Forum Discussion

Greg2327's avatar
Greg2327
New Veteran
2 years ago

Swiatłowód UPC spowolniona gra

Witam, ostatnio nie da się grać na światłowodzie UPC. Mam takie opóźnienia reakcji, brak kontroli jakby  była bardzo duża utrata pakietów. W grze ping niski, tak samo jak na stronie ea wysokia ocena łącza 98/100. Testowałem stronę  easo.ea.com  za pomocą WINmtr. Mam bardzo duże opóźnienie na pl-waw10a-rt1.aorta.net. Gra jest niegrywalna. Jeśli ktoś ma upc proszę o przetestowanie łącza u siebie. Czy to problem tylko u mnie.

7 Replies

• Hej. Niestety również borykam się z problemem mega wolnego gameplaya oraz tzw. input laga. Zawodnicy reagują z opóźnieniem na przyciski, a sami zawodnicy wydają się biegać jak by byli pod wodą w betonowych butach. 

Z tego co wyczytałem na forach i w necie naprawdę ogromna ilość graczy ma to samo, pomimo bardzo dobrego łącza. Jest mnóstwo poradników w necie, które mają naprawić to i owo, ale ja się poddałem. Już nie mam siły przestawiać ustawień nvidia, czyścić folderów, reinstalować sterowników, ustawiać klatek i robić innych przewrotów by gra za tyle pieniędzy dalej działała tak jak działa.  W moim odczuciu FC 24 na PC jest grą bardzo źle zoptymalizowaną przez co mamy to co mamy.  Może kiedyś EA coś z tym zrobi. 

PS. dodam że na mocnym sprzęcie wszystko w opcjach jest praktycznie wyłączone, żeby gra działała płynniej.

• Greg2327's avatar
    Greg2327
    New Veteran
    2 years ago
    @Col1n_ek Ja mam problemy z opóźnieniami na konsoli xbox, więc te działające ustawienia na pc można włożyć w między bajki. Do tego ostatnio jeszcze zaczęło rozłączać z serwerami, nigdy nie miałem z tym problemu. Intertnet dalej działa, żadnych monitów o słabej jakości łącza (mam cały czas włączoną opcje ping i jakość łącza) W lidzę weekendowej raz wywaliło jak wygrywałem i 2 razy w eliminacjach do nastepnej. Udało się zakwalifikować. Ta gra jest męcząca przez te opóźnienia, brak reakcji. Nawet ze zwyciestwa nie ma radości
  • @Greg2327 Mam to samo odczucie co do gry zero funy powoli staje się to obowiązkiem ponieważ nie zagrasz/ nie wykonasz zadnia/sbc to tracisz coś i jednak człowiek wchodzi do tej gry później ma opóźnienia jak piszesz i poprostu aż ręce opadają z tej bezsilności, bo co byś nie zrobił i tak nie poprawisz sytuacji w dłuższej perspektywie. Ja zrobiłem wszystko a nawet jeszcze parę innych dodatkowych rzeczy i po moich obserwacjach stwierdzam że przede wszystkim ogromne znaczenie a nawet kluczowe jest stabilne połączenie twoje jak i przeciwnika za którego nie możesz odpowiadać. Ustawianie słabszej rozdzielczości i ogólne obniżanie zapotrzebowania sprzętowego na grę przynosi tylko doraźny skutek tzw parę męczy zagrasz w miarę ok, ale to nie rozwiązuje problemu. Oczywiście zawsze warto jest obniżać wielkość pakietów wysyłanych na serwer(tylko ea fc)a dlatego że rozgrywka online bazuje na innych zasadach chodzi o dr i fut champions. Zauważ że w sezonach jest wszystko ok a to dlatego że używana jest metodą p2p czyli jeden z graczy jest serwerem i nie potrzebują "potwierdzacza" w postaci EA. Z jednej strony rozumiem to bo za dużo oszustw by było ale da radę to inaczej zrobić. Znalazłem również wpis w którym opisano działanie rozgrywki online, mianowicie aby gra była stabilna powinny być dopasowywane osoby przez pryzmat połączenia ewentualnie jakieś publiczne lobby i gracze sami wybierają przeciwnika na podstawie pingu z ukrytymi nazwami kont. A ea stosuje technikę sztucznie wygenerowanego laga czyli ty masz 10 ping rywal ma 50 pingu aby gra była w miarę stabilna według kodu trzeba podnieść ping dla osoby mającej 10 i takim sposobem są wyrównywane opóźnienia, i dlatego często jest tak że masz mega opóźnienia a twój przeciwnik chodzi jak przecinak albo że nagle sie odmulili twoi gracze i poruszają się zbyt szybko. Ping w lobby jest bez obciążenia i to również problem bo ping w lobby a ping w grze nie jest taki sam.
    Reasumując podobno problem istnieje od 17 od kiedy powstał tryb fut a ea są monopolistami w kwestii gier piłkarskich chodzi głównie o licencję więc tak naprawdę tam rządzą księgowi i my zwykli gracze nie zrobimy z tym nic. (Byśmy musieliśmy zrobić ogólnoświatowy protest)
  • spartaklub-----'s avatar
    spartaklub-----
    2 years ago

