Forum Discussion

MonteMr's avatar
MonteMr
Rising Newcomer
2 months ago

Fatalna optymalizacja i input lag – gra niegrywalna na sprzęcie za 30k zł!

Nie wiem, kto w EA testował tę grę przed premierą, ale EA SPORTS FC 26 to techniczna katastrofa.
Na sprzęcie za 30 tysięcy złotych, który bez problemu ciągnie gry typu Cyberpunk 2077 w 4K, nie jestem w stanie utrzymać nawet stabilnych 60 FPS w tej produkcji — i to na najniższych ustawieniach graficznych.

Po kilku animacjach lub przejściach do menu gra nagle zaczyna działać o 99% gorzej, jakby odpalał się jakiś "Ultimate temat" w tle — wtedy latencja skacze do 300–600 ms, a klatki spadają do 5–15 FPS, niezależnie od limitu FPS (30/60/90).

Próbowałem dosłownie wszystkiego:

reinstalacja gry,
naprawa plików,
downgrade i upgrade sterowników GPU,
usunięcie/usługa GameInput od Microsoftu,
wyłączenie wszystkich możliwych usług w tle

Zmiana ustawień w NVIDIA control panel

zmiana GPU na inny 

ŻADNE z powyższych nie pomaga.
Nie ma żadnych aktualizacji optymalizacyjnych, żadnego komunikatu od EA, że problem jest znany lub rozwiązywany.

To już nie jest frustracja – to brak szacunku dla graczy, którzy rok w rok płacą pełną cenę, a dostają produkt, który nie jest gotowy do gry.
Nie zamierzam już wracać do tej gry, dopóki nie zostanie naprawiona.
Zbieramy też grupę graczy, którzy mają dość bycia oszukiwanymi – rozważamy pozew zbiorowy przeciw EA za brak działań i powtarzające się problemy techniczne z każdą nową edycją.

Naprawdę, to wstyd

Spec PC (high-end, niegrywalne mimo tego):
CPU: AMD Ryzen 7 7800X3D
MOBO: X670E (ASUS ROG Crosshair X670E Hero / MSI MEG X670E ACE)
GPU: NVIDIA GeForce RTX 5090 32 GB (12V-2x6)
RAM: 128 GB DDR5 (2×64 GB 6000 EXPO
COOLING: AIO 360 NZXT Kraken 360)
PSU: 1300 W 80+ Titanium Be quiet! Dark Power Pro 13 1300W)
STORAGE: NVMe Gen4 2 TB (Samsung 990 PRO) + NVMe Gen5 2 TB
CASE: Lian Li O11D EVO 

5 Replies

• To jak ta gra "działa" to jest jakaś kpina. Po którejś aktualizacji, przy większości meczów przy rozpoczęciu drugiej połowy meczu klatki spadają do 6-8kl/s, po czym po jakiejś minucie wszystko wraca do normy, ale przez ten czas przeciwnik spokojnie jest w stanie strzelić ze 2 bramki. Przed chwilą w 80 minucie meczu gra mi się po prostu wyłączyła i oczywiście dostałem porażkę mimo, że wygrywałem 5-3. Po wejściu spowrotem do gry ping z każdym przeciwnikiem był powyżej 40. Gra za 300 zł, a przez podstawowe błędy nie da się w nią w ogóle grać

• cookavsky's avatar
    cookavsky
    Rising Adventurer
    2 months ago

Od niedzieli wypuścili jakieś tajny patch, bo jak znośnie mi się grało, tak teraz postanowiłem ją usunąć na stałe. A szkoda, bo lubię grać pokopać.

• Z własnego doświadczenia, akurat też mam taki procesor. Na przestrzeni kilku lat robiłem poradniki odnośnie tego co i jak ustawić grę. Wielu osobom to pomagało ale w tym roku ja sam nie wiem co gdzie i jak. Jest masa tipów. Jednemu to pomoże innemu nie. Jeden poleci by grać na trybie niskiego opóźnienia na ultra a inny powie że na wyłączonym jest lepiej. Ludzie ustawiają też Hz w grze poniżej częstotliwości ustawionej. Ja na start grałem 180Hz i blokada na 120 klatek. W innym wypadku gra sobie chrupała. Jak to jest obecnie? Powiem że różnie. Testuję sporo ustawień ale nie ma złotego środka. Z drugiej strony coraz częściej mam wrażenie że wina leży w samym połączeniu z serwerami bo przecież odpalisz grę w nocy i ona działa aż za dobrze. Spróbuj ustawić liczbę klatek w panelu nvidia np.  jeśli masz monitor 180Hz to 179 klatek. Ja w FC 24 korzystałem z tego że folder "temp" miałem na innym dysku i to działało że gra się nie "zapychała". Można też dodać porty do firewalla ale czy to pomoże? Jest dużo znaków zapytania odnośnie wersji na pc. Chcieli dobrze..sam byłem pozytywnie zaskoczony podczas bety a teraz jestem lekko albo i bardziej rozczarowany jak ta gra działa.

• cinu161's avatar
    cinu161
    New Rookie
    2 months ago

Daj spokój. Przecież to jak ta gra działa na PC to jakaś porażka. W co drugim meczu w drugiej połowie płynność spada nawet do kilku klatek na sekundę. Wcześniej było tak, że trwało to przez chwile i nagle wracało do normy. Teraz grałem kilka meczy gdzie przez całą drugą połowę miałem maks 11-12kl/s. I nie jest to wina sprzętu, bo pierwsza połowa meczu zawsze działa płynnie. Zauważyłem, że zazwyczaj jak kończę pierwszą połowę z prowadzeniem to właśnie występuje ten problem, ale to może być akurat przypadek. Co najmniej kilka razy wyrzuciło mnie w trakcie meczu do pulpitu. Poza tym przy każdym odpaleniu gry muszę resetować ustawienia graficzne, bo gra odpala się w oknie zamiast na pełnym ekranie. Nie wspominając już, że nawet dźwięk podczas meczu nie działa, bo co chwile samoczynnie zmienia się głośność dźwięku. Wiele poprzednich części była w kiepskim stanie, ale teraz to już nawet ciężko powiedzieć, że ta gra w ogóle działa.

• senior-pol's avatar
    senior-pol
    Seasoned Newcomer
    2 months ago

Zgadzam się z przedmówcami. Mam ustawienia na minimum, a tnie jakbym grał na PC z przed 15 lat :(

About FC 26 Dyskusja ogólna

Dyskutuj o najnowszych wiadomościach i informacjach o grze EA SPORTS FC™ 26 na forach społeczności.288 PostsLatest Activity: 6 hours ago