączenie w EA SPORTS FC™ 

Featured Places

Node avatar for FC 24

FC 24

Dołącz do forów społeczności i porozmawiaj z nami o swoich doświadczeniach w EA SPORTS FC™ 24.Latest Activity: 9 hours ago
4,674 Posts