A inna kwestia to optymalizacja gry hahahaha, gram na nowym ps5 ktore kupiłem specjalnie dla tej gry i po jednym meczu online ps5 jest mega gorąca dmucha gorącym powietrzem wiatrak nie wyrabia i konsola zaczyna obcinać zasoby i mega lagi wydajność spada klatki też i już wgl gra niegrywalna 

• A co do tego wymaganego wsparcia dla nie mam odpowiedzi, tylko na pytania, które mają odpowiedzi gotowe, bezpośrednio z innymi skutkami infolinia nieczynny natychmiastowy kontakt jest niemożliwy chyba, żeci specjalny link choć sam nie wiem, jak naprawdę brzmi poje rozwiązania przekierowane na forum dyskusyjne wszytko sugerowało właśnie czat online. Stosują się sztuczne zakłócające ludzi, które są już dostępne, co może mieć takie kłody kładzone pod nogami, że poprostu rezygnuje z miejsca i oni na czas, straszne sztuczne, socjotechniczne i zachowanie człowieka, ale to ogromna korporacja. Sony rozwiązanie jako rozwiązanie, ALE rozwiązanie jest płatne premium i nie jest odłączone od razu, aby odemnie odebrane. Raz, że nie jest odłączone i wcześniej uruchomione do kilku godzin, które następnie zostały wyłączone. .. A zapomniałem o mailu hahahaha, które do nich dotarło, aby otrzymać wiadomość zwrotną od twojej administracji, że nie może zostać opisana poczta ze względu na hosta chyba, poprostu sami wyłączyli ukryli, które zostało uruchomione, gdy nie może zostać odebrane wiadomości, odejdź e-mail zawsze mogę być dostępny z nimi, aby się śmiać na sali . Jakie porady na forum? Odłącz konsolę z gniazdem na tyle, aby zabezpieczyć dane naprawy pamięci. Wychodzi na to, że pełnoprawna gra to nie latająca gra przez rok, po której stronie znajduje się kolejna wersja tego samego silnika z samymi błędami plus błędami. A może w Kanadzie jest komuna jak w pl. że nieważne jest czy praca ma sens i powoduje wymierny skutek albo porostu lub inne wnosi to znaczenie, że nadal stanowisko istnieję. Niech mi się już o nich napisz szkoda czasu 

• Greg2327's avatar
    Greg2327
    New Veteran
    2 years ago
    @spartaklub-----1 Sami się gubią już w odpowiedziach. Zwłaszcza na pc. Jedni admini sugerują starszą wersje sterownika karty graficznej, gdzię później ktoś inny sugeruję ma nieaktualne sterowniki. To info z kilku ostatnich dni co na forum przeczytałem. Graczami konsolowymi się w ogóle nie przejmuja, co jedynie zresetuj konsole tak jak piszesz, albo gadaj z dostawcą interenetu. Tylko co masz gadać, jak nie ma żadnych argumentów. Predosć w normie, ping niski, nawet ocena łacza w grze prawie maksymalna, brak strat pakietów. Komedia, raczej czarna komedia. Sam też miałem problemy w tamtym roku na pc. wiec kupiłem xbox series s, później dalej problemy, wiec może wina telewizora. Nowy zakup monitor z odświeżaniem 165ms i co? Ano nic dalej to samo. Neta też zmieniłem z myślą o fife, wcześniej pładciłem 45 zeta teraz 85. Same koszy a fanu z gry zero
  • To tak samo jak ja. Z konsolami nie pomagają ponieważ oni doskonale wiedzą że po ich stronie leży problem a że konsola posiada małą konfigurację tzw dużo nie przedstawisz żeby osiągnąć lepsza wydajność to nie tykają się tematu bo na pc jest zbyt wiele czynników do wyeliminowania żeby określić problem. A problemen jest słaba optymalizacja albo wąskie gardło procesora bo ciągnie 100 procent.

About FC 24

Dołącz do forów społeczności i porozmawiaj z nami o swoich doświadczeniach w EA SPORTS FC™ 24.4,660 PostsLatest Activity: 2 hours ago