Forum Discussion

Re: Swiatłowód UPC spowolniona gra

Hej. Niestety również borykam się z problemem mega wolnego gameplaya oraz tzw. input laga. Zawodnicy reagują z opóźnieniem na przyciski, a sami zawodnicy wydają się biegać jak by byli pod wodą w betonowych butach. 

Z tego co wyczytałem na forach i w necie naprawdę ogromna ilość graczy ma to samo, pomimo bardzo dobrego łącza. Jest mnóstwo poradników w necie, które mają naprawić to i owo, ale ja się poddałem. Już nie mam siły przestawiać ustawień nvidia, czyścić folderów, reinstalować sterowników, ustawiać klatek i robić innych przewrotów by gra za tyle pieniędzy dalej działała tak jak działa.  W moim odczuciu FC 24 na PC jest grą bardzo źle zoptymalizowaną przez co mamy to co mamy.  Może kiedyś EA coś z tym zrobi. 

PS. dodam że na mocnym sprzęcie wszystko w opcjach jest praktycznie wyłączone, żeby gra działała płynniej.

3 Replies

• Greg2327's avatar
    Greg2327
    New Veteran
    2 years ago
    @Col1n_ek Ja mam problemy z opóźnieniami na konsoli xbox, więc te działające ustawienia na pc można włożyć w między bajki. Do tego ostatnio jeszcze zaczęło rozłączać z serwerami, nigdy nie miałem z tym problemu. Intertnet dalej działa, żadnych monitów o słabej jakości łącza (mam cały czas włączoną opcje ping i jakość łącza) W lidzę weekendowej raz wywaliło jak wygrywałem i 2 razy w eliminacjach do nastepnej. Udało się zakwalifikować. Ta gra jest męcząca przez te opóźnienia, brak reakcji. Nawet ze zwyciestwa nie ma radości
  • @Greg2327 Mam to samo odczucie co do gry zero funy powoli staje się to obowiązkiem ponieważ nie zagrasz/ nie wykonasz zadnia/sbc to tracisz coś i jednak człowiek wchodzi do tej gry później ma opóźnienia jak piszesz i poprostu aż ręce opadają z tej bezsilności, bo co byś nie zrobił i tak nie poprawisz sytuacji w dłuższej perspektywie. Ja zrobiłem wszystko a nawet jeszcze parę innych dodatkowych rzeczy i po moich obserwacjach stwierdzam że przede wszystkim ogromne znaczenie a nawet kluczowe jest stabilne połączenie twoje jak i przeciwnika za którego nie możesz odpowiadać. Ustawianie słabszej rozdzielczości i ogólne obniżanie zapotrzebowania sprzętowego na grę przynosi tylko doraźny skutek tzw parę męczy zagrasz w miarę ok, ale to nie rozwiązuje problemu. Oczywiście zawsze warto jest obniżać wielkość pakietów wysyłanych na serwer(tylko ea fc)a dlatego że rozgrywka online bazuje na innych zasadach chodzi o dr i fut champions. Zauważ że w sezonach jest wszystko ok a to dlatego że używana jest metodą p2p czyli jeden z graczy jest serwerem i nie potrzebują "potwierdzacza" w postaci EA. Z jednej strony rozumiem to bo za dużo oszustw by było ale da radę to inaczej zrobić. Znalazłem również wpis w którym opisano działanie rozgrywki online, mianowicie aby gra była stabilna powinny być dopasowywane osoby przez pryzmat połączenia ewentualnie jakieś publiczne lobby i gracze sami wybierają przeciwnika na podstawie pingu z ukrytymi nazwami kont. A ea stosuje technikę sztucznie wygenerowanego laga czyli ty masz 10 ping rywal ma 50 pingu aby gra była w miarę stabilna według kodu trzeba podnieść ping dla osoby mającej 10 i takim sposobem są wyrównywane opóźnienia, i dlatego często jest tak że masz mega opóźnienia a twój przeciwnik chodzi jak przecinak albo że nagle sie odmulili twoi gracze i poruszają się zbyt szybko. Ping w lobby jest bez obciążenia i to również problem bo ping w lobby a ping w grze nie jest taki sam.
    Reasumując podobno problem istnieje od 17 od kiedy powstał tryb fut a ea są monopolistami w kwestii gier piłkarskich chodzi głównie o licencję więc tak naprawdę tam rządzą księgowi i my zwykli gracze nie zrobimy z tym nic. (Byśmy musieliśmy zrobić ogólnoświatowy protest)
  • spartaklub-----'s avatar
    spartaklub-----
    2 years ago

A inna kwestia to optymalizacja gry hahahaha, gram na nowym ps5 ktore kupiłem specjalnie dla tej gry i po jednym meczu online ps5 jest mega gorąca dmucha gorącym powietrzem wiatrak nie wyrabia i konsola zaczyna obcinać zasoby i mega lagi wydajność spada klatki też i już wgl gra niegrywalna 

About FC 24

Dołącz do forów społeczności i porozmawiaj z nami o swoich doświadczeniach w EA SPORTS FC™ 24.4,660 PostsLatest Activity: 5 hours ago