Gra nie uruchamia się, po ekranie ładowania EA AntiCheat wraca do EA Play.
Posiadam dziesięciogodzinny okres próbny gry w ramach abonamentu EA Play, powiązanego z Xbox Game Pass Ultimate, po którym chciałem zdecydować o jej zakupie.
Po pobraniu gry, zainstalowaniu jej oraz próbie uruchomienia, pojawia się splashscreen EA AntiCheat, który wyświetla się przez kilkanaście sekund, po czym znika, a program wraca do EA Play.
Najważniejsze informacje o moim sprzęcie:
- Procesor: Ryzen 5 7600,
- Karta graficzna: RTX 4070 Super,
- Pamięć RAM: 32 GB DDR5 6400 MHz,
- System operacyjny: Windows 11 (UEFI, Secure Boot aktywowany),
- Zainstalowane najnowsze aktualizacje Windows,
- Najnowsze sterowniki nVidia (z dnia 12.09.2024), dwukrotnie reinstalowane,
- Posiadam zainstalowane wszystkie możliwe wersje paczek Visual C++ (vcredist) oraz DirectX.
Podjęte dotychczas kroki w celu rozwiązania problemu:
- Czterokrotna reinstalacja gry EA FC 25, w tym ostatnia na głównym dysku C: (wcześniej na innej partycji).
- Kilkukrotne próby "Naprawy" gry przez EA Play.
- Dwukrotna reinstalacja aplikacji EA Play.
- Kilkudziesięciokrotna reinstalacja oraz próby naprawy EA AntiCheat, z wykorzystaniem różnych metod:
- Naprawa z folderu "_Installer" w katalogu gry,
- Odinstalowanie wszystkich komponentów, a następnie ponowna instalacja EA AntiCheat za pomocą najnowszego instalatora pobranego ze strony EA,
- Ręczne usuwanie folderu C:\Program Files\EA\AC.
- Ustawienie trybu zgodności na Windows 7 i Windows 8 dla wszystkich istotnych plików .exe (FC25, FC25_Trial, EAAntiCheat.GameServiceLauncher, EAAntiCheat.GameServiceLauncher_b, EADesktop oraz EALauncher) wraz z uprawnieniami administratora.
- Wykluczenie możliwości konfliktów z oprogramowaniem zabezpieczającym: dodałem wyjątki w firewallu oraz wykluczenia w Windows Defender dla wszystkich istotnych plików .exe. Próbowałem również uruchamiać grę po całkowitym wyłączeniu tych zabezpieczeń.
- Upewniłem się, że żadne nakładki (EA Play, MSI Afterburner, AMD Ryzen Master, nVidia GeForce Experience, Riva Tuner) nie działają w tle.
- Uruchamiałem system w trybie czystego rozruchu (bez dodatkowych usług z services.msc oraz procesów autostartu).
- Zainstalowałem certyfikaty podpisów cyfrowych plików .dll oraz .exe związanych z EA AntiCheat.
- Dodawałem wykluczenia CFG dla wszystkich istotnych plików .exe w ustawieniach zabezpieczeń Windows oraz wyłączałem CFG całkowicie.
- Próbowałem uruchamiać grę w trybie okienkowym z parametrem "-windowed".
- Czyściłem pamięć podręczną w EA Play.
- Ręcznie ustawiłem tryb "Wydajność" dla gry w ustawieniach grafiki Windows.
- W panelu sterowania nVidia ręcznie wskazałem dedykowaną kartę graficzną.
Nie mam już pomysłów ani wiedzy, co jeszcze mogę sprawdzić i dlaczego EA nie chce ze mną współpracować ☹️. Proszę o pomoc.
OK, znalazłem sposób na uruchomienie gry. Próbowałem chyba wszystkiego, co znalazłem w internecie polskim i zagranicznym, 80% sposobów opisałem w pierwszym poście, pozostałych nie pamiętałem przy opisywaniu.
Gra uruchamia się na nowym koncie administratora w Windowsie, bez żadnych kombinacji. Wystarczy po prostu ją uruchomić przez EA Play...
Wróciłem do swojego konta, ale gra nadal nie działa.
Jak mogę sprawdzić, co na moim koncie blokuje jej uruchamianie się? Wolałbym jednak nie przelogowywać się na dodatkowe, zbędne konto w systemie, żeby zagrać.